SG.hu

1000 lumenes LED-et fejlesztett ki az Osram

Az Osram olyan fénykibocsátó diódás spotlámpát fejlesztett ki, amelynek fényárama meghaladja az 1000 lument.

Ez több, mint amit egy 50 wattos halogénlámpa kibocsát, ezáltal a világítási alkalmazások széles választékára használható. Az Ostar nevű LED-fényforrás, mely idén nyáron kerül piacra, elegendő fényt ad például egy íróasztal két méter magasságból történő megvilágítására. Kis mérete miatt a legkülönfélébb lámpaformák kialakítását teszi lehetővé. Összehasonlításul: egy 60 W-os villanykörte 730, egy 50 wattos halogén izzó kb. 900 lumen fényáramot bocsát ki.

Az OSRAM Opto Semiconductors részlegének .fejlesztői az 1000 lument úgy érték el, hogy különlegesen nagy chip-sűrűséget alkalmaztak: hat db nagy teljesítményű LED-chipet integráltak egy kisméretű házba. Mivel egy chip mindössze egy mm2 területű, nagyon koncentrált eredő fényáram keletkezik. A diódák kevés energiát fogyasztanak, mivel igen jó hatásfokkal konvertálják az elektromos energiát fénnyé.


Az Ostar 350 mA áramfelvétel mellett wattonként 75 lument "termel"; sokkal többet a hagyományos izzólámpánál, amely a felvett energia nagy részét hővé alakítja. Emellett a LED se ólmot, se higanyt nem tartalmaz - ezért környezetbarát -, és mivel 50-szer nagyobb az élettartama az izzólámpánál, lényegesen kevesebb a karbantartási ráfordítás is. További pozitívuma, hogy nemcsak hőt, de UV-sugarakat sem emittál. Ez pl. élemiszer-szupermarketek erre kényes termékeinek megvilágításánál előnyös.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #14
  Hogy mik vannak, 11 év alatt ennyit fejlődött a technika...
 • KovacsZsolt089 #13
  És azóta eltelt 11 év és már fityingekért lehet venni LED spot izzókat. Én mindig tőlük (http://ledfenyforrasok.hu/) veszek, bár nem 1000 lumeneset....
 • dez #12
  Khmm, bocs, hogy beleszólok, de véletlenül nem a Tungsramról volt szó? :)
 • Cat #11
  a honlapjukon nem ezt írják:
  "At the time, Auer-Gesellschaft, AEG and Siemens & Halske AG combined their lamp production activities; since 1978 Siemens has been the sole shareholder."

  Azaz 78 óta a Siemens a cég főrészvényese.

  A wikipedia szerint is a Siemensé:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Osram
  OSRAM is one of the two largest lighting manufacturers in the world and is part of Siemens AG

  De a Siemens honlapján is azt írják, hogy övék az OSRAM:
  Das Siemens-Tochterunternehmen (azaz leányvállalat) OSRAM ist auf Lichtquellen und die dazugehörenden elektronischen Vorschaltgeräte sowie auf Lichtmanagementsysteme spezialisiert.

  Ez a három forrás elég?
 • AljasGetto #10
  Nop, valóban GE Tungsram már egy jó ideje (legalábbis ma délután, amikor eljöttem onnan, mmég az volt), hacsak nincs a GE a Siemens tulajdonában... :p
 • Cat #9
  nem, a Siemens tulajdonában van.
 • papabear #8
  Nem tűnt el, csak megvette a General Electric.
 • Bullshitt #7
  tiszta gáz. A régi szép időkben még a Tungsram -magyar márka- volt a legjobb.
  Ez az Osram pont a névhasonlóságra ment rá és mindenben koppintotta.Amúgy ha jól tudom csehek. Minden igazi magyar cég eltűnt már a süllyesztőben??
 • dez #6
  Igen, de fénycsőből is van melegebb és/vagy "teltebb" spektrumú, csak az drágább is, mert speciálisabb fénypor kell, több összetevővől, stb. Nem tudom, LED-eknél akarják-e még tovább növelni a költségeket. Mondjuk jó lenne tudni, egyátalán mennyi az előállítási költsége egy ilyennek.
 • Teppik Amon #5
  Tehát akkor ez olyan fénycső szerűség "érzést" ad?