Kruza Richárd

Minden tizedik felhaszáló csalás áldozata lesz

Egy felmérés szerint az internetes csalások áldozatai azért kerülnek bajba, mert nem teszik meg a legalapvetőbb biztonsági intézkedéseket. Nagyon sok felhasználónak még vírusölő programja sincs, pedig ezekből bőségesen van választék.

Egy angol kormányzati felmérés szerint tavaly minden tizedik internet felhasználó valamilyen online csalás áldozata lett. A kormány kutatásai szerint az áldozatok fejenként átlag 875 angol font veszteséget könyvelhetnek el. Tény, hogy sok áldozat azért került bajba, mert nem hozta meg az alapvető biztonsági intézkedéseket, tehát nyitva hagyta az ajtót: például nem frissítette vírusölőjét, vagy egyáltalán nem is használt semmilyen biztonsági szoftvert.

Annak ellenére, hogy az internetes veszélyek közismerten növekednek, a 2441 megkérdezett majdnem fele tudatában volt annak, hogy nem tette meg a szükséges lépéseket saját biztonsága érdekében. A többi megkérdezett bekövetkezett káruk miatt a bankokat, az online boltokat vagy a hasonló internetes cégeket tette felelőssé.

Pat McFadden miniszter szerint "Miközben ennyire fejlesztjük az online kereskedelmet, és egyre több szolgáltatást teszünk elérhetővé az interneten, fel kellene hívnunk az emberek figyelmét arra, hogy az online kereskedelem során ugyanúgy léteznek alapvető biztonsági intézkedések, mint az utcán. Az ember az interneten például nem adja ki belépési kódjait vagy banki adatait. Ebből a felmérésből egyrészt látszik, hogy a vállalkozásoknak mekkora lehetőségeket biztosít az internet, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy az embereknek is aktív részt kell vállalniuk abban, hogy az internetes bűnözés visszaszoruljon, vagy legalábbis ne növekedjen."

A felmérésből tehát kiderül, nagyon sok felhasználó sebezhető és nem is tesz ez ellen sokat. Az egyik tipikus probléma a felhasználói jelszavak körül van. A felmérés szerint az átlag felhasználónak összesen kilenc jelszava van, ebben már benne vannak a banki, internetes vásárlási és a közösségi oldalak belépési kódjai is. A megkérdezettek 6 százaléka azt állította, hogy mindenhol ugyanazt a jelszót használja, 60 százalék pedig elismerte, több helyen használ azonos jelszavakat. 45 százalék szavakat használ jelszó gyanánt. Ezeket a legkönnyebb feltörni.

Minden ötödik megkérdezett válaszolt már spam-emailre olyan módon, hogy ráklikkelt a "remove from internet mailing lists" (eltávolítás a levelezőlistáról) linkre. Mindemellett a megkérdezettek 45 százalákának semmilyen anti-spam szoftver, 46 százaléknak anti-spyware, 13 százaléknak pedig semmilyen tűzfal nincs telepítve a számítógépére, 12 százalék pedig elismerte, hogy az otthoni vezetéknélküli rendszere nincs jelszóval védve.

Tony Neate, a Get Safe Online ügyvezetője szerint "Ha törődünk a problémával, és megtesszük a szükséges intézkedéseket, a veszélyek döntő többségét ki tudjuk iktatni. Weboldalunk üzenete éppen ez: ebben a tekintetben nagyobb személyes felelősséggel kell eljárnunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #10
    Linuxot használok :)
  • bfoto #9
    Az a gond ezzel (vedelem nincs, fel evente reinstall), hogy mire eszreveszi az ember, hogy lassul a rendszer, addig is dolgozik a hivatlan vendeg es virusirto, tuzfal, anti-spam nelkul eszre sem veszi a juzer. Igy egyreszt kara szarmazhat belole (meg van is mentes, a kemprogramok akkor sem kivanatosak), masreszt maga is hozzajarul a kartevok terjedesehez, esetleg tamadasokat inditanak a geperol, stb. :) Na jo, nem kell paranoiasnak lenni, de elfer 1-2 ilyen program minden winen.
  • sathinel #8
    Én ff, opera, COMODO, AVAST ami fenn védelemnek. Xp antispy, + registry átírás doksi, amiben:
    Cache beállítása
    Gyorsabb file kezelés
    A Windows Update használata regisztráció nélkül
    .....
    beállításokat megcsinálod, és utánna minden csicsa leszedve minimumra(98 kinézet kb)
    Ezek után minden megy mint kisangyal, de egy idő után hihetetlen lassulás lessz a vége. Bár lehet hogy nem értek eléggé hozzá.... De miért kéne programozónak lenni ha azt mondják hogy minden király?
  • ffxi #7
    FF2+ZA+Adware
    ...és újrarakni sem kell.
  • sathinel #6
    Nekem is szokásommá vált a rendszert újrarakni. Néha megmagyarázhatatlan lassulás következik be xp alatt 1-1.5 év után. A másik hogy ha folyamatosan megy a gép, akkor a win 3-4 naponta újraindítást minimum megér, mert egyszercsak összeomlik. Kb win 95 óta ugyanazokat a registry szarokat kell beállítani, és ezeket állítják különböző progik is(XP antyspy, stb). Mégsem tudták belevenni az XP SP2 pack-os winbe sem ezeket. Úgyhogy én is úgy vagyok vele, hogy amint lassul a rendszer, újrarakom az egésszet. Ja és tűzfal, vírusírtó, és mindenféle progival minimálisra korlátozva az XP szabadsága. És ha valaki ezeket nem csinálja meg, akkor ha egy normális tűzfalat telepítessz, akkor folyamatosan ugatni fog hogy a win ki akar mászkálni a netre(magától...). Pornó oldalakkal sincs gond. Azokat én Opera alatt nézem, mivel az tűnik a legstabilabbnak.
  • Gerygrey #5
    Nekem így jó, Win95-től kezdve megszokássá vált az újrapakolás.

    Off: te az a Mad Mind vagy, aki 98-99 körül a Hacklife meg egyéb jópofa oldalakat csinálgatta?
  • mad mind #4
    Én inkább rakok fel víruskeresőt, meg tűzfalat, mint, hhogy félévente újrarakosgassam a gépemet. Már lassan 2 éves lesz és még nincs semmi probléma vele. Szerintem ez így kényelmesebb.
  • Gerygrey #3
    Nem, csak óvatosan barangolok a neten, nem mászkálok mindenféle kétes oldalakra, warezt és pornót is csak "tiszta forrásból". Ha meg mégis beszopok valamit akkor sincs nagy gáz mert a fontos dolgaimat rendszeresen archiválom.
  • bertino #2
    elvagy ezek nélkül ?
    kemény legény vagy akkor...
  • Gerygrey #1
    Mindemellett a megkérdezettek 45 százalákának semmilyen anti-spam szoftver, 46 százaléknak anti-spyware, 13 százaléknak pedig semmilyen tűzfal nincs telepítve a számítógépére, 12 százalék pedig elismerte, hogy az otthoni vezetéknélküli rendszere nincs jelszóval védve.

    Én jól elvagyok mindezek nélkül. Félévente egy win reinstall oszt' szevasz :)