Napi Online

Magánnyomozót alkalmaz a MySpace

Közösségének és jó hírének védelme érdekében kénytelen volt egy a kiskorúakat fenyegető erőszak elleni rendőri fellépésre szakosodott szakértőt alkalmazni a MySpace közösségi oldal.

Akárcsak a valóságos világban, a virtuális térben is szükség lehet egy megbízottra, aki igyekszik megóvni a védelme alá kerülő közösséget annak rossz szándékú tagjaitól. A MySpace.com, a világ legnagyobb közösségi portálja Hermanshu "Hemu" Nigamot kérte fel erre a munkára, aki korábban szövetségi nyomozóként dolgozott, és három és fél évet töltött el az USA igazságügyi minisztériumának a gyermekeket molesztáló felnőttek lefülelésével foglalkozó osztályán.

Feladata, hogy megóvja a MySpace fiatalkorú tagjait a felnőtt ragadozóktól, mindenekelőtt a pedofiloktól, illetve a közülük kikerülő erőszakoskodóktól. Tevékenységével megnyugtathatja a szülőket, akik féltik gyermekeiket a világhálón is rájuk leselkedő veszélyektől, és biztosíthatja a hirdetőket arról, hogy amennyiben a MySpace-t választják, nevük nem kompromittálódik valamiféle kétes értékű tevékenységet folytató vállalkozáséval.

Hemu eddig igen sikeresen tette a dolgát, aminek az a legjobb bizonyítéka, hogy az egyébként a közösségi portált bíráló kritikusok is elismerik: a MySpace igen komoly felelősséget mutat az etikai szabályok betartása terén, sokat tesz azért, hogy tevékenysége ne adjon lehetőséget jogsértésekre. Ez nem volt mindig így. Nigam megjelenése előtt sok panasz érkezett a site ellen, hogy azon pedofilok - tinédzsernek álcázva magukat - kapcsolatba lépnek fiatalkorúakkal, és esetenként a valós életben is randevút kérnek tőlük.

A házi rendőr első lépésként bevezettetett egy a magánszféra védelmét szolgáló alapszabályt. E szerint a MySpace blokkol minden olyan megkeresést, amely nem arra felhatalmazott barátoktól indul a fiatalkorúak felé. A 18 év alatti és feletti résztvevők közötti kommunikáció csak akkor engedélyezett, ha az utóbbiak meg tudják adni az előbbiek e-mail-címét és teljes nevét. Telepítettek egy kifinomult algoritmust, amely kismillió szempont alapján keresi azokat a kutakodási kulcsszavakat és módszereket, amelyekkel jellemzően pedofilok vadászgatnak áldozataikra. Végül Nigam és csapata - akik között korábban ügyészként, illetve rendőrként dolgozó munkatársak is vannak - minden héten töröl a portálról vagy 8000 olyan profilt, amelynek létrehozói nem a valódi életkorukat adták meg.

A biztonsági megbízott munkába állásának pillanatától kezdve tisztában volt azzal, hogy be kell vonnia korábbi kollégáit a védekezésbe. Ennek jegyében a MySpace a technológiai tudását felhasználva kezdeményezte egy a szexuális zaklatókat tartalmazó adatbázis létrehozását, amelyet átadtak az elveszett, illetve a felnőttek által zaklatott gyermekek ügyével foglalkozó központnak. A nyilvántartás - amely a Sentinel Tech Holding Corp. online-azonosító igazolási technológiáján alapul - több mint félmillió szexuális bűnöző adatait tartalmazza, és hozzáférhető a rendőrség számára is.


Nehezebb feladat vár a MySpace-re akkor, amikor a gyermekek közötti erőszak ellen akar fellépni. Ezek az esetek ugyanis általában nem érik el a büntethetőség küszöbét, és sokszor titokban maradnak. Nigam legfőbb eszköze az ellenük való harcban az ismeretterjesztés. A közösségi site tanácsokat ad azzal kapcsolatban, mit tegyen az, akit ilyen támadás ér, emellett óriási ingyenes hirdetési lehetőséget kapott az iskolai erőszak megelőzésével foglalkozó nemzeti központ, hogy megmutassa: van kihez fordulni, ha valaki erőszak áldozata lesz.

Az elvi segítségen túlmutat, hogy Nigam csapata törli az összes ismert erőszakoskodó címét és oldalát a MySpace-ről. Bevezettek továbbá egy lehetőséget, amelyben a felhasználók megengedhetik a szolgáltatónak, hogy ellenőrizze a címükre feladott e-mailek tartalmát, mielőtt postázza azokat, illetve minden oldalon megtalálható a támadást jelző ikon, amelyre kattintva bárki jelentheti, ha gyanúsat tapasztal.

Nigam igyekszik elérni, hogy a hagyományos jogszolgáltatás is felismerje az új, internetes világ bűnözési szokásait, és tegyen ellenük valamit. Lobbizik például azért, hogy az USA államai - követve Virginia példáját - tegyék kötelezővé az iskoláknak egy online-etikett bevezetését és betartatását. Igyekszik elérni azt is, hogy szövetségi jogszabályok kötelezzék az ismert szexuális zaklatókat e-mail-címeik regisztrálására, továbbá olyan törvénymódosítást javasolt, amely lehetővé tenné, hogy akár 20 évet kapjon az, aki hazudik az életkoráról az interneten, hogy így férkőzzön a nála fiatalabbak bizalmába.

Nigam csapata másként is segíti a hatóságok munkáját. Nemrégiben például felfedezték, hogy egy otthonról elszökött kölyök továbbra is használja MySpace-címét, és ennek alapján nyomára akadtak. Egy másik esetben egy csemete azt írta internetes naplójába, hogy éppen öngyilkosságra készül. A MySpace értesítette az ilyen esetekkel foglalkozó forródrót pszichológusait, és a fiatal számítógépének helyét meghatározva kiküldték a rendőrséget, hogy óvja meg a gyermeket saját magától. Nigam ezekkel a kezdeményezésekkel kiérdemelte rendőr kollégái körében az "újító" címet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)