Kruza Richárd

Elavult New Orleans-i képek a Google Earth-on

Egy kongresszusi albizottság szerint a Google Earth-ön lévő New Orleans-i képek méltatlanok a Katrina áldozataival szemben: a cég szerverén még a hurrikán pusztítása előtti műholdképek vannak.

Egy kongresszusi albizottság azzal vádolta meg a Google-t, hogy "elhomályosítja" a történelmet azzal, hogy a Google Earth New Orleans városáról még a Katrina hurrikán okozta katasztrófa előtti látványt tárja elénk. A Google ennek nyomán sürgős intézkedéseket hozott a városról készített képek frissítése ügyében.

"A Google Earth-ön lévő elavult New Orleans-i képek a Katrina hurrikán áldozataival szemben méltatlanok, mivel elhomályosítják a történteket." - közölte Brad Miller, az amerikai Tudományos és Technológiai Bizottság (Committee on Science and Technology) elnöke levelében Eric Schmidt-el, a Google vezérigazgatójával.

Miller megnyilatkozása a céget érzékenyen érintette: John Hanke, a Google Earth & Maps igazgatója a vállalati blogban kifejtette, hogy a Google szíve igenis a helyén van, mivel önként segített a katasztrófa idején. Kiemelte, hogy 2005-ben a Google szorosan együttműködött a NOAA-val, a NASA-val és másokkal azért, hogy a Google Earth képek megfelelően frissítve legyenek annak érdekében hogy láthatóak legyenek a Katrina okozta közvetkezmények. "Hangüzenetben köszönetet is mondtak nekünk azért mert segítettünk a mentőegységeknek az áldozatok kimentésében."


Hanke az aktualitását vesztett New Orleans-i képek jelenlétét azzal magyarázta, hogy a Google még múlt szeptemberben nagyobb felbontású képekre cserélte a meglévőket, és a New Orleans-i területről nem állt rendelkezésére frissebb anyag. Mindenesetre úgy tűnik, a jövőben az ilyen jellegű változtatásokkal csínján kell bánniuk. Hanke elismerte: "Az ilyenfajta ábrázolás egyre fontosabb szerepet játszik a nyilvánosság számára."

Korábban is adódott már gondja a Google-nak a műholdképekből, mivel már több ország kormánya fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a szoftver túl sokat mutat meg. A katonai vezetők - érthetően - aggódtak amiatt, hogy egyes titkos létesítményeik megjelentek az interneten, például az angol hadsereg iraki táborai. A kongresszusi albizottság szóvivője szerint Miller levelére a Google-tól még nem érkezett hivatalos válasz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csorfab #35
    Úristen, most mi lesz? Borzasztó, egyes bizottságoknak mennyi fölös idejük van. Az adófizetők pénzéből. Ez komolyan nevetséges. Arról nem is beszélve, hogy a Google segített a NO-i károsultaknak. Pfff hülye idióta amcsik
  • formatuq #34
    "azért ott meghalt párezer ember"
    meg, de errol a kormany is tehetett, nem gondolod?
  • Tetsuo #33
    fuck USA politics
  • tar86 #32
    A Google Earth kellet ahhoz, hogy kiderűljőn mennyi sunyi ország szeretné titokban tartani ember ellenes tevékenységét.
  • asdasdasd #31
    A Google Earth-en a Katrina után nem sokkal kint volt New Orleans vízzel borítottan is. Leszedték vona?
    A mi házunkról is csak tavaly nyári kép van, mégsem sírok érte...
  • Aspirin #30
    Ja, de nem ért itt senki a politikához!!!
    Albizottságot azért hoztak létre a kongreszzusban, mert látszanak a támaszpontok. A Guglisok ezt nem akarják levenni, ezért így fúrják őket.
    Vox populi, vox dei alapon, majd fríssíteniük kell az gészet, sa ztán volt támaszpont, nincs támaszpont, de leglább a pocsolya és a sarki petróleumos-hordó és a szociál-amcsi-dollár-heródes mjad belecolgate-ol a mosolyával.
  • cateran #29
    Az biztos is...ahol 20 évig éltem rengeteget változott a környezet,új kukákat kapott a lakótelep,meg elvittek 1 totál szétrohadt 100 évas skodát a parkolóból....le is csekkolom a guglin,rajta van-e már a változás és ha nincs perelek:P
  • DjDano #28
    Hát azért a 2002/2003-as térképeket illene már frissíteni.... mert 4-5 év alatt óriásit változik a környezet,ilyen szempontból teljesen jogos a kritika
  • bakagaijin #27
    Ööö, nem pont az amerikai kormány hmm. kérésére vannak régi képek kirakva, hogy ne lehessen a zupa-titkos bázisokat meg egyebeket kiszúrni? (Lehet látni SR71-est is, nem arról van szó, de azok már rég nincsenek ott, nomeg ha jól emlékszem nem is repülnek már.) Nem véletlen hogy a térkép felbontása is bizonyos helyeknél erősen gyengül...
  • BStage #26
    attól még hogy ingyen van, attól még nem kéne a userek pofájába hazudni. persze, te ehhez nyugodtan tapsikolhatsz, ha az jó neked, én meg nyugodtan megirom mindenhol ahol kedvem tartja. Ahogy user igények magasról letojását is.