MTI

Újra hozzáférhető a YouTube Törökországban

Újra hozzáférhetővé tette a YouTube internetes fórumot pénteken Törökországban a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató, miután egy isztambuli bíróság két nappal korábban betiltotta az oldalt a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürköt sértő amatőr videó miatt.

Törökországban bűncselekmény a modern Törökország atyjaként tisztelt Atatürk megsértése, és a YouTube sajtóhírek szerint mintegy kétszázezer tiltakozó levelet kapott a klip miatt. Egy isztambuli bíróság jogszabályi rendelkezés alapján, ügyészségi indítványra eljárva úgy döntött szerdán, hogy meg kell szüntetni a YouTube hozzáférhetőségét a török felhasználók előtt.

Bár a fórum kedd este kijelentette, hogy el fogja távolítani a kifogásolt tartalmat, az internetszolgáltató török Turk Telekom szerdától megszüntette a hozzáférést a YouTube oldalához. A bíróság szerdán egy második ítéletet is hozott, amely a videó eltávolítása után feloldotta a honlapra vonatkozó tilalmat, de a Turk Telekom csak azután állította ezt helyre, hogy pénteken megkapta a bíróság új határozatát. A rövid életű betiltást elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet.

A török média hírei szerint egymást becsmérlő videoüzenetek török-görög "virtuális háborúja" képezi a bírósági ítélet előzményét. Eszerint török felhasználók egy másik amatőr felvételen a görögöket gúnyolták homoszexuálisnak, s erre volt válasz az Atatürköt és törököket homoszexuálisnak mondó klip. Felkerült a portálra egy olyan videó is, amelyen gyakorlatozó görög katonák többek között Isztambul elfoglalásáról énekelnek egy - albánellenes strófákat is tartalmazó - dalban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!