Berta Sándor

Tovább késik a német biometrikus igazolvány

A biometrikus igazolványok bevezetése Németországban régóta eldöntött tény, azonban az okmányok gyártásnak megindítása immáron hónapok óta mégis folyamatosan csúszik. Ezúttal a késlekedést az ujjlenyomat-leolvasó készülékek beszerzése körül kialakult vita okozza.

A német kormány számára a biometrikus igazolványok bevezetése presztízskérdés. Amennyiben ez rövid időn belül megvalósulna, akkor az ország Wolfgang Schauble belügyminiszter szerint ezen a területen európai éllovasnak számítana. Az úgynevezett e-Passt 2005 végén vezették volna be. 2007. márciusától minden chipen már két ujjlenyomatot rögzítettek volna. Azonban úgy tűnik, hogy a szakemberek kénytelenek lesznek ismét módosítani az eredeti terveken.

A minisztérium honlapján még mindig az eredeti dátum olvasható, azonban August Hanning államtitkár megerősítette, hogy az időpont 2007. november elsejére változott. Ráadásul a minisztérium nagyszabású tesztelésekbe kezd. Jövő március és június között mintegy ötven különböző hivatalban rögzíthetik majd ujjlenyomataikat a német állampolgárok. Ezeknek az ujjlenyomatmintáknak a segítségével készítik el a próbaigazolványokat, amiket viszont jövő júliusban már meg fognak semmisíteni. A valódi biometrikus okmányok gyártása pedig csak akkor kezdődhet meg, ha a tesztek sikeresek lesznek.

Az újabb késés az Európai Bizottságnak köszönhető, ugyanis a testület megkésve, csak idén júniusban továbbította a német kormánynak az okmányok kiállításához szükséges technikai specifikációkat. Ugyanakkor kérdések merültek fel az ujjlenyomat-szkennerek beszerzésével kapcsolatban is: még az sem dőlt el, hogy kik fogják szállítani ezeket a készülékeket. Az eredeti tervek szerint a berendezéseket már októberben le kellett volna szállítani.

Hiába van tehát döntés évek óta, amíg ezek a kérdések nem tisztázódnak, addig feleslegesen várják a német állampolgárok az új biometrikus igazolványaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!