Berta Sándor

Bemutatták a VIA Mobile-ITX platformot

A most bemutatott Mobile ITX alaplap csupán 6 x 6 cm méretű. A cég az új alaplapokkal a hordozható, de ugyanakkor hálózati adattovábbításra képes PC-k elterjedését szeretné elősegíteni.

A tajvani konszern ismét valami új dologgal rukkolt elő. A Mobile ITX platform méreteit tekintve fele akkora, mint a szintén a VIA nevéhez fűződő Pico ITX. A mindössze 6 x 6 cm méretű alaplap lelke egy 400 MHz-es FSB-vel rendelkező, 1 GHz órajelű VIA-C7-M-ULV processzor. Ezt egészíti ki az integrált Chrome9-HC3 grafikus magot és egy audiochipet is tartalmazó VIA VX820 chipset. A megoldás a méretein kívül abban a tekintetben mindenképpen újdonság, hogy összesen 512 megabájt integrált DDR2-es memóriával gazdálkodhat.

A vállalat a miniatűr alaplaphoz tervezett egy társkártyát is, amelyen WLAN- és GPS-modul, Bluetooth-port, LED-vezérlők és a beépített óra akkumulátora található. Ezenkívül az érdeklődők választhatják a 17 x 17 cm méretű Mini-ITX-Carrierboardot is, amelyen egy további IDE-csatlakozót, USB-portokat, DVI-I portot, Ethernet- és audiocsatlakozókat helyeztek el. Továbbá lehetőség van a CRT, a DVP, a TTL, a HD Audio, az SMBus, a GPIO, a LPC, az SDIO és a PS2 portok integrálására. A VIA tájékoztatása szerint később hasonló megoldással akár PCI-Express sínnel is kiegészíthetők lesznek a Mobile-ITX-es alaplapok.


Mivel a processzormodul és az alaplap közötti csatlakozók képesek elviselni a legfeljebb 5G-s terhelést, így a miniatűr termék használható akár egy repülőgép fedélzetén vagy ipari környezetben is. A VIA azt reméli, hogy a Mobile-ITX különösen az egészségügyben, a szállítmányozásban és a katonaságnál lesz kelendő.

A 3DMark 2003 tesztprogram használata közben a Mobile-ITX 5 Volt működési feszültség mellett legfeljebb 12 Wattot igényel. A Windows XP futtatásakor ez az érték lecsökken 8 Wattra, míg a Suspend-S1 energiatakarékos üzemmódban 4,5 Wattra. Az első Mobile-ITX-es alaplapok és a hozzájuk kapcsolódó processzorok várhatóan a jövő esztendő első negyedévében jelenhetnek meg a boltok polcain. Az új platform részletes specifikációit tartalmazó fehér könyvitt található .

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #7
    A nagy alaplapokra is rá lehetne ezt kötni, hogy ne a jópár száz wattot egye, ha nem játszok vagy egyebek, csak netezek, ha meg kell neki igény akkor bekapcsolja a nagyobbik vasat? Szeretem egyben látni a dolgaimat csak azért kérdem.
  • jaspercry #6
    Nem "kell" csak lehet
  • passatgt #5
    ha a képet megnézeed, egy másik nyákra is rá kell rakni, ami ránézésre van 10x20 cm

    szóval értelmét én nem látom:D
  • Dns5000 #4
    lassan belefér de azokat telefonokhoz csinálják
    és arm alapúak, így nem windows compatiblilisek
    pl qualcom snapdragon: arm corterx 8+ valami videókari+ 3Gnetwork+ gps
    Tegra is errefelé halad.
  • jaspercry #3
    de ez 6x6 cm-s(az ugye nem 17x17) a memoria valoszínüleg integrált....
    nem rossz ,de lesz ez még kisseb is,és miért nem fért bele ez egyetlen kis ic-be az egész,na mindegy.....
  • torcipepe #2
    ez se a mezei felhasználóknak készült. inkább célhw.
  • kvp #1
    Azert az intel mini itx lapjai jobbak valamivel. Mind teljesitmenyben, mind arban, mind bovithetosegben. 17x17-es lapjuk meg teljesen pc szintu, belertve a 64 bites 2 GHz-es core2-es procit es az osszes pc-s i/o portot es kartyahelyet. Es meg fogyasztasban sem rosszabb mint a via megoldasa, csak joval tobb memoriat lehet belerakni.