Napi Online

Törvénytelen lehallgatások Romániában

Romániában lemondott a külföldi hírszerző szolgálat igazgatója, miután elkotyogta, hogy intézménye telefonbeszélgetéseket hallgat le.

Saját lehallgatási eszközeivel, de főügyészi engedéllyel hallgat le Románia területén tevékenykedő külföldi személyeket a külügyi hírszerző szolgálat, amely a nemzetbiztonságra leselkedő külső veszélyeket figyeli - írta a köztévé honlapja. Román állampolgárokat nem hallgat le, csak ha éppen a megfigyelt külföldivel kommunikálnak. Körülbelül ezt mondta az intézmény vezetője, Claudiu Saftiou a múlt héten, amikor az államfő felfüggesztésére felállított parlamenti bizottság zárt ülésen hallgatta meg.

Ma az Adevarul újság közölte az ülés jegyzőkönyvét, amelyből két törvénytelenség is kiderült. Először is az, hogy maga a külföldi hírszerző szolgálat, betű nevén a SIE saját műszaki berendezéssel dolgozik, holott a jogszabály szerint csak a belföldi hírszerzés, a SRI végezhet megrendelésre ilyen tevékenységet. A másik törvénytelenség az, hogy nem főügyészi, hanem bírói engedély kell a kommunikációs csatornák megfigyeléséhez, a lehallgatáshoz.

Ezek után a kémfőnök küldött a parlamenti bizottságnak egy helyreigazítónak szánt levelet, amelyben azt írta: tévedett, főügyészi kérésre, de bírói engedéllyel hallgatják le a telefonokat. Azt viszont nem helyesbítette, amit elkotyogott, hogy a külügyi hírszerzés saját lehallgató berendezést használ. Most indoklás nélkül nyújtotta be lemondását a román parlamentnek Claudiu Saftiou, és csak annyit közölt, hogy elhatározásáról tájékoztatta a legfelsőbb védelmi tanács elnökét, Basescu államfőt.

Románia külföldi hírszerző szolgálatának lemondott igazgatója civilként került fél éve a pályára. Előtte újságíró volt, majd Basescu elnök hivatalának tanácsadója, és nem mellesleg az államfő bizalmasa. Azután lett kémfőnök, hogy elődje még tavaly nyáron lemondott, miután kijutott a kórházból, majd az országból a terrorizmussal és a román újságírók iraki elrablásával vádolt szír-román állampolgárságú üzletember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!