SG.hu

LED-ekkel a klímaváltozás ellen

Az Osram kutatói egy tanulmányban kimutatták, hogy a fenntarthatóságra irányuló globális törekvések nagy hatással vannak új fényforrások, mint pl. a szerves fénykibocsátó diódák (OLED-ek) fejlesztésére. A szerzőknek jó okuk volt azt feltételezni, hogy az energia- és forrástakarékos fényforrások jelentik a fejlődés meghatározó irányát, hiszen a villanyvilágítás részesedése a világ energia-fogyasztásában 19%-ot tesz ki. Ugyanakkor Ázsia áramfogyasztása a következő 10 évben megduplázódik.

Az ezekből adódó kihívást az energiatakarékos lámpák válaszolhatják meg, amelyek minimális áramfelvétel mellett adják ugyanazt a fénymennyiséget, és az élettartamuk sokszorosa a hagyományos izzókénak. Egy ilyen lámpa életciklusa alatt, áttételesen fél tonna CO2-emissziótól menti meg a légkört. A következő 10-15 évben ezt a piacot teljesen új technológiák fogják meghatározni, a fénykibocsátó diódákat pedig elterjedten fogják használni mindennapi világítási célokra.

A holnap fénytechnikájának a hajszálvékony szerves fénykibocsátó diódák (OLED) is részei lesznek. Az Osram szakértőinek lelki szemei előtt már megjelentek a világító csempék, és a ruházatokon és faltapétákon megjelenő, gombnyomásra változtatható mintázatot mutató fényhatások. Az egészségügyben “fényzuhanyt" fognak használni bőrbetegségek gyógyítására. Sőt, LED-ekkel és hőérzékelőkkel felszerelt vízcsapokból piros, illetve kék megvilágításban ömlik majd a meleg, ill. a hideg víz.


Az Osram fejlesztett ki elsőként egy több mint 1000 lumen fényerejű LED-et, mely fényesebb egy 50 Wattos halogénlámpánál, de fogyasztása annak töredéke

Az Osram LED-ekért "felelős" részlege, az Osram Opto Semiconductors több mint 3000 szabadalommal rendelkezik az optoelektronikai félvezetők területén, és mint ilyen, egyike a világ vezető fénytechnikai műhelyeinek. Nemrég mutatták be Ostar Headlamp néven a gépjárművek fényszóróiban felhasználható új LED-típusát. Ez annak az eredménye, hogy félvezető-specialistáinak néhány hónap alatt sikerült több, mint megdupláznia a LED-fényforrás fényességét.

A már meglévő mintapéldányok 620 lumen fényáramot képesek előállítani 700 mA áramfelvétel mellett - az előző modellnél ez az érték még csak 250 lumen volt. Az autó-fényszórókhoz megkívánt érték 1000 lumen. Egy LED öt egyedi, sorba kötött chipből tevődik össze. A kibocsátott fény színhőmérséklete 6000 Kelvin fok - az emberi szem ezt a fényt a napvilággal egyenértékűként érzékeli.

Az Ostar Headlamp fejlesztésénél egy másik típus, az Ostar Lighting tapasztalataira támaszkodhattak, amely általános világítási célokra szánt 1000 lumenes LED fényforrás. Ezeknél az a cél, hogy a fénylő elemből a maximális fénymennyiséget kihozzák, és az elem belseje felé irányuló fényvisszaverődést a minimumra csökkentsék. Ezt egy speciális vékonyfilm-technikával érik el, melynek köszönhetően az emissziós érték eléri a 90%-ot. A hagyományos izzólámpával ellentétben ugyanis a LED-ek csak egy irányban, "előre" sugároznak fényt. A további tökéletesítés érdekében a foglalaton és a konverteren dolgoznak a kutatók. Ez utóbbi arra szolgál, hogy a félvezető chip által kibocsátott kék fényből fehéret "csináljon" sárga bevonatok alkalmazásával.

Az Osram Opto Semiconductors számos autógyártóval és -szállítóval működik együtt a LED-fényszórók területén. Osram LED-eket már most is standard elemként használnak például az Audi R8 típus nappali utazó lámpáiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #5
    Egy ismerősöm vett egy ilyen szupererős LED-et, tényleg hihetetlen erős a fénye. És éppen ez a baj vele: pár néhány mm^2-ről jön az összes fény, és tisztára olyan, mintha heggesztésbe néznél.
  • waterman #4
    egyszer voltam egy olyan helyiségben, ahol energiatakarékos ledes lámpa volt. nekem úgy tűnt, hogy túlságosan fehér fényt ad, és nem olyan kellemes sárgás színt, mint az izzók. egy 20 perc után már egyenesen zsibbadt a szemem a túl fehértől és a térérzékelés sem volt jó. ez más ledes lámpáknál is így van? mert akkor maradok a sima izzónál.
  • Caro #3
    Csak úgy szólok, hogy az a világítás 19% jó nagy kamu, szép is lenne, ha ennyi lenne, szerencsére ennél jóval kisebb.
    Csak sajnos gyakran az elektromos energia fogyasztást veszik energia fogyasztásnak, mint itt is, de az összes energia fogyasztás nagy része természetesen a közlekedés és a fűtés, a villany ezeknél sokkal kisebb, az összből max. 20-25%.
  • raingun #2
    most iskaphatóak takarékos ledes fényforrások csak igen drágák, szóval először az árukat kellene leszorítani és utána fejleszteni.
    Mit sem ér ha sohasem lesz megfizethető...
  • Zro #1
    Khirály, s az otthoni lámpákba mikor lesz ilyen ?:)