Napi Online

Mehetnek az uniós banki adatok az USA-ba

Az Európai Unió megállapodott a washingtoni kormánnyal azokban a feltételekben, amelyek szabad utat nyitnak a nemzetközi pénzforgalom adataihoz való hozzáféréshez az USA számára.

Washington a terrorellenes küzdelemben felhasználhatja a SWIFT-rendszeren keresztül történő pénzutalások adatait. Mint tavaly kiderült, az európai bankok nemzetközi transzfereket bonyolító rendszere, a Belgiumban székelő SWIFT felhatalmazás, mi több az ügyfelek tudta nélkül informálta az amerikai hatóságokat a pénzforgalomról. Minderre a 2001. szeptember 11-i merényletek után bevezetett intézkedések keretében került sor, Washington így remélte, hogy sikerül a terrorizmust finanszírozók nyomára bukkannia.

A mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikaiak hozzájussanak az öt esztendőn keresztül tárolt adatokhoz, garanciákat tartalmaz az európaiak adatainak különleges védelmére és arról is rendelkezik, hogy milyen hatóságnak biztosítják a hozzáférést. A SWIFT-hálózathoz tartozó bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy szeptember 1-jétől adataikat ismét átvilágítják a tengerentúlon. Az eddigi uniós törvénykezés értelmében a banki adatokat csak a pénzforgalomban lehetett felhasználni. A mostani politikai megállapodást, amelyet történetesen az uniós környezetvédelmi miniszterek tanácskozása szentesített, technikai jellegű kiegészítéseknek kell követniük, ezek azonban már nem érintik az adatmegosztás elvi lehetőségét.

Fölmerült, hogy a tagállamokat egy közösen kiválasztott személy képviselje, aki folyamatosan figyelemmel követi a megállapodás végrehajtását és ellenőrzi, hogy valóban csak a felhatalmazott hatóságokhoz jussanak el az adatok. Ezzel párhuzamosan a SWIFT háza táján fölmerült, hogy kezdeményezzék az uniós adatvédelmi szabályok felülvizsgálatát. A vonatkozó 1995-ös direktíva idején ugyanis a terrorizmus finanszírozásának ellenőrzését még nem tartották prioritásnak, ezért a törvénykezésben sem kapott nagyobb figyelmet.

Az amerikai kormánnyal folytatott tárgyalásokon sikerült a légi utasok adatainak szintén vitatott kiadása ügyében is megállapodni. Erre ugyancsak az amerikai nemzetvédelmi intézkedések alapján kerül sor, a korábbi egyezséget az EU bírósága tavaly az uniós jogba ütközőnek minősítette. Az új megállapodás - amelynek részletei még nem ismertek - lehetővé teszi, hogy az utasok összesen 34-fajta adatát - a hitelkártyáktól az utazási szokásokig - másfél évtizeden keresztül tárolják az USA hatóságai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • m4G1c #7
    rohadtul kitervelték ezt a terroristásdit. simán rá lehet mindent kenni ; paranoiásnak mutatja be magát az usa és egy baráti kézfogás ellenében mindent megkapnak. baromi jó álca, a diplomácia vívmányait jól kihasználva.
    a technikai fejlettség révén a korlátlan amerikai hatalom és irányítás kiépülését putyin szokta néha pedzegetni.
    az eu egy senki ebben a témában, a saját kis tagországain kívül sehol nincs hatalma. (főleg nem katonai,ugye)
  • remark #6
    "Muszaj osszefogni" a "kozos elleneseg" ellen, mert a kommunistak ize a terroristak mar a spajzban vannak...

    [URL=http://www.fn.hu/kulfold/0707/brown_al_kaida_jellegu_166625.php]A legmagasabb, "kritikus" szintre emelte szombat este a brit kormány a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét.[/URL]
  • Mike at home #5
    ez már tényleg durva
    mi ez, újabb hidegháború csak most USA vs EU?
    a birka EU mindent benyel?
  • dez #4
    Ez azért durva. Nem arról van szó, hogy a t. osztályfőnök korábban hanyatt vágta magát a SZU-nak, most meg azt hiszi, ugyanezt kell tennie az USA-val?
  • bvalek2 #3
    Nos, mint tudjuk, már évek óta magasból tojnak a jogainkra, és a személyes adataikban már a támadás óta folyamatosan turkálnak az amerikaiak. Ez a megállapodás csak szentesítette a dolgot. Az adatokra felügyelő uniós biztos kb. annyit fog érni, mint Kovács László adóügyi szakértelme
  • bvalek2 #2
    Reméljük Nekik is van humorérzékük ;)
  • zola2000 #1
    Nem is értem mi van itt. Pl amikor volt ez a toronyomlás, akkor pl volt itt két perces néma vigyázba állás (minden iskolában), akkor is elkéretőztem óráról (wcre), de mondták, hogy siessek, de én utána értem vissza, és amikor azt mondtam, hogy azért mert nem nagyon szeretem amerikát, kaptam egy osztályfőnökit. Aztán minden ilyen hír stb után egyre inkább utálom amerikát. De én egyszerű magyar kisember vagyok, nem sokat tudok tenni ellene, max annyit hogy kerülöm az amerikai termékeket mint (pl autó, konzol, filmek); elmondom a véleményem, pénzt utalok terroristáknak (ez csak vicc volt xD) stb...