Gyurkity Péter

A VIA is frissíti processzorcsaládját

Hosszú szünet után a VIA is új processzort mutat be majd 2008-ban - az Isaiah az eredeti tervek szerint tavaly jelent volna meg, ám a cég csak jövőre készül el első 64 bites chipjével. A TSMC szintén processzorokat gyárt majd, ám azt nem tudni, kinek a megbízásából.

Tajvani források szerint a VIA jövőre kezdi meg az Isaiah (Ézsaiás) névre keresztelt 64 bites chipek gyártását. Ezek a processzorok a várakozások szerint valamivel magasabb órajelen futnak majd a korábbi C7/Esther sorozat tagjainál és teljesítményük is érzékelhetően nagyobb lesz. Ezzel együtt a fogyasztás is emelkedik, ám a cég minden bizonnyal ezt igyekszik majd a lehető legalacsonyabban tartani.

Az Isaiah 1 MB másodszintű gyorsítótárra és 1333 MHz-es rendszerbuszra támaszkodik, és megtalálható lesz benne a VIA válasza az Intel Hyper-Threading technológiájára. A chipek 65 nanométeren készülnek, vagyis igen fejlett gyártástechnológiáról van szó. A PadLock biztonsági platform mellett multimédiás funkciókat is integrálnak a processzorokba, igyekezvén felkészíteni azokat több feladatkörre. Az első példányok 2008 elején bukkannak majd fel, pontos időpontról azonban eddig nem esett szó.

Ami a teljesítményt illeti, az órajel nem lesz annyival magasabb, mint azt korábban a VIA remélte. Ennek ellenére - legalábbis a cég saját adatai szerint - az Isaiah kétszer nagyobb teljesítményt nyújt majd elődeinél, a lebegőpontos számítások esetében pedig ez a négyszeresére ugrik. Azt nem tudni, hogy a processzor hagyományos egymagos, vagy ikermagos felépítésű-e, illetve hogy a fogyasztás pontosan mennyivel növekszik a korábbi szinthez képest - ez a C7 és az Esther esetében igen alacsony volt.

Időközben az is kiderült, hogy a tajvani TSMC is processzorok gyártásába kezd, ám azt nem közölték, hogy melyik cég megbízásából. A 45 nanométeren készülő chipekkel a hírek szerint a belépő szintű PC-k szegmensét célozzák meg, az első komolyabb tételekre 2008 második felében számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    Eddig is lehetett, nagyon régóta vannak VIA procik, általában konkurencia kompatilis foglalatokkal, de nincs nagy remklámja, és inkább a kis fogyasztásra gyúrnak, kevésbé a teljesítményre.
  • dez #3
    A TSMC minden bizonnyal az AMD procijait gyártja majd, de valószínű nem kizárólagosan, csak kiegészítésként.
  • szombi #2
    A VIA más útra lépett azzal, hogy nem fog csipszetet gyártani a core2-esek alá.
    De ez az 1333-as rendszerbusz szerintem már nagyon abszurd lenne.
    Ha csak 400-as FSB-vel és 2.8GHz-es órajellel gyártana olyan kombi procit,
    ami egyben tartalmazza a memóriavezérlőt, videómeghajtót, déli hidat,
    akkor nagyon szuper, kis irodai gépeket tudna csinálni vele.
    Még a monitorba is bele lehetne tenni anélkül, hogy bármi kényelmetlenséget okozna!
  • unranked #1
    Ez jó hír, végre lehet majd válogatni a procik között :) Persze amint az alaplapok is támogatni fogják őket.