Gyurkity Péter

Az Intel is csak jövőre újít

A friss hírek szerint a 45 nanométeres asztali processzorok csak 2008 elején bukkannak majd fel, míg az új Xeonokat már a nyáron bemutatják. A Pentium D sorozat kiszorítása ugyanekkor kezdődik majd el.

Idén nyáron várhatóan az AMD kapja majd a legtöbb figyelmet, hiszen a kisebbik processzorgyártó készül bemutatni új generációját, elsőként a natív négymagos szerverchipek által. Az Intel sem marad tétlen azonban az elkövetkező időszakban és bár a legfrissebb hírek szerint Góliát is csak jövőre készül el a 45 nanométeres asztali chipekkel, nyáron azért bemutatkoznak az új Xeonok is, hogy ne engedjék át teljesen a terepet a vetélytársnak.

Számunkra azonban sokkal érdekesebb az asztali szegmens, ezért jóval fontosabb az a hír, miszerint csak 2008 elején bukkannak majd fel a Penryn család első példányai. A 45 nanométeres gyártástechnológia révén ezek az asztali processzorok gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek a jelenlegi ikermagos Core 2 chipeknél, ezzel egy időben pedig az órajelet is sikerül majd feljebb tornászni. Az SSE4 utasításkészlet mellett megjelenik az Unique Super Shuffle Engine és a Radix 16, amelyek szintén a teljesítményt hivatottak növelni, a dinamikus gyorsítás pedig biztosítja, hogy a mindössze egy szálat használó szoftverek is kihasználják a többmagos chipek egyes előnyeit.

A Penryn sorozat tagjai a jelenlegi 291 millióval szemben összesen 410 millió tranzisztort tartalmaznak majd, miközben a fejlettebb gyártástechnológia révén a még méretét mintegy 25 százalékkal sikerült csökkenteni. Mindez azt jelenti, hogy a Core 2 Duo processzorok 155 négyzetmillimétere helyett mindössze 107 négyzetmilliméteres lesz az új magok mérete, a kisebb csíkszélesség pedig egyben a fogyasztás szinten tartását is eredményezi majd.

A Core 2 Duo sorozat belépő szintű példányai még idén nyáron megjelennek és ezek rögtön megkezdik a Pentium D család kiszorítását. Az E2160 és E2140 jelzésű chipek júniusra az Intel teljes kapacitásának 10 százalékát foglalják majd le, ez azonban a harmadik negyedévre 30 százalékra ugorhat, ami nagy dömpinget sejtet. Eközben a Pentium D 900-as processzorok egyre inkább háttérbe szorulnak, 2008-ban pedig végleg eltűnnek a süllyesztőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #14
    Most komolyan ilyen hsz-okért regisztráltál 2004 végén?
  • dez #13
  • who am I 7 #12
    jó va' dez jókutya.
    Egyébként, ha az lenne a cikk, h az intel igazgató helyettese a reggeli erős feketétől és a mellé mártogatott kiflitől" délutánra cifrafosást kapott, azt azzal magyaráznád, h az ájemdé annyira jó platformot talált ki, h szegénykém azonnal bef0sott eme hír hallatára... egyébként még mindig nem árultad el, h mennyit utal neked az ÁJEMDÉ a mindencikkbe beírásért és védelemért lehet megfenyegetem az intelt, h márpedig én is akarok ilyet, és ha nem akkor rájuk eresztem dez fórumkollegát...és aztán kő kövön nem marad...
  • GABOR16 #11
    Azért ha el is készült a beépített memóriavezérlővel nem tudja csak úgy kihozni, mert teljesen új alaplapi chipseteket kell tervezni mellé...
  • JTBM #10
    Sajnos most az AMD a hunyó, az intel léphetne, de amíg az AMD rá nem kényszeríti, addig csak éppen annyit lép, hogy az AMD-t még sakkban tartsa...

    Az intel már tavaly elkészült jópár újdonsággal, pl. CPU-ba épített memory controller, de ezeket addig nem hozza ki, amíg az AMD nem tud alkotni valami jobbat, mint a Core 2-es.
  • xuldar #9
    Csodálkoztam volna, ha nem csodálkoznátok :D
  • dez #8
    Csodálkoztam volna, ha "who am I 7" nem teszi szóvá újfent, hogy én hozzászólok egy hírhez. Látom, már teljesen a mániáddá vált.
  • who am I 7 #7
    csodálkoztam volna ha dez nem szól hozzá whhehewheheh
  • asysoft #6
    Akkor ez hasonlít az Itaniumos Foxtonra (tényleg, az megjelent már?).
  • dez #5
    Nyilván belekalkulálták. De egyébként a szilícium és a fém vezetékek elég jól vezetik a hőt, olyan túl nagy különbség nem lesz hőmérsékletben, csak annyi, hogy egy helyről jön a melegítés, 2+ helyett.