SG.hu

Optikai szélessávú adatátvitel otthon

A Siemens és az Infineon egyszerű szélessávú átviteli rendszert fejlesztett ki az otthonokban való használatra. A rendszer optikai polimer kábeleket használ, amelynek lefektetéséhez és installációjához nem kell szakismeret. A száloptikához hasonlóan az új rendszer fényhullámokat használ az információ átvitelére.

Manapság az optikai átviteltechnika kényelmesen eléri a 100 megabites állandó és fenntartható adatátviteli sebességet, ami megfelel az internet-tévé, HDTV és a video-on-demand igényeinek, és a képminőség ugyanolyan jó, mint rézkábelek esetében. Mivel a műanyag kábeleket nem zavarják az elektromágneses hullámok, még a közeli elektromos szerkezetek működése sem befolyásolja az adatáramlást. Minthogy ezek a polimer kábelek mindössze másfél mm vastagok, könnyen lefektethetők pl. szőnyegek alá. Az adatvezetékek installálása könnyű: mindössze ki kell mérni a megfelelő vezetékhosszat, le kell vágni ehhez elegendő kábelt a hozzá járó szerszámmal, és a végeket be kell dugdosni a csatlakozó aljzatokba. Dugókra nincs szükség.


A teljes Speedport OptoLAN készletet a Deutsche Telekom forgalmazza.. Ez két optikai LAN adapterből, LAN kábelekből és egy 30 méteres polimer kábelből áll, ára 149 euró. A LAN adapterek konvertálják az elektromos jeleket optikaivá és fordítva. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy ilyen adaptereket integráljanak set-top boxokba és DSL útválasztókba. A Siemens központi kutatás-fejlesztési részlegének (Corporate Technology) és az Infineonnak a kutatói ezenközben még nagyobb sávszélességű polimer kábelrendszeren dolgoznak. A laborokban 1 gigabit/s sebességet máris elértek 100 m távolságon belül, és remény van akár 10 Gbit/s adatsebesség elérésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #8
    Naja!
    De azért ha már optikáról beszélünk, illett volna egy picit nagyobbat lépni, és legalább az 1Gbiteset piacra dobni...
    Aki meg ilyet vesz, az pikk-pakk rájön hogy átq.*ták...
    Marketing, marketing, marketing...
    Nem mondom hogy használhatatlan, mert bizonyos esetekben biztos jó.
    Nade ilyet???
    100mbit???
    :D:D:D
    Hát akkor inkább már 1Gbit/s, és valami alap/házi routerszerűség(de azért megbízható) egyben.

    Na az már valami lenne.
    Ez így meg csak lehúzás lesz, hamarosan megjelennek majd a Gbitesek is...
  • AgentKis #7
    Szerintem ez inkább cégeknek, mint háztartásoknak való. Zavarmentes, nem lehallgatható, épületek között vezethető, fémes kapcsolat nélkül (földelés problémák), termelőgépek mellett sem kell árnyékolni, viszonylag olcsó és elég a sebessége is.
  • Sionnach #6
    Az az előnye hogy ócsó lesz, a szerelés semmi (konyhakéssel levágod a kábelt és beledugod a készülékbe), mindemellet az optikai rendszerek előnyei is megvannak (gyors és nem zavarja az EMI)
  • paleeca #5
    Nekem a TV és a gép között van kb. 5 méter távolság, így közvetlenül rámegy a DVI kábel. Ez bőven kielégíti video-on-demand igényeimet. 100 MBit/sec meg bőven elég otthonra a 2 gép közé. De ettől függetlenül jó ára van. dsl rendszerek
  • quentit #4
    Ezt olvastam de ennyi az előny? Az optikai kábelek legfőbb előnye elvileg az, hogy gyors.

    De ez nagyon lassú. Már van gigabites helyi háló is viszonylag olcsón, már egy csomó alaplapra alapból azt tesznek. Szerinted hány felhasználót érint ez a másneses rezonancia?

    Legalább 1 Gibabites lenne olcsóbban, vagy 10 gigabites... De így ez miért olyan nagy szám? Remélem hamarosan elérik a 10 Gigabitet...

    Ez volt a cikk címe: "optikai szélessáv otthon olcsón"
    Nos, ez a 100 megabit teljesen standard, és másneses zavar sincs SZVSZ a legtöbb lakásban. Akkor mi az előny azon júzereknél, ahol működik a sima kábelet 100 megabit? És olyanról még nem hallottam hogy ne működött volna...
  • Bith #3
    De látom Te sem olvastad...
    "Mivel a műanyag kábeleket nem zavarják az elektromágneses hullámok, még a közeli elektromos szerkezetek működése sem befolyásolja az adatáramlást."
    Többek között erre is jó.
  • quentit #2
    Te nem olvastad a cikket. Ez is csak 100 MBit/sec.
    Nem is értem, hogy ez mire jó?!
  • Sanyix #1
    Tegye fel a kezét akinek nem elég otthoni lanban a 100 mbit full duplex utp átviteli sebessége! Ilyen inkább a telefonvonal, dsl, kábel helyett kellene szvsz.