MTI

Az első YouTube-díj nyertesei

Kihirdették a YouTube, a legnépszerűbb videómegosztó portál idén először kiosztott díjának nyerteseit, akik Jamie Byrne marketingigazgató szerint "újradefiniálták a sztárság fogalmát."

Az amatőr rövidfilmek legfontosabb fórumának számító portál regisztrált felhasználói öt napig szavazhattak a legjobbnak talált videókra, majd a voksok összesítése után kihirdették a végeredményt. Az alig két év alatt kisvállalkozásból milliárd dolláros nagyvállalattá növekvő és az internetezésben valóságos forradalmat kirobbantó YouTube - amelynek tulajdonosa tavaly ősz óta a Google - hét kategóriában osztott díjat.

A legimádnivalóbb videó a Madyeti47 nevű felhasználó animációs diplomamunkája, egy édes-bús etűd egy kiwimadárról, aki életében legalább egyszer repülni szeretne. A legkreatívabb videó kategóriájában az amerikai OK Go nevű popegyüttes klipje nyert, amelyben a tagok futógépen szaladva adják elő sajátos táncukat. A darab átütő sikerét jól jelzi, hogy már több mint 13 millió alkalommal nézték meg.


A legkreatívabb videó

A leginspirálóbb munka az ausztrál Juan Mann rövidfilmje, amelyben saját ötletét, a Free Hugs Campaign (Ingyenes ölelés kampány) nevű akciót reklámozza a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin honlapján megjelent beszámoló szerint nagy sikerrel, hiszen szerte a világon lavinaszerűen terjed a grátisz ölelés mozgalom. A legjobb zene kategóriában Terranaomi, egy Los Angeles-i szövegíró-énekesnő nyert, és a YouTube-nak köszönhetően rögtön lemezszerződést is kapott.

A legjobb kommentárért járó díjat a The Winekone nevű felhasználó érdemelte ki a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban motyogva előadott monológjáért. A legjobb komédia kategória díját Anthony Padilla és Ian Hecox Smosh nevű duója kapta a Smosh Short 2 - Stranded című, nagy csattanóval végződő szösszenetért. A két diák legújabb műveit 70 ezres rajongótábor várja türelmetlenül.

A legjobb sorozat kategóriában Kent Nichols és Douglas Sarine, két Los Angeles-i humorista Ask a Ninja (Kérdezz meg egy nindzsát) című színlelt ismeretterjesztő sorozatának egyik epizódját díjazták. Az alig két perces darabokban a nindzsának öltözött szakértő "nézői e-mailekre válaszolva" osztja az észt. Búcsúzóul általában hozzáteszi: Örülök, hogy nemsokára meggyilkolhatom önt.

A BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent cikk szerint Damian Kulash, az OK Go frontembere elmondta: "Elképesztő, hogy milyen alaposan és micsoda ütemben alakítja át a kultúrát a YouTube. Már alig várjuk, hogy megkapjuk a trófeát." Ennek alakja, mérete egyébként még hétpecsétes titok, a nyertes művek viszont csokorba gyűjtve megtekinthetők a portál külön szekciójában a http://www.youtube.com/ytawards cím alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jack Bauer ahős #4
    terranaomi egy Istennő!
  • menpe #3
    A nindzsás animációs filmeken kegyetleneket lehet röhögni
  • kelkaposzta #2
    Ezek közül a kiwis a kedvencem <3
    Igazából a többi nem is érdekel ;P
  • AnonyX #1
    Királyság... YouTube a legjobb..