35
  • dez
    #35
    A Philips nem számít jónak sem (írható) CD-ben, sem DVD-ben. A BASF önmagában nagy névnek számít, de mint lemezgyártó, nem is hallottam róla. Egyébként nem a márkát érdemes nézni, hanem a valódi gyártót.
  • dez
    #34
    Jó esetben az eredeti is h.264. :) Támogatott az mpeg2 is, de egyre több lemez jön ki h.264 (más néven AVC), vagy a másik hasonlóan hatékony VC-1 kódolással.
  • Sanyix
    #33
    Az a baj hogy ez sem jön be mindig. Nekem a 1999 körül megírt tdk cdlemezeim gyönyörűen olvashatóak, de mondjuk a 2002-ben vásárolt és megírt philips, basf lemezeim már szép sárgák, és még csak fel sem ismeri a meghajtó.
  • Mister
    #32
    jobb, mint az eredeti? ;)
    azonos bitráta mellett persze, de mondom, kiváncsi lennék egy eredeti blu-ray lemezre is, de mivel nincs hozzá olvasóm, így egyelőre marad a h.264 :)
  • dez
    #31
    Ettől én is tartok egy kicsit. Mindenesetre nem a legolcsóbbat veszem majd. Most is a legjobbat veszem DVD-ből, és nem volt gondom még vele.
  • dez
    #30
    "még h.264-ben is"

    Abban főleg! :) Mivel azonos bitráta mellett sokkal jobb minőséget ad, mint az mpeg2.
  • Mister
    #29
    előfordulhat :)
    nekem még nem kellett 3 év alatt, pedig használjuk rendesen :)
  • Sanyix
    #28
    Aztán lehet izzót cseréltetni 50k-ért, tiszta haszon :D
  • Mister
    #27
    3 éve van projektorom, elég nagy képet ad, hidd el. :)
    annó 350k volt, és 800x600-at tud. ( nem apuci pénzéből, már 33 éves vagyok sajna )
    ma ugyanez a projektor 100k...
    namármost.
    már ma is van 1080p-s projektor, igaz, még drága, közel 1 milla, de pl a 720p-sek 200k körül is kaphatóak.
    jövőre pedig teljesen megvehető lesz a kicsi, a nagy pedig mondjuk 2 év mulva.
    redőny lehúz, és lehet nézni az 1080p-t.
    ( Amúgy meg a 24"-es aceremen is látszik a különbség, az 1080p mindent odaver még h.264-ben is.
    sajnos eredeti kiadványt még nem láttam
  • Sanyix
    #26
    "arra jön egy "szuperkemény", tökéletesen lég és vízhatlan védőréteg, és már kész is..." És itt kell kiegészítés is, hogy ez elvileg van így, gyakorlatilag kispórolják, mégsem lesz légmentes, mégis szétrohad a lemez. Elvileg a cd, és dvd is 20+ évet bír, gyakorlatilag meg örülni lehet ha 5-öt.
  • psishock
    #25
    "Pár hónap és dobálják utánad(reméljük:D)"
    reméljük :)

    amúgy nagyszerû a 720p és a h.264 (na meg a 60fps előnyben a 24-25 el ^_^), nem tudom láttad e már a különbséget, de ezek az én szemember (és a monitorom felbontását tekintve 1440*900) már tökéletes minőséget adtak, holott a DVD felbontás szemetszúrt azért jó pár helyen. A 3d-re még várhattok 1 pár év(tized)et, de ezek a technológiák /most/ vannak.
  • dez
    #24
    Khmm, hibás a cikk. HD_DVD-t egyik sem tud írni, csak olvasni.


    (Korábban is erről volt szó, ezért rákerestem.)
  • cateran
    #23
    Na ne zsongíts már:) 500 dollár az olyan 100k huf körül van (sac/kb, lövésem sincs a dollár árfolyamról) Bevezető áron ez nem annyira rossz, főleg hogy hibridként az összes formátumot ismeri és IRJA!...nekem még rémlik anno olyan dvd iró, ami csak +-os vagy --os lemezt írt és azok sem voltak olcsóbbak! Pár hónap és dobálják utánad(reméljük:D) Nem azt akarom mondani, hogy egyből tömegcikk,de bevezető árnak nem rossz!(vagy többé-kevésbé bevezető árnak...nem nagyon van konkurenciája,igy aztán mi a francnak adja olcsóbban? Akinek kell igy is megveszi,a többi meg vár)
    Ami zavar, hogy csak 100 dollár a különbség árban, de teljesítményben sokkal több...igy akarják "kényszeríteni" hogy a drágább író jobban fogyjon?:S (ki a fene venne 400-ért egy vacak olvasót,ha 500-ért már vehet írót?)
    Amúgy a haverom véleménye tűnik a legértelmesebbnek a BD-HDDVD háborúban...amikor meséltem neki ezekről a szabványokról, HD tv-ről,stb,csak unottan ennyit kérdezett: "ezek a vackok még mindig csak 2d-s megjelenítésűek? Mert akkor leszarom...."
  • psishock
    #22
    Mythic:
    Hát....ők tudják.

    Dez:
    "Mármint hol? Magyarországon?"
    Nem, nem Magyarórol beszéltem, de tudom, hogy ott kb dupla az átlag.

    "Nem kell bevenni minden marketingszöveget."
    nem vettem be. egyikbe sem fektettem eddig. az idők során megtanultam, hogy a "majd 1x" nem létezik, csak "most" van. Blú felől is jöttek a dumák, abból se lett még szinte semmi valamire való. Ezért mint minden hardware alkatrésszel, amig nincs rá kínálat, jó ár, vagy csak egyszerûen igény, nem fogom "most" megvásárolni.

    "Aha, tudod kik...?"
    persze hogy a saját oldal. De azért idegesítő nem? Már tényleg unom ezeket az üres dumáka, mást szinte nem is lehet hallani, csak hogy "majd eccer lesz jobb meg szebb, erősebb mittomén" de most csak perkáljatok jó nagyokat, teljes nyugalommal, hogy már "felkészülve tudjátok várni" a következő digitális forradalmat, vagy mit.
  • dez
    #21
    "A HD DVD-nek semmivel sincs több köze a sima DVD-hez, mint a BlueRay-nek. Ha nem értesz hozzá, ne okoskodj."

    Tudom, nem nekem írtad, de azt kell mondanom, bizony az utolsó mondat, az első fényében rád is vonatkozik. :)

    Ugyanis, a HD-DVD és a DVD lemezeknek ugyanolyan a mechanikai felépítésük, ugyanúgy 2db 0,5mm-es lemez összeragasztva, középen az adathordozó réteggel. Csak természetesen az adathordozó réteg a kék lézerhez van igazítva.

    A Blu-ray Disknél egy 0,9mm-es lemezre (aminek nem feltétlenül átlátszónak, és a szokásos erősen hajlékony műanyagnak lennie) viszik fel az adathordozó réteg(ek)et, arra jön egy "szuperkemény", tökéletesen lég és vízhatlan védőréteg, és már kész is...
  • dez
    #20
    Nekem nincs különösebben jó szemem, de egy 1m-esen 2m-ről, 1,3m-esen 3m-ről jól látom a különbséget.
    Aki elméleti számítások alapján azt hozza ki, hogy ehhez 2-3m-es kell, az valamilyen hibás adatból indul ki, és lusta volt ellenőrízni, próbált tenni.
  • dez
    #19
    "elméletileg már most mérföldekkel olcsóbb kellene hogy legyen mint a blúréj."

    Nem kell bevenni minden marketingszöveget.

    "Anno még azt harangozták az érvek között:"

    Aha, tudod kik...? (Lásd #2.)
  • dez
    #18
    "(havi átlagfizetés 150-200eu)"

    Mármint hol? Magyarországon? 37500-50000 átlagfizetés? Ennyit a napi 4-6 órában dolgozók kapnak.

    "A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 91 300 forintnak felelt meg, (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 68 100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 117 900 forint)." (2004-es adat.)
  • dez
    #17
    A PC World erősen a M$ felé húz... Szal nem csoda.
  • Sanyix
    #16
    Meg egy pár méteres kijelző. Ha nincs akkor fölösleges az 1080p-vel divatmajmoskodni.
  • dez
    #15
    "és sokkal több tartalom van rá."

    Ezt meg honnan szeded? Mindkettőre kb. ugyanannyi film van. És hosszabb távon BD-ből lehet több, mert a kiadók többsége amellett áll.
  • Sanyix
    #14
    Igen, és ugyanilyen a bluray is.
  • Mythic
    #13
    Azért nem adják rogton 100-150eu-ért az írokat, mert a cégek profitmaximalizálásra torekednek. Ha kidobnának egy ilyen combot 150eus áron, hát nem lennének képesek eleget gyártani, mert vinnék mint a cukrot. Így hiány lenne a cuccból és automatikusan megugorna az áruk. Mikor piacra dobják, akkor hidd el elotte elég rendesen elemzik a piacot és tudják miért annyiért megy a boltokba amennyiért. Ha annyira drága, hogy senki nem viszi, akkor kicsit lenyomnak az áron. De nem az a cél, hogy minden raktárat rogton uresbe nyomjanak. Amíg olyan utemben fogy a cucc, hogy a nem eladott cucc még nem okoz galibát biztos nem fognak csokkenteni. Szerintem se sok 500 dollár jelenleg az ilyen cuccért bár az más kérdés, hogy európai árakban hozzánk már nagyon drágán fog eljutni. De ez már más téma. :)
  • psishock
    #12
    "Amúgy 500 dollár egy hibrid iróért szerintem tesók közt sem sok"
    heh, erre felé más egy kicsit az életszinvonal, főleg az átlag emberek véleményét nézve (havi átlagfizetés 150-200eu). De ne nézzük ezt. Ha a többi hardware-árat figyelembe vesszük, pl veszélyesebb alaplapok és procik is jóval 200eu alatt (vagy körül) vannak, amit ugye nap mint nap használ az ember, akkor az 500eu ide is kicsit erősen hat egy optikai írónak. Nem azt mondom, hogy adják 30eu-ért mint a mostani DVD-írókat, de egy 100-150eu monjuk reális és megfizethető is lenne. Anno amikor a cd és a dvd-írók "frissek" voltak kábé őket is ilyen áron dobálták az emberekhez. Mondjuk overall nem értem ezt az üzletpolitikát:
    (mind hasracsapott értékek) pl 1000-1400dolcsis árod adják a berendezést, megveszi 500 ember, a többi vár (lehet éveket) amíg emberi áron nem kezdik kínálni.
    A gyártónak rengeteg pénze, ideje, fejlesztése van a dologban, és szerintem célja, hogy minél hamarabb elterjessze, nyereségessé tegye a termékét. Adhatnák rögtön 150-200 ért is (hétköznapi emberi áron), biztosak lehetnek benne, hogy több millió emberkének mosolyra kanyarodna az arca. Egységekkel nagyobb lenne a bevétel, nem kellene éveket várni amíg egyáltalán beindul a forgalom, mehetnének a követhező fejlesztésre stb.

    A hddvd is nagyon megfelelne, elméletileg már most mérföldekkel olcsóbb kellene hogy legyen mint a blúréj. Anno még azt harangozták az érvek között:
    "igen, de a hddvd-nél nem kell komplett lecserélni a gyártósorokat, csak apróbb változásokat tenni rajtuk, és már "folytatódna" is a tömeggyártás. Ez egységekkel fogja levinni a lemezek árát a br-hez képest, nem beszélve arról, mennyivel többen fogják vállalni ezt a lényegesen kisebb befektetést, mint a komplett cserét."
    Na ehhez képest én még azt látom, hogy mindkét lemez ugyanott van árazva, masszív elterjedés sehol, az árak az egekben, kínálat (filmek, játékok stb) enyhén szólva szegényes. Milyen háborúról beszélnek? Senkit sem érdelek (me included), hogy melyik cég kit támogat stb. Legyen minél nagyobb kínálat, normális áron, és tökre nem fog érdekelni, hogy blu vagy hd izzik a gépembe. Már most el kellett volna felejtenünk ezt a 2 szerencsétlen formátumot (ja, szerencsétlenek) és a holografikus tárolásra feküdni nagyon keményen, ami nem pár dvd-nyi kapacitást sûrít 1 lemezre (mind "ezek" ketten), hanem egy picit több kraftal rendelkezik.
  • Mister
    #11
    10.000 Ft az "olvasóért", és 20-25.000 Ft az "íróért" már okés lenne nekem.
    ( Persze az írót venném. )
    Jövő ilyenkor szerintem már lesz a gépemben. ( a c2d Q6600-as 4 magos proci mellett, amit akkor 25-30.000-ért veszek :) )

    Amúgy meg a mostani hddvd és bluray rip filmek is inkább a dvd9 szabványban "jók", ami ugye 8,5 giga, és akkor az még csak egy 720p verzió... szóval kell a méret, kell az ilyen író ( és erős gép ) az 1080p-hez.

  • WinG
    #10
    Bocsi, az előbbit #3-as kommentnek szántam :D
  • WinG
    #9
    Hülye vagy. A HD DVD-nek semmivel sincs több köze a sima DVD-hez, mint a BlueRay-nek. Ha nem értesz hozzá, ne okoskodj.
  • grebber
    #8
    Na majd ha ezek 10 ezerért mennek és a blue ray meg a hddvd lemezek ára 500-1000 ft lesz visszatérhetünk rá!
  • cateran
    #7
    A BB filmek "védelmében" elmondanám, hogy pl. itt angliában én több BD filmet látok a boltok polcain, mint HD-dvd-t (játékokkal és filmekkel foglalkozó boltokban kb. 6 féle HD-dvd és 10 féle BD szokott lenni...) Persze a nagyobb üzletekben (Hmv,stb.) már nagyobb választék van,de oda meg nem járok személyesen,max neten rendelek tölük ezt-azt..
    Amúgy 500 dollár egy hibrid iróért szerintem tesók közt sem sok...viszont 400 a butitottért már igen...
    Amit viszont nem értek, hogy pl. próbára kiraknak Wii-t és Xbox360-at,de PS3-at nem..még ott sem,ahol HD tv-k állnak egymás mellett bekapcsolva (PC world)...ott is csak X360 van kint...ez kicsit fura :S
  • LADA Kalina
    #6
    én sajnálnám ha a br vesztene, nekem pl. sokkal jobban bejön, főként azért mert lényegesen nagyobb a kapacitása, és előbb utóbb úgyis árulni fogják a lemezeket is 100ft alat, meg az írókat is 10000 alatt, mint ahogy lett a cd-vel és dvd-vel...
    akkor meg inkább mennyünk rá a kapacitásra...
  • Mberke
    #5
    Nem lehet pont a neve miatt veszik meg?!!!!
    Vevő bemegy a boltba venni TV ehlyett HD tv-t, nem vószínő, ha nem ért hozzá semmit akkor DVD elyett HD DVD-t fog venni???!
    Árban is jobb, és sokkal több tartalom van rá. Szerintem a Sony úgy fog járni a Blu-ray-jel mint annak idejém a Beta-val. A PS3 lehetett volna az amivel megnyerik a csatát, de hát nem nagyon akar fogyni.
  • psishock
    #4
    ugye azért te tudod miről beszélsz?
  • DjDano
    #3
    A HD DVD-nek már a neve is árulkodó, egy felturbozott DVD meghajtót akarnak eladni új "találmányként"... idióta aki megveszi.
  • dez
    #2
    Nagy tételben (amikor a gépcserék költségei már alig számítanak) már nem feltétlenül kell drágábbnak lennie a BD-nek. Valójában egyszerűbb gyártani (nincs ragasztás, csak rétegek felvitele, továbbá a lemeznek nem kell jó optikai tulajdonságúnak lennie).
  • Inquisitor
    #1
    Ez így még mindíg elég drága, plán a a "csak" olvasós. Pana notiba való 4x-es BD írója 64.000 jen körül van, és az azért drága, mert notiba való.
    Amúgy érdekes a dobálózás a statisztikákkal, a fene se tud kiigazdoni. Ellenben láttam pár képet taiwani és singapouri boltokról és ott nagyon úgy néz ki, hogy HDDVD filmből vagy 10-20x annyi féle van, mint BD lemezből. Lehet nekik számít a gyártási költség?