Berta Sándor

Ezúttal Marokkóban van blokád alatt a YouTube

Úgy tűnik, rájár a rúd a világ jelenlegi legnépszerűbb videoportáljára, ugyanis Törökország és Thaiföld után Marokkóban is blokkolták a honlaphoz való hozzáféréseket.

Mint ismeretes, március elején Törökországban tiltották be a YouTube-ot egy a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürköt sértő amatőr videó miatt. A blokádot néhány nap után feloldották. Ezt követően Thaiföldön robbant ki vita az oldal és a helyi kormány között, amikor Bhumibol Adulyadej thaiföldi királyról gúnyos videó jelent meg a népszerű videoportálon. Mivel a YouTube tulajdonosa, a Google megtagadta a vitatott felvétel eltávolítását, a thaiföldi kormány lehetetlenné tette a portál elérését. Április elején tovább mérgesedett a konfliktus, mert ugyan a korábban kifogásolt felvétel lekerült a honlapról, de helyette más hasonló filmek jelentek meg. A thaiföldi kormány ezután döntött úgy, hogy pert indít a YouTube ellen.

Szintén komoly gondot jelent az oldal számára, hogy néhány hete az amerikai védelmi minisztérium hétfőtől adatvédelmi okokra hivatkozva korlátozza az internet használatát a tengerentúlon szolgálatot teljesítő katonái számára, így nem férhetnek hozzá a YouTube, a MySpace és 11 másik nagy internetes világfórum oldalaihoz. A videoportál most pedig a marokkói hatóságokkal került összetűzésbe, ugyanis a laphoz való hozzáféréseket múlt hét péntek óta blokkolja a legnagyobb helyi internetszolgáltató, a Maroc Telecom.

A cég szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy szándékos blokádról lenne szó, szerinte inkább technikai probléma húzódik az ügy hátterében, mivel más honlapokat sem lehet átmenetileg elérni. Ennek azonban ellentmond, hogy más kisebb internetszolgáltatók, például a Wana és a Meditel ügyfelei továbbra is el tudják érni a YouTube-ot.

"Nem értjük milyen technikai problémáról lehet szó" - közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet, amelynek képviselői úgy vélik, egyszerű cenzúráról van szó. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a marokkói kormánytól nem áll messze ez a megoldás, mivel 2005-ben számos olyan portált elérését akadályozta meg, amelyek támogatták a Nyugat-Szahara függetlenségéért síkra szálló, 1973-ban alapított Polisario nevű mozgalmat. Köztük volt az arso.org, a Google Earth és az Anonymizer. Az RSF szerint a YouTube elleni mostani blokádot is minden bizonnyal a Nyugat-Szahara függetlenségét támogató videók megjelenése miatt rendelték el.

Időközben az Arabist.net nevű blogfórumon számos kritika érte cenzúra miatt a Vivendit, ugyanis a vállalat birtokolja a Maroc Telecom részvényeinek 51 százalékát, de eddig még semmit sem tett a blokád feloldása ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #2
    fölösleges blokkolni, proxy szerver és kész.
  • Darth Sith #1
    " A thaiföldi kormány ezután döntött úgy, hogy pert indít a YouTube ellen."
    lehet hogy nekik nem tűnt fel, de az interneten nem lehet érvényesíteni a jó kis diktatórikus, kommunista és egyéb eszközöket. Az internet szabad, és ezt nem képesek megérteni. Mégis mi alapján berelnek be egy olyan weboldalt, amely ezen elv alapján működik? ezt ők sem gondolhatják komolyan.vicc.