Berta Sándor

Olcsóbb roaming után olcsóbb SMS-ek

Az Európai Unió gyakorlatilag a teljes mobildíjszabás megreformálására készül. Ezt bizonyítja, hogy a roamingdíjak csökkentése után most felmerült a külföldre küldött SMS-ek, MMS-ek díjainak mérséklése is.

Mint ismeretes, az Európai Unió hónapok óta azért lobbizik, hogy csökkenjenek az úgynevezett roaming- vagy más néven barangolási díjak. Úgy tűnik, ez az elképzelés már a nyártól vagy legkésőbb ősztől megvalósulhat, igaz nemrég a francia és a brit kormány képviselői új javaslatot ismertettek. Ettől függetlenül azonban az Európai Bizottság most további tervekkel rukkolt elő. Az új előterjesztés szerint mérsékelnék a külföldre küldött SMS-ek és MMS-ek díjait is.

Az Európai Unió elnöki tisztét most betöltő Németország mindenesetre máris jelezte, más európai uniós tagállamokkal együtt támogatja a fokozatos változásokra épülő tervet. Sőt, Berlin egyenesen drasztikus díjcsökkentést szeretne elérni. A német kormány ugyanakkor addig semmiképpen sem szeretné módosítani a meglévő SMS- és MMS-árakat, amíg az új roamingdíj-szabályozás hatályba nem lép.

A tervek szerint az SMS- és MMS-árak csökkentése csupán másfél évvel az új roamingdíjak bevezetése után lépne életbe. A javaslat részleteit idén júniusig dolgoznák ki. Felmerült annak lehetősége is, hogy csökkentenék a külföldre menő, illetve az onnan érkező hívások díjait. Az elképzelés értelmében a külföldi telefonhívások díját percenként legfeljebb 50 centben maximalizálnák, míg a külföldről beérkező hívások maximum 25 centbe kerülnének. Egy, illetve két év után az árak további legalább 5-5 százalékkal csökkennének. A javaslat kitér arra is, hogy a mobilszolgáltatók az egymás között egy hívásnál percenként átlagosan legfeljebb 30 centet számolhatnának el.

Az előterjesztést azonban nem elég kidolgozni, ahhoz, hogy hatályba lépjen, azt később még az egyes európai tagállamok kormányainak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kricsi #4
    lehet hogy beütötte ezen a sziklás helyen...vagymin.
  • OliApa #3
    Azzal az idétlen térdkaláccsal?
  • ColdFire #2
    kell a kis képen lévő csaj :o
  • AranyKéz #1
    "csökkentenék a külföldre menő, illetve az onnan érkező hívások díjait"

    Úgy értik a BELföldre menő, illetve az onnan érkező hívások díjait