SG.hu

LED-esre cserélik freiburgi közlekedési lámpákat

A város önkormányzatának reményei szerint a LED-technika révén csökken a közlekedési lámpák energia- és karbantartási költsége.

A németországi Freiburg városa 53 közlekedési lámpát állít át költségkímélő LED-technikára, és egyben modernizálják a vezérlő berendezéseket is. A projekt értéke 1,7 millió euró, melyet a Siemens nyert el. A város 15 éven át évi 140 000 euró részletet törleszt a kamatokkal együtt, miközben az éves energia-felhasználás és karbantartás megtakarítása a 150 000 eurót is elérheti.

Ugyanis a 40 voltos jelzőfények és a hozzájuk kifejlesztett vezérlőegységek kombinációja lényegesen (összesen 350 000 kWh-val) kevesebb energiát fogyaszt az izzólámpáknál, továbbá a LED-lámpák jóval hosszabb élettartama miatt elmarad a fényforrások turnusrendszerű megelőző cseréje is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ghilette #4
  Tényleg jó üzlet: 1 lámpa több, mint 8 millió forint. Persze vezérléssel együtt. Ennyiért a VW kocsit is ad a ledes passat féklámpához. Programozással együtt:).
 • Andris #3
  Csomó helyen láttam már Budapesten is LED-es lámpákat. Igaz többnyire vasúti és HÉV átjárónál, de normál közlekedési és gyalogos lámpát is láttam már. Főleg ott ahol az elmúlt 2 éveben cserélték ki a lámpákat (oszlopostul)
 • Magnetic #2
  Majd 10 év múlva talán...de addigra itt lesznek az oled-ek és lehet várni megint 5 évet
 • tomo #1
  dicseretes.
  ezt nalunk is megtehetnek.