Napi Online

LED: az Apple megint divatot teremt

Fénykibocsátó diódákat, LED-eket épít a számítógépeibe az Apple, új divatot teremtve az energiatakarékosabb és kevesebb helyet foglaló háttérvilágításnak.

A vegyi anyagokkal színezett félvezetők piaca az Apple múlt hónapban forgalomba hozott új MacBookjának köszönhetően nagymértékben fejlődhet a közeljövőben. A hagyományos fluoreszkáló világító testeknél kétszer drágább, de kétszer takarékosabb LED-eket elsősorban a magasabb árkategóriájú notebookokba éri meg beépíteni, ahol a technológiai újításból fakadó áremelkedés nem mérvadó.

A LED-ek újdonsült divatjának következtében a gyártók, mint a Citizen Holdings Co., a japán Toyoda Gosei Co. és a Stanley Electric Co., valamint a tajvani Epistar Corp. és Everlight Electronics Co. mind jelentős növekedést könyvelhettek el az elmúlt évben. Kormányzati beruházások, mint a tajvani kormány kezdeményezése, miszerint az ország 770 000 forgalmi lámpájának égőjét LED-ekre cserélik 3 éven belül, további profitnövekedést helyeznek kilátásba.

A Sony által 2005-ben piacra dobott LED-es háttér-világítású TV csak az első volt abban a sorban, aminek következtében a televíziókhoz használatos LED-ek ára a felére csökkent az elmúlt két évben. AZ iSupply elemzése szerint a következő öt évben a piac 70 százalékos, 10,6 milliárd dolláros növekedése várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)