SG.hu

Kétméteres kijelző LED-es háttérvilágítással

Az Osram Opto Semiconductors új kijelző-háttérvilágító rendszere eddig el nem ért képátmérőt tesz lehetővé.

A 82", azaz 2 méter képátlójú prototípus 1120 Golden Dragon típusú LED-et tartalmaz. A rendszer skálázható, azaz ennél még nagyobb felületek - gyakorlatban LCD-TV-képernyők - háttérvilágítása is lehetséges általa. Teljesítményfelvétele igen csekély, a hőleadás minimális, és nincs szükség hűtőventilátorra, így az üzemeltetés költsége is alacsony.

A Siemens leányvállalatának, az Osram LED-jei mára közel egyenrangúak a ma szokásos hidegkatódos fluoreszcencia-technikával működő LCD-háttérvilágítással: alig 20%-nyi fogyasztás-hatékonyság hiányzik még ehhez. A Golden Dragon diódák a vékonyfilm-technika, azaz fényvisszaverő bevonat alkalmazása mellett - amely minimalizálja a LED-en belüli szóródást és a fényáramot a kívánt irányba tereli - kiegészítő speciális lencsével dolgoznak, melyek az Osram Opto Semiconductors laborjából származnak. Így a rendszer képminősége jobb, mégis kevesebb LED-re van szükség.


A következő generációra irányuló munka máris megkezdődött: a vállalat reményei szerint a háttérvilágítás még vékonyabbá és költséghatékonyabbá válhat majd. A LED-alapú háttérvilágítások 100 ns alatti gyors kapcsolási idejük révén csíkmentes képminőséget garantálnak. A jövőben elmaradhat a kijelzők felületén a színszűrő is, mivel a háttérvilágítások képesek lesznek arra, hogy a displayt az egyes primer színekkel maguk vezéreljék. Az egyszínű képszekvenciák oly gyorsan követik egymást, hogy az emberi szem kitűnő élességű képet érzékel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #3
  Azt a mondatot már én írtam.. :) (De nem azon van a hagsúly. És a kritikán sem. Csak gondoltam, hátha érdekel valakit, miről is van szó. :) Ezért kibogóztam.)
 • gz8 #2
  Végülis a vízszintes és függőleges csíkok halmazát rácsnak is felfoghatjuk %-)
 • dez #1
  "A LED-alapú háttérvilágítások 100 nanosec alatti gyors kapcsolási idejük révén csíkmentes képminőséget garantálnak. A jövőben elmaradhat a kijelzők felületén a színszűrő is, mivel a háttérvilágítások képesek lesznek arra, hogy a displayt az egyes primer színekkel maguk vezéreljék. Az egyszínű képszekvenciák oly gyorsan követik egymást, hogy az emberi szem kitűnő élességű képet érzékel."

  Khm, aki ezt fordította, valszeg nem igazán értette eme sorok jelentését. Érthetőbben (minimális változtatásokkal):

  "A LED-alapú háttérvilágítások 100 nanosec alatti gyors kapcsolási idejük révén rácsozat-mentes képet eredményeznek, így a jövőben elmaradhat a kijelzők felületén a színszűrő, mivel a háttérvilágítások képesek lesznek arra, hogy a displayt az egyes primer színekkel maguk vezéreljék. A primer színű képek oly gyorsan követik egymást, hogy az emberi szem kitűnő élességű, színes képet érzékel."

  Tehát, olyasmi, mint a DLP: nem egymás mellett jelennek meg az alapszínek, hanem egymás után, persze gyorsan. Így nem kell 3 felé osztani egy pixelt, ezért növelhető a felbontás, és teltebbek lesznek a pixelek.

  Csak egyet felejtenek el: ehhez a képtartalomnak (3 kép a 3 alapszínnek megfelelő tartalommal) is ugyanilyen gyorsan kell váltania egymást, és erre az LCD nem igazán képes...

  De miért is szórakoznak még ezzel, már rég itt kellene lennie az OLED képernyőknek: ott nem a háttérvilágítás LED-es, hanem maga a képmegjelenítés. (Akár át is fedhetik egymást az alapszínek, így ugyancsak osztatlan lehet egy pixel.)