Berta Sándor

Új PowerVR grafikus chipek táblagépekhez

Az Imagination Technologies nevű brit cég bejelentette a mobil készülékekhez kifejlesztett PowerVR 6-os sorozatú grafikus chipjeit, amelyek egyaránt beépíthetők tábla PC-kbe és okostelefonokba.

A sorozat első két tagja a PowerVR G6200 és a G6400, amelyek a PowerVR 5-ös chipeknél hatékonyabban végzik a munkájukat és jóval nagyobb teljesítményűek. Mindez lehetővé teszi, hogy a PowerVR 6-os sorozatú grafikus chipekre épülő eszközökön akár teljes képernyős üzemmódban is lehessen zökkenőmentesen 3D-s játékokat futtatni. A G6200 és a G6400 több shaderegységet tartalmaznak, támogatják a DirectX 10-et, továbbá az OpenGL 3 és az Open CL szabványt, sőt, egyes változataik OpenGL 4 és DirectX 11.1 kompatibilisek lesznek. Emellett az összes 6-os sorozatú GPU támogatni fogja az idén megjelenő OpenGL ES 3.0-s, Haiti kódnevű verzióját.


A G6200 és a G6400 új, Rogue nevű architektúrája az 5-ös sorozatú chipekre épül, azonban azoknál ötször hatékonyabb és a teljesítményük is nem csak erősebb, hanem ráadásul jobban optimalizálható és skálázható. Az Imagination Technologies ugyanakkor konkrét technikai adatokat nem akart elárulni, így azt sem közölte, hogy a grafikus chipek hány magot tartalmaznak. Mindenesetre az figyelemre méltó, hogy a brit cég szerint a további 6-os sorozatú GPU-k számítási teljesítménye már eléri majd az egy teraflopsot. Közlésük szerint az új termékcsalád tagjai akár hússzor nagyobb teljesítményre lehetnek képesek, mint a jelenleg a piacon jelen lévő mobil GPU-k.

Jelenleg PowerVR grafikus chipek dolgoznak többek között a Sony PS Vita konzoljaiban. Ha a teljesítmény valóban a várt szintet hozza majd, akkor ez hatalmas előrelépést fog jelenteni, hiszen az Apple iPad 2-be beépített PowerVR SGX543MP2 teljesítménye - 250 MHz-es órajel mellett - csupán 16 gigaflops és így az egyik leggyorsabb mobil grafikus chipnek számít a piacon, bizonyos területeken még a Tegra 3 négymagos chipjét is megelőzi. Az Imagination Technologies sajtóközleményében kiemelte, hogy a partnerei közül az ST-Ericsson, a Texas Instruments, a Renesas Electronics és a MediaTek azonnal licencelhetik a G6200 és a G6400 típusú chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!