Gyurkity Péter

Intel Bearlake: DDR3 és PCI Express 2.0 májustól

Az Intel a CeBIT alatt mutatta be készülő új asztali chipkészleteit, amelyekkel teljessé válik a generációváltás: jön a DDR3 memória, valamint a PCI Express 2.0 támogatása, gyorsabb FSB-vel, új chipekkel.

A DigiTimes két részletben ismertette a processzorgyártó által bemutatott újdonságokat. Elsőként a mainstream kategóriába szánt P35 jelzésű chipkészletről rántották le a leplet, amely mindenki által szabadon megtekinthető a kiállításon, a másik három (PCI Express 2.0 támogatással, illetve integrált vezérlővel kibővülő) sorozat prototípusai viszont egyelőre csak zárt ajtók mögött szemlélhetők meg.

A P35 lesz az asztali vonal új élharcosa, 1333 MHz-es FSB-vel (ami többek között az új Core 2 Duo chipekhez is szükségeltetik majd), a DDR3 memóriák támogatásával, illetve az új 45 nanométeres processzorok (az ikermagos Wolfdale és a négymagos Yorkfield) befogadásával. A fejlesztés feladata a jelenlegi 965 Express chipkészletek leváltása, az Intel azonban tisztában van azzal, hogy a DDR3 egyelőre kevés példányban és meglehetősen drágán elérhető, ezért két átmeneti változatot is készítenek. Összesen tehát három verzióból válogathatnak majd az alaplapgyártók, amelyek választhatnak, melyik összeállítást tartják életképesebbnek: kizárólagos DDR3-támogatás, DDR3 és DDR2 egyidejű támogatása, illetve csak a DDR2 kezelése.

Az X38 az abszolút csúcskategóriát képviseli, már ami az asztali chipkészleteket illeti, ez ugyanis a 975X Express utódaként érkezik majd, várhatóan a harmadik negyedévben. Az FSB sebessége nem változik, megjelenik viszont a PCI Express 2.0 támogatás, a memóriáknál pedig végképp dobják a második generációt, itt már kizárólag a DDR3 lesz elérhető. Az alaplapokon két x16-illesztő kap majd helyet, de az SLI, illetve a CrossFire támogatás licencelési okokból egyelőre kérdéses.

A G33 jelzésű sorozat (második negyedév) integrált grafikus vezérlővel bővül ki. A memóriát illetően itt is választhatunk a DDR2 és az új DDR3 között, az FSB szintén 1333 MHz, az integrált vezérlő pedig DirectX 9-et támogat. A valamivel később, a harmadik negyedévben érkező G35 vezérlője már DirectX 10-es lesz, a többi részletben megegyezik közvetlen elődjével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n0k0m #47
    "mert szerencsére még léteznek igazi programozók is, persze nem az EA-nél..."
    Mindettol fuggetlen mindenki az EA es a THQ jatekait nyomja, mert azok meg minosegiek. Most johet a sok bmeg hozzaszolas.
  • NKing #46
    DDR témához csak annyit, hogy deznek van igaza, a DDR azért double data rate, mert az órajelgenerátor órajelén, a felmenő és eső ágakon is végrehajt egy-egy műveletet, ellenben az SD-vel, ami csak az egyiken. Ezért lesz az alap 200 effektív 400Mhz, aki meg régebben vett DDR2-t az szívott, mert a nagyobb frekihez járult dupla késleltetés, és lassabb gépet kapott mintha DDR1-el vette volna ugyanazt a konfigurációt...Mostmár valamelyest javult a helyzet.

    Fejlődés toposzhoz: senki nem kíváncsi rá, hogy itt kinek milyen ram van a gépében, ha xynak DDR1, na bumm, attól még nem áll meg a fejlődés mert neked csak az van, miez az egoizmus kérem...

    Foglalat meg, hát nem tudom ki foglalkozott már áramköri tervezéssel, de egy 60 millió tranzisztoros processzort 700-900 tűn keresztül összekötni a külvilággal, ugye nem gondoljátok hogy az olyan eccerűűű, és ha nekik úgy jobb hogy hozzátesznek még 50 tűt, akkor tegyenek, és váltsanak foglalatot, gondolom nem kell magyarázni hogy a 940 tű miért nem mehet bele 754 lyukba. így is örülhetünk, hogy emberi áron hozzá lehet jutni egy ilyen komplikált és több éves tervezést igénylő dologhoz...

    Nem kell minden multicéget gonosz kis törpnek látni, aki tövig nyúl a zsebedbe...Dehát a magyar ilyen, mindennel mindig baja van!
  • dez #45
    Oké, de azért legalábbis a megfogalmazás nem volt valami szerencsés... :P "befektetett pénzen nyert [érzelmi] haszon"... Csajodnak ne mutasd meg ezt az oldalt... :)
  • Wittgen #44
    Nem arra gondoltam, hanem pl el kell menni a csajodhoz (benzin), ált. elviszed vhova (mozi, vacsi, buli), ilyesmik. Nem azért vannak veled, mert van pénzed, viszont azért pénz nélkül nem tudsz még egy szál virágot sem venni...
  • dez #43
    "a befektetett pénzen nyert haszon (itt nem fizikait kell érteni, hanem pl érzelmit, stb)"

    Érdekes a felfogásod. Pénzért veszel szeretetet, szerelmet? Az olyan is...
  • Wittgen #42
    Ja, és lehet hogy cod2 pár ember szerint fos grafikával rendelkezik, stb, de én imádok interneten játszani vele, mert remek a hangulata.
  • Wittgen #41
    "Egyszerüen inkább nincs pénzed rá, vagy nem akarsz rá költeni."

    Az a helyzet, hogy BÁRMIT meg tudok fizetni (lévén van jó fizum), ami Mo-on kapható, csak nem fogok egy olyan cuccért kidobni sok pénzt - amit később jó áron is meg lehet venni - csakhogy csilivili gémeket mutogatva a spanoknak a nyálamat verjem, hogy csak az új vasakon ilyen, stb.
    Az a helyzet, hogy van egy határ, ahol az ember már meggondolja, hogy mibe feccol. Nem mindenkinek a pc a lényeg, vannak más fontosabb dolgok is (lakás, autó, csajodat elvinni ide-oda, szórakozás, haverok) ahol a befektetett pénzen nyert haszon (itt nem fizikait kell érteni, hanem pl érzelmit, stb) sokkal többet nyom a latba, mint a tudat, hogy jobb konfigja van az embernek, mint a szemét szomszédnak, akinek a fűje zöldebb és még a tehene sem döglött meg a mocsoknak.
  • szombi #40
    A COD2 igenis jó játék, és a többi is legalább olyan bugos!
    Az optimalizálással sztem meg vagyok elégedve, DX7-es módban egy FX5200-as
    kártyával 1024x768 módban vígan muzsikál, persze a GPU-t fel kellett 320-ra tornászni(250-ről)...
  • dez #39
    Az más, az egy proci, és az ő FSB-órajele. :)
    QDR = Quad Data Rate
    DDR =/= QDR
  • Sanyix #38
    "Egyszerüen inkább nincs pénzed rá, vagy nem akarsz rá költeni.
    Azért egy x800 ma már legfeljebb a középkategoria legalja ha nem alsó kategória.
    Az X800 nem volt 1.5 éve sem nagy durranás, COD2 ben pl. elég silány"

    Kit érdekel hogy milyen kártya meg hogy milyen kategóriás, ha minden szépen megy rajta? Nem mindenki akar 2048*1536 felbontásban 16x aa-val, és 32x anisoval ultrahigh grafikán játszani százezrekér. Van akinek elég 1024*768 aa és af nélkül, simán highon, mert nem a százezres legújabb cuccokra veri a farkát, és mert a játék érdekli, és mert nem akar egy rakás pénzt kidobni az ablakon(mert a pc fejleszgetése egy bizonyos határ felett fullos pénzkidobás). A cod2 meg egy bugos szar. Nem kéne a hardverre fogni, ha a játék egy optimalizálatlan hígfos, mert szerencsére még léteznek igazi programozók is, persze nem az EA-nél...