Berta Sándor

Magyarország az amerikai kalózlistán

A Bush-kormány által az amerikai Kongresszus számára elkészített jelentésben tizenkét ország az illegális másolatok fellegváraként szerepel, míg további 30 ország, köztük hazánk is "a megfigyelés alatt" jelzőt kapta.

Az amerikai kormány szerint a tizenkét állam közel sem tesz meg mindent a szerzői jogok védelmére. Az Egyesült Államok ezért fenntartja magának a jogot, hogy a dokumentumban felsorolt országok ellen szankciókat vezessen be. A 12-es listát Oroszország és Kína vezeti. Őket követi Argentína, Chile, Egyiptom, India, Izrael, Libanon, Thaiföld, Törökország, Ukrajna és Venezuela.

Neil Turkewitz, a RIAA munkatársa szerint a felsorolás teljesen rendben van, hiszen Kínában minden hatósági erőfeszítés ellenére szinte szabadon tevékenykedhetnek az illegális másolók, míg Oroszországban szintén számos nagy másolószervezet, így például az AllofMP3.com működik. Az Egyesült Államok fokozatosan figyelemmel kíséri, hogy az érintett államok mit tesznek az illegális kópiák visszaszorításáért és fenntartja magának a jogot szankciók elrendelésére. Elég például csak arra gondolni, hogy az USA különböző feltételekhez kötötte Oroszország WTO-tagságának támogatását.

A 12-es mellett van egy másik, 30 ország nevét tartalmazó lista is. Erre azoknak az államoknak a neve került, ahol szintén jelen vannak az illegális másolatok és amelyekre emiatt nem árt odafigyelni. A listán sok egzotikus ország mellett ott szerepel Dél-Korea, Kanada, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia is.

Az Oxfam nevű fejlesztéssegítő szervezet szóvivője, Rohit Malpani ugyanakkor rámutatott, hogy a jelentés figyelmen kívül hagyja azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket az Egyesült Államok is aláírt és amelyek kimondják, hogy a harmadik világ országainak joguk van a közérdeket a szerzői jogok védelme fölé helyezni.

Susan C. Schwab amerikai kereskedelmi megbízott szerint viszont az Egyesült Államoknak meg kell védenie az ötleteit és találmányait a csalókkal és a tolvajokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #39
    Kivéve Quantanamot.
  • stremix #38
    "...az Egyesült Államoknak meg kell védenie az ötleteit és találmányait..."

    Hát igen, a windowst is ők csinálták, amin a legtöbb fájlcserélő fut.
  • arty #37
    bush=kuss
  • who am I 7 #36
    Ja, erre is probáltam célozni... :) Na dehát..látod a RIAA is mit csinál.Kapcsolják le a "gyerekeket" szinte, vérbenforgó szemmel, mert másolt...Könyörgöm ezek a qva zene"iparosok" 0 munkával a művészt kihasználva, marketinggel akarnak meggazdagodni..Esküszöm ezeket KAPCSOLNÁM LE ELŐSZÖR ÉS dobnám BE SITTRE.
    A gyerekek még segítenek a művésznek legalább terjeszteni, igy ha valakinek megtetszik, elmegy a fellépésére/koncertjére stb. és támogatja őt.JA hogy ezek a gyökér kiadók kimaradnak belőle?????MEGisérdemlik, sztem nyugodtam megrohadhatnak.
  • who am I 7 #35
    Én eléggé benne vagyok a zene iparban egy elég rétegzenében, de kb...az amcsik szinte 0-át tudnak itt felmutatni.Ezenkívül amcsi műgumi"hálivúdi"12éveseknek való filmekért nem vagyok oda.

    Egész egyszerűen már lassan úgy érzik, h övék a világ és bármit megtehetnek, és lassan már gyakorolják a hatalmat :S Mivel ahogy irták előttem is, h azért ők SEM TISZTÁK(meg ez egyértelmű).Ezért nem kellene szövegelniük....Mindenkinek van sara.Miért ne lehetne békében élni, úgyhogy mindenkinek legyen egy kis haszna...
    HOPPPPP itt van a bökkenő.Az önzöség és a "kis haszon" nem ezen a Földön fog megbarátkozni egymással az tuti
  • wanek #34
    A zene rossz példa volt, mert az amerikai zene nem valami nagy durranás.
    Ha te csak amerikai filmeket ismersz, az a te bajod. Évente 10-nél több jó filmet nem csinálnak azok sem. A többi szemét, amilyet bárhol tudnak csinálni.
    Azt sem állítanám, hogy minden szoftver ott készül. Inkább az a gyakorlat, hogy ha valaki csinál valami jót, azt vagy ellopják, vagy felvásárolják.
    Szóval nem lenne kár értük.
  • archkoven #33
    "élvezetes lenne érezni a föld lágy remegését, amikor a világ másik oldalán mondjuk washingtonban egy hidrogébomba lökéshulláma elsöpri az egész várost, ezeknek az idiótáknak a jelképeivel együtt, szép gombafelhővel kísérve"
    -a baj csak az, hogy ezek után nem lenne mit töltögetned, mert a zenétől kezdve a filmeken át a szoftverekekig minden ezeknél az "idiótáknál" készül, mi csak jogot formálunk rá, hogy amit ők megalkottak azt ingyen használjuk. Ezek után viszont lehetne letölteni a barátok köztet, délamerikai sorozatot vagy európai művészfilmet ill. valamelyik magyar vagy ne adj isten német(!) előadó zseniális muzskáját.
    Azt hiszem ezt te sem akarod, nagyobb büntetés lenne ez nekünk, mint nekik a hidrogénbomba:D
  • Visor #32
    Ebben igazad van. A szankciók csak újabb felháborodáshoz, és vitához vezet. Én is ezt tartom kézenfegvőnek, hogy nem kéne az eredeti szoftvereket, filmeket, programokat stb. olyan méregdrágán árulni, és akkor már nincs komoly probléma e téren.
  • UnnameD #31
    Hehe, egy újabb fenyegetés, hogyha nem nyalják búsh seggét, akkor még erre a listára is felrakják őket.
  • Grifidos #30
    Jujj a NAGYTESTVÉR figyel minket...pfff legfeljebb belehugyozhatnak a konnektorba.
    Újra irják a cocom listát? Ráteszik az egész EU-t? Megszüntetik a kommunikációt, és lelövik az átjátszó műholdakat?
    Az egész csak parasztvakítás. Mióta ilyen látványosan és hangosan verik az asztalt a szerzői jogokról azóta a tizszeresére emelkedtek a nyers cd/dvd eladások.
    Mellesleg hajrá Kanada ők látványosan lexarják az USA ilyen tipusú beszólásait.