Gyurkity Péter

Jön a VIA Esther processzor

Az Embedded Processor Forum rendezvényen a VIA lerántotta a leplet fejlesztés alatt álló következő generációs x86 processzorának jónéhány részletéről.

A C3-as processzor utódjának szánt chip gyártása nemsokára megindul az IBM East Fishkill-i félvezetőgyárában. A legújabb gyártástechnológiával és 90 nanométeres technikával készülő processzornál igen alacsony fogyasztás érhető el. VIA közleménye szerint az "Esther" kódnevű chip 1 GHz-es órajel mellett mindössze 3,5 wattot fogyaszt, ugyanakkor a processzor órajelét akár 2 GHz-ig is emelhetjük. A C5J jelzésű mag tartalmazza a legmodernebb No Execute memóriavédelmi eljárást - amely a Windows XP Service Pack 2 jelenlétét igényli - valamint titkosítási algoritmusokat. Reményeik szerint ezzel kiküszöbölhetik a napjainkban oly sok kárt okozó féregvírusok támadásait.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lapka - jóllehet a már piacon lévő VIA chipekben alkalmazott technológiát is tartalmaz - lényegében új konstrukció, amely elődeihez képest nagyobb másodszintű gyorsítótárral és gyorsabb alaplapi busszal rendelkezik. A vállalat előző generációs processzora - a C3 - mindössze 64 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, ezt némileg kompenzálja a 128 kB-os elsőszintű adat- és utasítástár. Ugyan még nem világos, hogy pontosan mennyivel növelik ennek méretét, de az már biztos, hogy az "Esther" FSB-je 800 MHz-en üzemel majd, és a processzort felkészítik az Intel által kifejlesztett SSE2/SSE3 utasításkészlet alkalmazására is..

A tajvani cég által fejlesztett processzorok eddig is főleg alacsony fogyasztásukkal hívták fel magukra a figyelmet. A hagyományosan szórakoztatóelektronikai eszközökben, valamint alacsony fogyasztású rendszerekben történő felhasználás mellett a VIA legújabb fejlesztésével szeretne a piac egyéb területeire is betörni. A processzor órajelének emelésével az "Esther" nyilvánvalóan asztali babérokra törekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #4
    Kedvelem a a VIA C3 cuccait. Manapság, amikor már egyetlen videokártya is annyit eszik, mint egy komplett számítógép, üdítő dolog 3,5 W körüli fogyasztásról olvasni. :-)
  • JTBM #3
    Otthoni szorakoztatokozpontnak pont idealis lesz. 800MHz-en ma mar docognek a DivX filmek, de egy 2GHz-es proci alaplapra integralt, gyors GPU-val tokeletes lesz.
  • GABOR16 #2
    Ebbe a CPU-ba vajon különveszik végre az L1-et?
  • Gabest #1
    Az a hajlított szerkentyű a jobb-felső képen egy x86-os gép ám, valami windows xp embeded fog futni rajta.