Figyelőnet

Már mindenki perli a YouTube-ot

Megelégelték a zenei kiadók a Google által birtokolt YouTube szerzői jogsértéseit, most perrel fenyegetik a videomegosztó oldalt, ha nem tesz valamit az illegálisan elérhető zenei klipekkel.

A Google legnagyobb bevásárlása, a YouTube akár komoly perrel nézhet szemben, ha az amerikai zenei kiadók összefognak jogaik megvédése érdekében. Hétfőn egy zenei kiadókból álló csoport bejelentette, hogy mindent elkövetnek azért, hogy a YouTube oldalán ingyenesen elérhető klipekért a cég jogdíjat fizessen a művészeknek és a kiadóknak. A perben olyan cégek is megjelentek, mint a Music Television tulajdonosa, a Viacom, vagy a Nickelodeont birtokló Paramount Picture, mivel érdekeiket jelentősen zavarja a videomegosztó oldal működése.

A kiadók már nem elégednek meg azzal, hogy a YouTube leveszi azokat a klipeket, amelyet jogsértőnek tart a kiadója, mivel így a kiadóknak folyamatosan figyelniük kellene, hogy mi kerül fel a népszerű videomegosztó oldalra. A Google azzal védekezett, hogy az oldalakról - a kiadók bejelentése után - haladéktalanul leveszik a vitás klipeket, de a YouTube jelenlegi rendszerében nem tartják megoldhatónak az előzetes szűrés bevezetését.

Az amerikai zenei kiadók már korábban bebizonyították, hogy veszélyes ellenfelek, hiszen nem egy file-cserélő oldalt bezárattak az utóbbi években. A Google a sokmilliós felhasználói tábort viszont nem tudta eddig leszoktatni arról, hogy olyan zenei klipeket töltsenek fel, amely miatt a kiadók jogdíjra tartanak igényt.

A YouTube jelenleg semmiféle jogdíjat sem fizet az alkotóknak és a kiadóknak, sőt egyes alkotók pont az ingyenes oldal segítségével próbálnak ismertté válni. Egyes kiadók már felismerték, hogy a YouTube-rajongók remek célközönség egy korábban ismeretlen zenekar számára, s hogy a felkerülő videoklipek hasznos ingyenreklámot biztosítanak az előadóknak. Vannak azonban olyan kiadók is, amelyek láthatóan nem gondolják jó üzletnek az ingyenességet. Kérdés az, hogy rákényszerítheőek-e az oldal felhasználói a szerzői jogi szabályok betartására? Megéri-e a kiadóknak az ingyenreklámot felcserélni valamiféle fizetési konstrukcióra?

Egy ismertebb előadó többmilliós nézettségre is számíthat az oldalon, de az ismeretlenek is eljuthatnak több százezer felhasználóhoz. A nézettségi számok mindenesetre óriásiak, s ha minden klip után fizetnie kéne a YouTube-nak, akkor már holnap bezárhatnák a jól menő boltot. A vitát valószínűleg a bíróságon fogja eldönteni majd egy peres eljárás, ahol akár évekig is vitatkozhatnak a Google ügyvédei a jogvédőkkel, miközben a felhasználók továbbra is feltöltögetik majd kedvenceiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #7
    akkor miért nem a stage6-ot perlik, ahol csomó cucc hd minőségben van fent, cd minőségű hanggal? :) http://stage6.divx.com :))
  • HJPOWER #6
    Köcsög kiadók, jogvédők, hányok!
  • Hegyikecske #5
    kiadók... Nem h örülnének, ez valóban nem több egy reklámnál ugyanis mit ér az ha a kedvenc klippjét az ember egy kb 320*240px felbontásban nézheti flashvideó formájában, on-line??? Én ezt eddig se értettem, valóban csak arra jó h ha vki mutatni akar vmit azt annyira tudjam megnézni h véleményem legyen róla, de a minőségtől igen távol áll, a gondok nem itt kezdődnek...
  • HappyBoy #4
    Nekem is fizethetne valaki velamiért sokat!
  • toyotakacsa01 #3
    A youtube-on elérhető rettentően ocsmány, monó hanggal rendelkező klippekért lenne képük jogdíjat kérni?
    Nem semmi egy banda.
    Örülnének, hogy ingyenreklámot kapnak a zenék...
    Azt hittem, a klippek pont azért készülnek, hogy reklámozzák az albumot, elmenjenek az emberek a koncertekre, stb.
  • Requiem88 #2
    Unom már a jogvédőket... Hol ebbe kötnek bele hol abba, mintha a zenészeknek olyan szar életük lenne és nem bírnának megélni (pillanatnyilag) a YouTube miatt.
    Különben sem tudja egy átlag felhasználó letölteni a videókat (kivéve ha van hozzá programja, ami nem valószínű -> az általam "átlag felhasználónak" titulált netezők érdeklődési köre a chat.hu és az iwiw-en túl nem sok irányba terjed ki.).
  • sly007 #1
    Ajaj, nehogy éhen haljon a "maffia".