Gyurkity Péter

Az nVidia nem vásárol be a VIA-ból

Bár korábban megjelentek erre utaló pletykák, ezúttal maga a cég tagadta, hogy részesedést akarna szerezni a processzorgyártóban. Kapcsolatuk marad a jelenlegi, vagyis partneri szinten.

Korábban mi is beszámoltunk a hírről, amely szerint felmerült az nVidia háza táján egy komolyabb tranzakció végrehajtásának lehetősége. Egészen pontosan arról esett szó, hogy a cég mintegy 80-100 millió dollár értékben vásárolna be a VIA részvényeiből, ezt követően pedig nyilván jóval szorosabbra fűznék a két partner közötti kapcsolatot. Ezt azonban a napokban maga Jen-Hsun Huang, az nVidia vezérigazgatója cáfolta.

* A vezető a tajvani DigiTimes-nak adott interjúban kiemelte, hogy nem terveznek ilyen lépést, a VIA-val ápolt kapcsolatuk pedig a jövőben is a jelenlegi szinten marad. Ez azt jelenti, hogy tovább dolgoznak majd a gyártó chipjeinek támogatásán, mégpedig az Ion platform keretein belül, ahol ideális jelöltnek számítanak a VIA visszafogott teljesítményű, ám kiváló fogyasztási mutatókat felvonultató processzorai. Maga az Ion - legalábbis az nVidia reményei szerint - a cég következő nagy dobásává válhat, jelenleg ugyanis több különböző partner is Atom chipekkel teszteli a platformot, dacára annak, hogy az Intel korábban igen hűvösen állt hozzá a kérdéshez.

Ezzel egy időben Huang a Windows 7 részeként megjelenő DirectX 11 jelentette változásokban is nagy lehetőséget lát. Ez utóbbi ugyanis a jelenleginél is nagyobb teret ad majd a grafikus vezérlőknek a megjelenítéshez nem közvetlenül kapcsolódó feladatok elvégzésére (Compute Shader API), így például a fizika, valamint a játékokon belüli mesterséges intelligencia kezelésére. Ehhez nyilván még nagyobb teljesítményű chipekre lesz szükség, a vezérigazgató szerint pedig ezen a téren az nVidiának nincs miért szégyenkeznie, a jövő tehát biztosnak látszik.

Ami a PC-piac forgalmát illeti, itt egyelőre továbbra is óvatosnak tűnik Huang, nem bíznak tehát abban, hogy a mostanában magához térni látszó kereslet alaposan megugrana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Valentine #2
    ennek a topiknak télleg sok értelme volt...
  • Aspirin #1
    Ha a jövőben egyte több, eddig CPU-ra háruló feladatot vehet át a GPU, valamint a többi számítási teljesítményben elégségeset produkálnak a VIA köv. generációs fejlesztései, lehet, hogy egy 3-as vagy 4-es SLI-be n szerelt nVidia GPU-kkal felvehetik a versenyt a pirosakkal és a kékekkel.