Kruza Richárd

Bemutatta 2007-es termékeit a Panasonic

A Panasonic kétnapos rendezvény keretein belül adott életjelt magáról a sajtónak és a szakmának.

Az esemény helyszínéül a Feneketlen-tó melletti Flamenco szállodát választották. A résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a Panasonic 2007-es termékskáláját, a fiatal és lelkes marketinges csapattól némi ismeretet szerezni a cég sikereiről és idei reklámozással kapcsolatos terveiről.

A jól szervezett, magas színvonalú rendezvényen kellemes hangulatban tudott minden szakmabeli tájékozódni az őt érdeklő termékekről. A mérsékelten vidám előadásból nagyon gyorsan kiderült, hogy a Panasonic Magyarországon tavaly, és az eddigi idei felmérések alapján piaci részesedés szempontjából az első helyen áll, sőt sokmindent megtudtunk a cég további marketing-reklám terveivel kapcsolatban is. Egyes ilyen ismertetett részletekkel kapcsolatban olyan érzése volt az embernek hogy ez nem is rá tartozik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A termékek funkcióiról és előnyeiről viszonylag részletesnek nevezhető bemutatók tanúi lehettek a résztvevők. A Panasonic termékek persze köztudottan jók, viszont a marketingstratégia kidolgozott gépezetének köszönhetően az embernek végighallgatva az előadást olyan érzése támadt, hogy minden ami eddig volt az régi, elavult és rossz, de ami most már végre itt van az tökéletes, nincs és nem is lesz ennél jobb. Már nincs is más dolgunk mint ezt megérteni és ezekből jó sokat - még többet - eladni, és mindenkit megelőzni a piacon.

Mint mondtam ezt az érzést a szokásos, már bevált és kidolgozott marketing gépezet alakította ki. Érezni lehetett a vállalat abbéli igyekezetét, hogy megfelelő színvonalon tartsa a rendezvényt, emiatt az mentes volt felesleges, öncélú felhajtásoktól, show-jellegű elemektől, hiányos öltözékben vigyorgó hölgyektől akiknek látható problémát okoz, melyik oldalról kell megfogni egy SLR-t. Ebben nyilván benne volt a szervezők tudatossága, ezért minden az elegancia keretein belül maradt és kimaradtak a komikus és olcsó szituációk - a férfiak is fényképezőgépekre fognak emlékezni és nem hölgyek dekoltázsaira.

Emellett viszont minden terméket korlátlanul ki lehetett próbálni, és volt is erre megfelelő idő. A fényképezőgépeket tanácstalan arccal nézegető egyéneknél - beleértve magamat is - azonnal ott termett egy kellemes hölgy, és átadott egy 256 MB-os SD kártyát mondván: parancsoljon, próbálja ki a gépet. Megfigyeltem, ilyenkor minden alkalommal egy meglepett arc és kérdés következett: "kölcsön?" - mire a válasz: nem uram, az Öné. Ezután a gesztus után minden gépet valóban alaposan ki lehetett próbálni ami jó volt, hiszen ezért, és nem másért mentünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyik legfontosabb dolog amit megtudtunk az volt, hogy immár az összes Panasonic fényképezőgép fel van szerelve optikai képstabilizátorral (a cégnél ennek fantázianeve MEGA O.I.S.) és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel. Kétségtelen, hogy ebből a szempontból a cég kiemelkedik a piacon lévő többi fényképezőgép gyártó közül. A Panasonic gépek esetében tehát a szoftveres kézremegést kompenzáló megoldások ismeretlenek, helyettük valódi optikai megoldás van. Az előadáson megtudhattunk, hogy használatával szélsőséges körülmények között is, tehát kevés fény mellett, tele-állásban - ez az ultrazoom-ok esetében különösen hasznos - vagy alacsony zársebességgel valamint makró módban biztos kézzel lehet fotózni. A rendszer minden gépen video módban is működik.

Olyan esetekben, ha nem a kezünk, hanem a téma mozog, és történetesen kevés a fény, MEGA O.I.S. ide vagy oda, elmosódott lesz a fotó, illetve a mozgó téma. Erre az esetre kínálja megoldásként a Panasonic az intelligens ISO-érzékenység vezérlést. Működési elve az elnevezésből kikövetkeztethető: érzékeli a téma mozgását, majd a mozgás intenzitásának megfelelően - nyilván bizonyos kereteken belül - úgy optimalizálja az ISO érzékenység beállítását, hogy éles legyen a kép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mielőtt elgondolkodtunk volna azon, hogyan is működhet mindez megtudtuk, hogy a rendszer mozgásdetekciós áramköre négy területen érzékeli azt, hogy mozgásban van-e a téma, és ha igen mennyire. A négy területen egyszerre figyeli a rendszer a változást, majd az összes közül a legnagyobb mozgási sebességnek megfelelően állítja be az ISO érzékenységet és a zársebességet úgy, hogy a kép "kimerevedjen". Ebből következik, hogy ha a téma nem mozog, az ISO alacsony értéken marad, tehát a körülményekhez képest a lehető legjobb képminőség jön létre. A MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység kombinációját a Panasonic Intelligens Képstabilizátor-nak nevezte el, mely - ahogy fentebb már említettem - minden egyes Panasonic Lumix fényképezőgépben megtalálható.

A magas felbontás miatt keletkezett magas képzaj ellen minden gyártó kénytelen felvenni a harcot és költeni a fejlesztésre. A Panasonic esetében ennek eredménye a Venus Engine III képfeldolgozó áramkör. Megtudtuk, hogy a gyártó szerint "átütő javulás" tapasztalható a zajcsökkenés területén, ugyanis a Venus Engine III a korábbi verzióval ellentétben a zajcsökkentés előtt kettéválassza a fényesség és a színjel kezelését, majd azok tulajdonságainak megfelelően külön "foglalkozik" a probléma megoldásával. Ezáltal jelentősen csökken a színzaj, miközben az ígéretek szerint a részletek is megmaradnak. Az intelligens rendszer arra a problémára is ügyel, nehogy túlságosan erős zajcsökkenésre kerüljön sor, ilyenkor ugyanis a fotó elveszti részletességét.

A Venus Engine III további érdekessége, hogy képfeldolgozás közben automatikusan korrigálja a kromatikus aberrációt és a vignettálást. A prezentációban bemutatott példákban természetesen ebből a szempontból nagyon látványos különbség van a hagyományos és a Venus Engine III áramkörös Panasonic gépekkel készített tesztfotók között.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az előadáson néhány típus külön is ki lett emelve, például az új Lumix FX30-as kiskompakt is, melynek reklámját hamarosan a televízióban is láthatjuk majd. Az 7.2 megapixeles FX30-as külső méreteivel követi a mai trendet: a legkarcsúbb Panasonic modellként van aposztrofálva. Az új fejlesztésű, 3.6-szoros Leica DC Vario Elmarit zoom objektív 28 mm-es gyújtótávolságról indul, és 5 aszférikus lencsetaggal rendelkezik. A gépen nagy, 207 ezer pixel felbontású képernyő van.

A másik kiemelt gép a TZ3/TZ2-es páros volt. A "Traveller Zoom" elnevezésből kiderül, hogy egy erőteljes zoom-al rendelkező kiskompakt-al van dolgunk. A zsebgépekben 28-280 mm átfogású Leica objektív van. A TZ2-ben 6 megapixeles szenzor és 2.5 collos kijelző, míg a drágábbik TZ3-ban a 7.2 megapixeles szenzor és 3 collos kijelző van. Utazáshoz specializált gép lévén olyan egyedi funkciók találhatóak a TZ3/TZ2-es párosban, mint a világidő, az utazási idő beállítás, a sokféle motívumprogram és a naptár nézet, mellyel dátum szerint hívhatjuk elő az elkészített képeket.

Említésre érdemesnek bizonyult még a Lumix FZ8-as ultrazoom bridge gép, mely kívülről nagyon hasonlít egy SLR gépre, viszont sokkal kisebb. Az FZ8-ben nem kevesebb mint 12-szeres, 36-432 mm-es zoomátfogású, F2.8-3.3 -as Leica DC Vario Elmarit objektív van. Ebben a gépben teljes körű manuális beállítási lehetőségekkel élhetünk. Hátul, a képernyő mellett találunk egy joystick-et, melynek mozgatásával egyszerűen állíthatjuk az expozíciót, fókuszt, rekeszértéket vagy zársebességet. A joystick lenyomásával további gyorsmenü funkciók is elérhetőek. Az FZ8-asban 11 pontos autofókusz működik. A többontos és a szpot autofókusz mellett lehetséges még a csoportos AF pont választás is.

A Panasonic 2007 tavaszi termékskála bemutatója jól sikeredett, és a termékek a hozzájuk méltó színvonalon lettek prezentálva, kellemes környezetben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chungey #19
    "...ugyanis a Venus Engine III a korábbi verzióval ellentétben a zajcsökkentés előtt kettéválassza a fényesség és a színjel kezelését, majd azok tulajdonságainak..."

    Nem kettéválaSZTJa? Hmm...
  • sharpshooter #18
    nikOFF



    canON
  • sharpshooter #17
    miért is?

    "akinek ez sem tetszik várja meg a Canon EOS-1Ds mark III-at"

    ebben mi a baj?
    az EOS-1D mark III-at már nem kell várni, mert van...
    a fullframe, azaz az 1Ds pedig majd jön - remélem legkésőbb ősszel...
  • Godefroy #16
    A Fényképezőgép neve: NIKON.

    a többi....
  • papajp #15
    Canon EOS 1D Mark III...
    Csak hogy pontosak legyünk...
  • sharpshooter #14
    az optika Leica liszensz alapján készül, de nem a Leica gyártja, ellenben nem engednék, hogy rákerüljön a nevük - sokan nem szeretik a Panasonic kompaktokat, de 95% egyetért abban, hogy ezeknek a gépeknek az optikájuk az erősségük...

    vitathatatlanul nem tökéletes, de a konkurencia ezt a minőséget sem tudja a kompakt szegmensben nyújtani - ezzel együtt kell élni, vagy venni 3-4× átfogású kompaktot, esetleg a fix 28mm-es Sigma DP1-et és akinek ez sem tetszik várja meg a Canon EOS-1Ds mark III-at, tegyen rá egy EF 600mm f/4 L IS USM ágyúcsövet és ha ez sem tetszik, akkor húzzon el a jó büdös...

    :-)
  • BiG G #13
    én még az elődjét se venném -.-
  • vajkivan #12
    es en barom azt hittem h az fz50 utodjarol lesz szo
  • babajaga #11
    Tudod amelyik gép optikája alapban láthatóan vignettál az szemét.Meg kell csinálni jóra. A CA-t is normális tervező az optikában csökkenti a lehető legkisebbre, nem pedig szoftverrel. Leírtam világosan.
  • babajaga #10
    Nem fényképezőgép az véletlenül? És keresője sincs?