Kruza Richárd

Panasonic DMC FX3 ismertető

Felbontás: 6 megapixel
Optikai zoom: 3x (35-105 mm)
Videorögzítés: 640 x 480/320 x 240 15/30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC + 13MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-ion (800 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 50 000 Ft
A Panasonic DMC FX3 esetében - ultrakompakt lévén - az ember nem csodára, hanem a méret miatti kompromisszumokra számít. A DMC FX3-al való ismerkedésünk a különféle extrák miatt ellenben izgalmasnak ígérkezett, és kiderült: jó kis gép az új Panasonic Lumix, hiszen találunk benne mindenféle ügyes dolgot: optikai képstabilizátort, ISO 1600-at, Leica DC objektívet, és egy Venus Engine Plus nevű új áramkört.

Kívülről

Az új Lumix fémházát megfogva jó minőséget sugall. Szépen kidolgozott részletekkel, pontos illesztésekkel találjuk szemben magunkat. A gép háza teljesen fémból készült, fekete és ezüst színben is lehet kapni. A 94 x 51 x 24 mm méretű gép SD memóriakártyával és akkumulátorral együtt is mindössze 153 grammot nyom, tehát kabátzsebben igazán észrevétlen tud maradni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép matt felületétől eltér a tetejét borító fényes üvegszerű fémlap. Ez a kontraszt jót tesz a gép küllemének. Előlről személve megállapíthatjuk, hogy ha levesszük róla a reklámmatricát, a szokásos Leica "L" betűvel díszített gépnek tulajdonképpen klasszikus hatása van, mivel alapvetően szögletes, szemből nézve egyenesen téglalap alakú formát látunk, amit viszont megtör a kétoldali lekerekített forma. Az összhatás nagyon jó, ízléses és modern külalakja van a Panasonic Lumix DMC FX3-nak.

Kezelőszervek

A gép kialakítása ergonomikus, használat közben kézreáll. A kezelőszervek elhelyezése logikus, a gépet egyszerű használni, mindent meg lehet rajta találni. Minden gomb, kapcsoló pontosan, finoman működik, ugyanakkor nem túl puhán, használatuk kényelmes. Egyetlen hibának talán a gombok méretét lehet említeni, mintha túl picinyre sikeredtek volna. Hosszabb használat mellett kicsit idegesítővé válik a mütyűrke méretű gombokkal való foglalatoskodás.

Bár maga a gép nagyon kicsi, mégis stabilan lehet tartani fotózás közben, nincs az embernek bizonytalanságérzete, hátha kicsúszik a gép a kezéból. Ennek elkerülésében segít a gép elején található jól elhelyezett ujjtámasz is. A módtárcsa be van süllyesztve, így nincs útban a mutatóujjunknak exponálás közben. Zoomolni - például sok Canon kompakthoz hasonlóan - az exponálógomb köré szerkesztett gyűrű jobbra-balra mozgatásával lehet. Ez a megoldás nagyon jó mert mindig kéznél van, mutatóujjunk úgyis folyamatosan a exponálógombnál áll készenlétben.

Optika

A Leica DC Vario-Elmarit optika 3x-os zoom-ot biztosít, ami 35 mm-es viszonylatban 35-105 mm átfogást jelent, fényereje pedig F2.8/5.6. A rendszer hét lencsetagból áll, melyben három aszférikus lencsetag hivatott jó minőségű képet rajzolni a 6 megapixeles szenzorra. Bizonyos minőségromlás terhe mellett 3 megapixel felbontással lehetőség van a zoom átfogás növelésére. Ilyenkor csupán az érzékelő középső része kerül használatba, és zoom átfogás 4,1x-re növekszik.

A Panasonic fényképezőgépekben elhelyezett Leica objektívek nagy vonzerőt jelentenek a vásárlók számára, és ez az eset sem kivétel: az optika részletgazdag, éles képeket produkál tele, nagylátószög és makró állásban egyaránt. Hasonló kategóriájú társai közül kiemelkedik alacsony torzításával és csekély kromatikus aberrációjával, valamint kitűnő makró képességével.

Érzékelő

A 1/1,65" méretű érzékelőnek talán sokan azért örülnek, mert úgy gondolják nem lesz túl nagy a képzaj mivel "csak" hat effektív megapixel van rajta elhelyezve. Kicsit nehéz megállapítani hogy mennyivel kevesebb zajt termel ez az érzékelő mint egy nagyobb felbontású változata, de az biztos hogy ISO 400 felett jól látható a képzaj. A gép ennek ellenére képes ISO 1600-as érzékenységre is, de csak csökkentett felbontás mellett. Ez nagy kompromisszum, de bizonyos helyzetekben az egyetlen megoldás lehet. Összességében mégis elmondható, nem vészes a képzaj, és még ISO 1600-nál is használható képeket lehet produkálni.

Mint minden Panasonic fényképezőgép, ebben is van optikai képstabilizátor. A külön gombbal aktivizálható funkciónak két állása van: Mode1 esetében folyamatosan be van kapcsolva, Mode2 esetében pedig csak akkor ha az exponálógomb félig le van nyomva. A Mode1 használatával nyilvánvalóan hamarabb kimerül az akkumulátor.

Kijelző

2,5 hüvelykes, 115 000 pixeles kijelzőt találunk a gép hátoldalán. A felbontás átlagosnak, sőt egy kicsit alacsonynak mondható. Nagyon hasznos viszont az automatikus fényerő állítási funkció: a gép a szenzoron keresztül figyeli a külső fényerőt, és a kijelző világítását automatikusan ennek megfelelően állítja be. Erős napsütésnél akár 40%-al képes növelni a fényerőt, ami nagyon megkönnyíti a mindennapos használatot. Ez annál is inkább hasznos, mivel - ahogy manapság a legtöbb kompaktról - a DMC FX3-ről is elhagyták az átnézeti keresőt, így minden körülmények között a kijelzőt kell használnunk a fotózáshoz.

Áramellátás

Lítium-ion akkumlátort találunk a DMC FX3-ban. Egy feltöltéssel körülbelül 320 képet tudunk készíteni a teljes lemerülésig - ez kitűnő tulajdonsága a kisgépnek, ami nagyban köszönhető az új képfeldolgozó áramkörnek, melynek kifejlesztésekor nagyon figyeltek az áramfogyasztásra.

Menürendszer, beállítások

Kompakt lévén ennek megfelelően lett kialakítva a DMC FX3 menürendszere. Ha az ember fogott már hasonló gépet a kezében semmilyen problémát nem okozhat a kis Panasonic kezelése, mert az egész menürendszer felépítése tipikusnak mondható. A menüpontok logikusan vannak elhelyezve, és az egész gép működése kellemesen gyors és pergő. Bekapcsolás után a gép 2,4 másodperccel készen áll a fotózásra. Egyedül visszajátszáskor volt feltűnően lassú a fotók pergetése.

Az alapfunkciók mellett egy sor ügyes dolog segíti a fotóst. Összesen 17 különféle motívumprogramot találunk, úgyhogy a családi fotósnak bőven van miből válogatnia. Ezek közül említést érdemel a "baba" mód: miután a fényképezőgép belső naptárába betápláljuk gyermekünk születésének idejét, a gép ebben a módban történő fotózáskor rögzíti gyermekünkről készült fotókon a gyermek életkorát, valamint az "érzékeny" mód, mely ISO 400 és 800 között lép működésbe. Jó megoldás, hogy az optikai képstabilizátort az exponálógomb mellett elhelyezett teljesen különálló gombbal lehet ki-be kapcsolni.

Az 1, 3 vagy 5 pontos és spot autofókusz megfelelően gyors és pontos, kevés fénynél is nehezen lehet rákényszeríteni arra hogy tévedjen. Az érzékenység ISO100 és 400 között, érzékeny módban ISO 800 és 1600 között használható. A magas felbontás okozta képzaj nagy téma manapság, és a Panasonic MC FX3-ról is elmondható, hogy ISO 400 felett felismerhető képzaj jelentkezik, de a helyzet közel sem vészes.

Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai módban készült képek, illetve vakus és vaku nélküli felvételek

Vaku

A beépített vaku 0,3-tól 4m-ig szépen működik, és elég gyorsan újra készenlétbe helyezi magát, villanás után kb. 3 másodpeccel már fotózhatunk is tovább. Természetesen van vörösszem csökkentő és lassú vakuszinkron funkció is benne.

Makrózás

A makrózás vonatkozásában sem tudunk semmi rosszról beszámolni, és ebben alapvető szerepe van a Leica objektívnek, mellyel 5 cm távolságról lehet közeli képeket csinálni. A színek természetesek, az autofókusz pontosan működik. Részletgazdag és éles, szép makrófotókat lehet csinálni a kis Panasonic-kal.

Klikk ide!

Sorozatfelvétel, videorögzítés

A Panasonic MC FX3 körülbelül 3 kép/másodperc sebességgel képes sorozatfelvételt készíteni, a pufferbe pedig 8 kép fér el. Videorögzítésre 4:3-as arányban 640 x 480-as, vagy 320 x 240-os, 16:9 képarányban pedig 848 x 480-as felbontásban 30, illetve 10 fps sebességgel, tehát egy normál televízión élvezhető videókat készíthetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek

Összegzés

A Panasonic Lumix DMC FX3 tovább fogja öregbíteni a cég fényképezőgépeinek jó hírét. Ultrakompakt lévén picike, könnyen hordozható géppel ismerkedtünk meg, melynek minősége és extra funkciói mind nagyon hasznosak. A Panasonic sokat fektet a fejlesztésbe, ennek egyik eredménye az új Venus Engine Plus LSI áramkör. Ennek köszönhető többek között a pontos, gyors működés, a nagyon magas akkumulátoridő és a relatíve elfogadható képzaj. Ebben a tekintetben biztos hogy ez csak egy állomás, és a Panasonic - ahogy más cégek is - további fejlesztéseket fognak folytatni. Ennek ellenére a DMC ebben a stádiumában képzaj szempontjából a mindennapi használat esetében elfogadhatónak számít.

Alapvetően szép és éles képeket produkál a DMC FX3 minden körülmények között. Menürendszere, mechanikai működése gyors, frappáns. A sokféle motívumprogram hasznos a mindennapi fotósnak. Az optikai képstabilizálás és a magas érzékenység valódi hadüzenet az elmosódás ellen a gyártó részéről. A kettő kombinációja nagyban segít beltéri fotózáskor a vaku nélküli sikeres fotózásban. Összességében elmondható, az ultrakompaktok közül kiemelkedő géppel ismerkedtünk meg, mely sok örömet okozhat tulajdonosának.

Előnyök, hátrányok

+ Jó minőségű, esztétikus kidolgozás
+ Minden részében fémház
+ Kiváló Leica objektív
+ Venus Engine Plus LSI áramkör
+ Hosszú akkumulátoridő
+ Sokféle ügyes témamód
+ Vételár
- Túl kicsi menügombok
- Kijelző felbontása átlag alatti
- Nincs rajta átnézeti kereső - Fénymérés és autofókusz gyenge fénynél néha "téved"
- Képek visszajátszása lassú
- Autofókusz nem szabályozható

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • televana #7
    És a videorögzítés? Az 10 vagy 15fps? Vagy mindhármat tudja? Ez nagyon fontos lenne, hogy tudjak dönteni... :-D
  • televana #6
    A kijelző 230k pixeles vagy 115k? :-D Csak mert az a fránya adatlap...
  • bossgolem #5
    Én régi Oly C310Z-m szerintem legalább ilyen szép képeket csinál. Engem ez biztos nem győzne meg ahhoz, hogy megvegyem.
  • Atomy #4
    Nem hülyeség egyébként, nekem is panasonic gépem van és használom benne ezt a funkciót. Igaz hogy 6megapixelt tud a gép, de csak 2megapixelben használom mert nem kell több, se a monitor-ra nem fér rá a nagy kép, se a 10*15(13)-as előhívásnál nincs értelme, csak a helyet foglalná a nagy méret. Valóban ugyanaz mintha egy nagyobb kép széleit levágná az ember egy képszerkesztő programmal, csak ezzel nem kell külön bíbelődni.
  • Flashy #3
    tulajdonképp ezzel azt akarják mondani hogy "bocs, mégse csak a megapixel a fontos, hanem a zoom is" :)
  • Thrawn #2
    Ja. Csalnak egy kicsit. Ilyen alapon a teljes képből én is kivághatok PS-el akár csak néhány pixelt is, azután azt mondom, hogy ez ezerszeres zoom.
  • Flashy #1
    "Bizonyos minőségromlás terhe mellett 3 megapixel felbontással lehetőség van a zoom átfogás növelésére. Ilyenkor csupán az érzékelő középső része kerül használatba, és zoom átfogás 4,1x-re növekszik."
    én nem értek valamit, vagy ez tényleg az hogy a kép közepét megkapod kisebb felbontással és ez a zoom?