MTI

Horvát belpolitikai adok-kapok a YouTube-on

A You Tube videómegosztó portálon melegít a választási kampányra a jobbközép kormánypárt és az ellenzéki szociáldemokrata párt Horvátországban.

Ivo Sanader miniszterelnök és a kormánytagok balul sikerült médiaszereplései egy ideje rendszeresen felkerülnek a YouTube oldalára. Az elszólásokat és nyelvbotlásokat dokumentáló videókat Ivica Kirin belügyminiszter egy tévéinterjúban fajankók és a politikai ellenség művének minősítette. Vesztére a portál neve helyett a Yubito elnevezést használta, mint később elmondta: viccből. Addigra viszont már a miniszteren kacagott az ország és megjelentek az utcán a Yubito felirattal díszített trikók. Kirin perrel fenyegette meg viselőiket, mire a divathullám alábbhagyott.

Június 3-án aztán a szociáldemokraták pártelnökké választották Zoran Milanovicot. A 41 éves volt diplomatából rögtön YouTube-sztár lett. A szókimondó politikus ugyanis egy népszerű tévéműsorban egymás után több kérdésre azt válaszolta, hogy "fogalmam sincs", mire a horvát nyelvű tartalom a videómegosztón számos Zoran Fogalmam Sincs Milanovic címkével ellátott felvétellel bővült.

"Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy maguk a pártok töltik fel a videókat az internetre, viszont biztos, hogy ez a választási hadjárat része" - mondta Kreso Macan kommunikációs szakértő, a Madison Consulting tanácsadó cég munkatársa. A kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tagadja, hogy köze lenne a Milanovic-anyagokhoz. Helyi honlapok viszont arról számoltak be, hogy a klipek majdnem egyszerre jelentek meg a videómegosztón és a párt egyik vidéki alapszervezetének honlapján.

"Az internet ma már szerves része a politikai színtérnek és várhatóan a YouTube is kampányfront lesz" - kommentálta a fejleményeket az Index.hr hírportál Horvátországban novemberben tartanak parlamenti választást. Friss közvélemény-kutatási adatok szerint a pártok népszerűségi listáját csekély előnnyel a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezeti, a második helyen pedig a HDZ áll. Az SPD a 2003-ban elszenvedett választási veresége óta most először népszerűbb a konzervatív kormánypártnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!