Gyurkity Péter

Intel - PCI Express 2.0 élesben

Az Intel ismertette az év végén megjelenő szervereit és munkaállomásait, a bemutató során pedig a PCI Express 2.0 is átesett a tűzkeresztségen. A szabvány első generációját a nagyobb fogyasztásokra igyekeznek felkészíteni.

Az EETimes jelentése szerint a processzorgyártó a PCI SIG által megrendezett fejlesztői konferencián a Stoakley platform keretében elsőként megjelenő munkaállomásait mutatta be, amelyek szintén a negyedik negyedévben érkeznek majd. Ezek a kétprocesszoros rendszerek a 45 nanométeres technológiával készülő szerverchipekre támaszkodnak majd, 1333 MHz-es rendszerbusszal, PCI Express 2.0-val, valamint akár 128 GB FB-DIMM memóriával kiegészülve.

Nekünk földi halandóknak mindez annyiban érdekes, hogy első alkalommal mutatkoztak be a PCI Express második generációjára épülő grafikus illesztők, mégpedig nemcsak az nVidia, hanem a rivális AMD/ATI jóvoltából, ugyanis az Intel saját munkaállomásai mellett mindkét gyártó termékeit is ismertette. Az eddig még a nagyközönség számára be nem mutatott grafikus chipek tehát itt debütáltak, bár azt még nem tudni, hogy a megjelenésig vajon a két gyártó ismét frissíti-e majd saját termékeit. A tesztelés mindenesetre már javában zajlik, jelentős késésre nem számítanak a szakemberek.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Asztali vonalon mostanában fognak megjelenni az első fejlesztések, ami szintén az Intelnek köszönhető, amely igencsak előresietett Bearlake kódnevű lapkakészleteinek elkészítésével. Ezek a PCI Express 2.0 mellett a DDR3 memóriákat is támogatják, vagyis újabb generációváltás következik, igaz, az átállás komolyabb fázisa várhatóan csak jövőre bontakozik majd ki.

A PCI SIG eközben a csatlakozószabvány első változatának tökéletesítésén dolgozik, hogy felkészítsék a jelenlegi PCI Express foglalatokat a nagyobb fogyasztású grafikus illesztők befogadására. Erre azért van szükség, mert a GeForce 8800 (130 watt) és a Radeon HD 2900 (160 watt) megjelenését követő újabb fejlesztések várhatóan még nagyobb fogyasztással érkeznek, amit a jelenleg forgalomban lévő alaplapok már nem fognak tudni kiszolgálni, mivel itt legfeljebb 75 wattot szedhetünk le az alaplapról és ugyanennyit a tápról. A PCI Express 225W/300W névre keresztelt specifikáció tovább növelné a tűréshatárt, ám ennek elkészültére még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Na ja, a P4-hez és P-D-hez képest... Ha ezeket nem számítjuk, vagy duplázódott kb. egyforma fogyasztás mellett (65nm dual-core), vagy maradt csökkent fogyasztás mellett (65nm single core). Duplázás jelentős csökkenéssel, ez egyelőre nem fog menni.
  • BiroAndras #22
    A prociknál is nőtt a teljesítmény kisebb fogyasztás mellett.
  • dez #21
    1 éven belül? 1 éven belül jön a G92 1 TFLOPS-os teljesítménnyel, ami kb. a dulpája a mostani G80-nak. Érdekes lenne, ha jelentősen kevesebbet fogyasztana...
    Esetleg a következő középkategória... De ez is kérdéses, mert a mostaniak nem valami erősek, jelentősen emelni kellene a teljesítményüket, hogy ne tátongjon még nagyobb szakadék a közép és a felső kat. között.
  • BiroAndras #20
    "Úgy örülök, hogy a végén egy komplett háztartás energiaszükséglete kell mejd egy szörföléshez..."

    Ezek konkrétan nem arra valók. Az extrém csúcskártyák és csúcsprocik zabálnak ennyit. Az alsó kategóriában (ami a netezéshez elég) minden jól elvan passzív hűtéssel is.
  • BiroAndras #19
    "Lassan ideje lesz a hasadóanyaggal táplált videókártyák megjelenésének"

    Nemrég a prociknál is hasonló durvulások voltak, aztán drasztikusan estek a fogyasztások. a GPU-k kicsit mindíg le vannak maradva gyártástechnológiában, szóval szerintem 1 éven belül a videokártyáknál is jelentős fogyasztásesés várható.
  • HENCIG #18
    Úgy örülök, hogy a végén egy komplett háztartás energiaszükséglete kell mejd egy szörföléshez...
    idióták!
  • gforce9 #17
    Mire kijön a pci-e 2.0 addigra talán-talán lesz olyan vga aminek az agp már nem elég... röhej.
  • 00 Blue 00 #16
    Hová-hová olyan sietősen kérem!?
  • AgentKis #15
    Lassan ideje lesz a hasadóanyaggal táplált videókártyák megjelenésének, amelyek egyben hőközpontként a szoba, későbbiekben a lakás vagy az egész háztömb fűtését is elláthatják. Mondjuk nyáron nagy a szopás, mert a légkondit is jobban kell járatni...
  • dez #14
    Pár részlet:
    "5.1 The pipeline in PPro, P2 and P3" (egyben tárgyalják a hármat, mert annyira hasonlítanak)

    "The PM has basically the same microarchitecture as PPro, P2 and P3."

    "The pipeline of the Intel Core 2 microarchitecture is very similar to the Pentium M and Core Duo, but with more of everything in order to increase the throughput from 3 to 4 uops per clock cycle."