Dojcsák Dániel

Egyre több perverz a közösségi oldalakon

Egyre többen gondolják úgy már jogi berkekben is, hogy a közösségi hálók nem biztonságosak. A legújabb jelentésekből az derül ki, hogy a MySpace oldalain közel 30 000 perverz alak ólálkodik.

A MySpace, a világ legnagyobb közösségi hálója, immár 180 millió felhasználóval büszkélkedhet, de ezzel együtt egyre több olyan személy is regisztrál, akik különböző szexuális jellegű visszaéléseket követnek el virtuális profiljukon keresztül. A lap vezetése korábban megtagadta a perverzek adatainak kiadását, de úgy tűnik a renitensek száma elért egy olyan kritikus számot, amikor úgy döntöttek cselekedni kell. Módszeresen elkezdték törölni a nem kívánatos profilokat, de ez tűzoltó akciónak bizonyult csupán, hiszen a 7000 törölt regisztráció ellenére is további 30 000 ilyen élő profiloldal van, és a számuk növekszik. Az ilyen regisztrációk alapesetben már tartalmukkal is rombolják a közerkölcsöt, de természetes, hogy a pedofilok is innen indulnak vadászni.

Az akcióval egy időben először fordult elő, hogy a MySpace elkezdte kiadni a szexuális támadók adatait a megfelelő jogi szervezeteknek, aminek komolyabb elriasztó hatása lehet a ragadozók felé. Ennek ellenére számos amerikai blogger úgy gondolja, hogy ez csak olaj a tűzre és tovább erősíti azokat a félelmeket, amik szerint a virtuális világ egy veszélyes és rossz hely.

A Wall Street elemzője egészen odáig merészkedett, hogy megkérdőjelezte az akciók gyökerét és feltételezi, hogy a cég elsősorban nem a fiatal felhasználókat szeretné ezzel védeni, hanem saját üzletük biztonságát. A MySpace éves bevétele több, mint 1 milliárd dollár, ami nagyon is sok pénz egy virtuális szolgáltatásért, ezt a bevételt pedig nem éri meg kockáztatni. A hirdetők viszont nem szeretnék a tartalmaikat beteg elméjű emberek által gyártott undorító tartalmak között látni. A MySpace viszont egyelőre kitart amellett az álláspont mellett, hogy erre azért van szükség, mert egyrészt a meglévő fiatal felhasználóit szeretné védeni, másrészt nem szeretné, ha bárki elkedvetlenedne az ilyen tartalmak miatt és emiatt nem regisztrálna.

Egyes konzervatív hangok viszont jogosnak találnák, ha a MySpace és minden hasonló szolgáltatás csakis szülői kontroll alatt, vagy hiteles életkor vizsgálattal válna elérhetővé. A bankkártyaszám hitelesítése (aminek megléte feltételez bizonyos életkort) vagy a szülői ellenőrzéses módszer viszont elriaszthatná az egész felhasználói bázist, arról nem is beszélve, hogy serkentené a visszaélések előfordulását, és elvenné a lehetőséget az anoním megjelenéstől. A MySpace-nek mostanság egyébként is kényesen kell ügyelnie a trendekre, hiszen a FaceBook feladta korábbi elképzelését, miszerint az egyetemi kampuszok lakóira koncentrál, így hamarosan egy veszélyes riválissal kell szembenéznie a közösségi óriásnak.

Magyarországon egyik közösségi szájton sem tűnik úgy, hogy foglalkoztatna bárkit a nem megfelelő profilok kérdése. Az iWiW és MyVIP rendszerben is százával találhatunk meztelen fotókat feltöltő lányokat, sőt több olyan profil is létezik/létezett, ami közvetetten szexuális szolgáltatásokat kínált. Arról nem is beszélve, hogy az itthoni rendszereken belül bárki létrehozhat fiktív felhasználókat a Mickey egértől az autósiskolákig, amiket csak akkor törölnek a rendszerből, ha kiugróan sok feljelentő jelzés érkezik ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #71
    na jó, de akkor miért gondolok, hogy a nők stresszelnek más nők miatt? :)
  • Dj Faustus #70
    "tehát ha azt kiirom, ghogy ez egy nudista közösségi oldal, akkor mindkei lehet meztelen?"
    Mivel elvileg figyelmezteted a látogatót a tartalomra elvileg igen.

    "te meg szoktál gay oldalakat, hogy stresszelj azon hogy a többiek felszerelése, testalkata milyen a tiédhez képest?"
    1. Nem. 2. Ha egy ilyesmi oldal közelébe kerülök, nem stresszelek, mert egyrészt nem látogatom másrészt van annyi józan eszem, hogy ezt ignoráljam.

    "utolsó kérdéredre azt mondanám, ezt nem nekünk kell eldönteni"
    De azért mint az eset elszenvedőinek (anorexiás fiatalok, alakjukkal - ok nélkül - elégedetlen feleségek és anyák), lehet némi beleszólásunk. Nemde?
  • Mike #69
    tehát ha azt kiirom, ghogy ez egy nudista közösségi oldal, akkor mindkei lehet meztelen?

    utolsó kérdéredre azt mondanám, ezt nem nekünk kell eldönteni

    te meg szoktál gay oldalakat, hogy stresszelj azon hogy a többiek felszerelése, testalkata milyen a tiédhez képest?
  • Dj Faustus #68
    "olyan ez mint a nudistastrand"
    ...a főtéren. Egy nudistastrandra is kiírják: "Nudistastrand". Egy szexoldalra kiírják: "Ez egy szexoldal, blablabla".
    Egy közösségi oldalnál is valamilyen formában szabályozva lenne az egész - már amennyire szabályozható.

    "Minden gondolkozás kérdése amit nem a tanárok tanítanak meg."
    A tanárnak nem is ez az elsődleges dolga. Azt már a szülőnek kellett volna megadnia, a tanár maximum kiegészít/korrigál.

    "A meztelen képek pedig szintén elég durvák, de ha megnézed hogy kiket alkalmaznak a modellcégek, akkor a legtöbb 16 körül lesz."
    És ez jó nekünk? Jó az, ha az idősebb korosztályt stresszelik azzal, hogy hú, neked így kell kinézned, ez a menő, a trendi? Jó az, ha fiatal lányokat használnak ki?
  • sathinel #67
    oktatási rendszerről annyit hogy az egyik iskolában megakartak buktatni, a másikban országos 3. lettem műszakirajzból. akkor most a tanár vagy én vagyok hülye?

    Az nem trend mikor a gyereknek nem az a lényeg hogy hasonlítsanak a másikra, hanem ami egyéniségüknek, személyiségüknek jellemző, és tetszik, azt veszik. Mindíg kész vagyok mikor valakinek az a fontos hogy ugyanolyan legyen mint xy. Persze ha otthon azt látja hogy a szülőknek nem mindegy hogy mennyire trendik, akkor a gyerek is eltanulja. De ahol nem ilyenek a szülők ott nem lessz szellemileg debil a gyerek. A meztelen képek pedig szintén elég durvák, de ha megnézed hogy kiket alkalmaznak a modellcégek, akkor a legtöbb 16 körül lessz. És ha otthon azt hallja, hogy mindenféleképp dgazdagnak, sikerhajhásznak kell lenni, és nem kitűnő tanuló, de jól néz ki akkor megvan mit csináljon. Minden gondolkozás kérdése amit nem a tanárok tanítanak meg.
    A professzor még tudott oktatni) de manapság?
  • Mike #66
    ejnye, pálinmkéval kinálni egy gyereket legalább olyan veszélyes (ha nem vezsélyesebb) mint mondjuk ribiskép a privin :)
    élete folyamán sokkal nagyobb eséllyel lesz dohányos vagy alkesz, mintsem hogy gyermekkorában megerőszakolja egy idegen
  • Dj Faustus #65
    "A legtöbb dolgot úgy magyarázod meg mint egy politikus. Most direkt kötözködsz vagy tényleg nem érted amit mondanak?"
    1. Nem vagyok politikus, sem ügyvéd.
    2. Értem amit mondanak és ennek adok ellenvéleményt. Ez a kulturált vita alapja.

    "Ezek az emberek tudnak valami teljesen triviális érthető dologról úgy beszélni, hogy sok embernek ezek után nem lessz véleménye mer azt sem tudja miről van szó."
    Akkor nézzük is, miről van szó:
    1. A cikk szerint egyre több "perverz" jelenik meg a közösségi portálokon, amelyek veszélyeztet(het)ik a közösségi portálok fiatal tagjait
    2. A cikkhez rendelt topikban nagyobbrészt arról van szó, hogy kinek a felelőssége az, hogy 10-14 éves kiscsajok "merész" képeket tesznek ki magukról (amikkel saját magukat is veszélybe sodorhatják). Többnyire felvetettük a szülők felelősségét, a gyerkőcökét, a médiáét, a társadalomét, és hogy szükséges-e ezen hatások ellen törvényeket alkalmazni.

    "És az gáz mikor normákat állítassz fel. és egyenruha, stb. Mik vagyunk mi? birkák?"
    Társadalomban élünk, mely társadalomnak akarva-akaratlanul normái vannak.
    Azért vannak a normák, hogy ne legyen fejetlenség, túléljük bizonyos hatásokat, előrehaladjunk, védjük a saját és embertársaink életét.
    Nem említettem sehol "egyenruhát" (lásd: "Nem a bugyirózsaszín itt a lényeg. Nem a hosszú haj/szakadt farmer. Hanem alapvetően a társadalmi normához való minimális alkalmazkodás."). Nem tartottam a fórumozók közül senkit birkának. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a trendek túlzott, ész nélküli hajszolása birka, megvezetett tömeget eredményez.

    "Az életemből: tanárok 90%-a nem tanított, csak te hülyegyerek nem tudsz te semmit szisztémával szopat. a maradék 10 % talán normális."
    Hopp, az oktatási rendszer egy elszenvedője. Felírjunk valamit ellene?
    Egy kis pálinkát?
  • Mike #64
    olyan ez mint a nudistastrand
    emberek elmennek a nudiostastarndra, meztelenkednek (látszik mindenük! - itt a fiúk nem kasztráltak, mégsem lesz a gyereknek maradandó károsodása, pedig látott mellett, sőt péniszt is, igaz, kart is meg lábat is), jól érzik magukat, de esetleg számodra egy meztelen nő látványa erotikus, és vágyat ébreszt, pedig ő nem ebből a célból meztelen
  • braeburn #63
    Ez az egész baromság is csak arról szól, hogy felkeltse az érdeklődést és valamiképpen több idiótát toborozzon a GUI-k elé. Ha kikapcsolod a gépet és enberek közé kerülsz, már egészen más kép fogad. A netet látva kész őrület a világ. Úgy tűnhet elsőre, hogy mindenki szexőrült, tekintet nélkül korra és nemre, de ez valójában nincs így. Levezetni a feszültségeket és a rejtett frusztrációkat. Erre kiválóan alkalmas az internet kínálta forma. Amit mi magyarok még hosszú ideig használni fogunk valami össznépi szabadságélmény közös átélése miatt. De csak azok, akik megtehetik, hogy számítógép előtt ülve filózgassanak a méregdrága internetszolgáltatások előtt. Kiszámolta már valaki, hogy mennyi a valós aránya a társadalom létszámát tekintetbe véve ezeknek az általatok tárgyalt eseteknek? Néhány tízezerre tehető mindössze és nyilvánvalóan nem ez a meghatározó többség, a világ egyetlen részében sem. Van ilyen. Még mindíg jobb, ha a perverzitás bármely formája a képernyők elé vonzza az érintetteket, mintha minden utcasarkon állatokkal találkoznánk. Egyébként is: nem kell Katát táncba vinni, ha maga nem akarja. Ki kényszerít kit bárminek a használatára? :)
  • sathinel #62
    látom mindent meg tudsz magyarázni) de aki nem elrejtőzik,hanem perverz oldalt, stb rak fel az biztos hogy nem bújkál, és vadászik.
    A legtöbb dolgot úgy magyarázod meg mint egy politikus. Most direkt kötözködsz vagy tényleg nem érted amit mondanak? vagy ügyvéd, vagy politikus vagy szerintem és ez a fogalmazásodból jól látszik. Ezek az emberek tudnak valami teljesen triviális érthető dologról úgy beszélni, hogy sok embernek ezek után nem lessz véleménye mer azt sem tudja miről van szó.

    Az életemből: tanárok 90%-a nem tanított, csak te hülyegyerek nem tudsz te semmit szisztémával szopat. a maradék 10 % talán normális. És az gáz mikor normákat állítassz fel. és egyenruha, stb. Mik vagyunk mi? birkák? vagy úgy gondolkozol mint mások vagy nem vagy ember? hol bontakozik ki a személyiség? ja az nem kell mert fogyasztói társadalom úgy jó ha idiótákkal van teli.