Gyurkity Péter

Betárcsázós vírusokkal operáló csalókat ítéltek el

Kiterjedt német bűnözői csoport két tagját ítélt el a bíróság, akik betárcsázós trójaival milliókat hajtottak be a felhasználóktól. A három évvel ezelőtt végrehajtott bűncselekményekért kártérítést nem kell fizetniük.

A 31, illetve 35 éves férfi egy német bűnbanda tagja volt, amely betárcsázós vírusokra alapozta tevékenységét. A megfertőzött számítógépeken az ártó szándékú szoftver megszakította a modemes kapcsolatot és prémium díjas, 0190-es telefonszámokat hívott fel a felhasználók tudta nélkül, jókora összeggel megterhelve a pórul jártak számláit. A páros egyik tagja négy évet, a másik 39 hónapot kapott, a vád által korábban követelt jelentős kártérítést azonban jogi problémák miatt nem kell kifizetniük.

A 2002 júliusa és 2003 szeptembere között elkövetett sorozatos csalásokkal az összesített adatok szerint mintegy 12 millió eurót hoztak össze a csoport tagjai, a vád emiatt nagyjából 7 milliós kártérítést követelt a felhasználók kiadásainak megtérítésére. Ezt végül elutasították, a súlyos büntetést azonban ez nem akadályozta meg - a páros összesen mintegy 100 ezer PC-t fertőzött meg a vírussal, súlyos összegeket hajtva be az áldozatoktól, mindezt a német szolgáltatók asszisztálása mellett. Nem ők az elsők azonban, akik börtönbe kerülnek az üggyel kapcsolatban, hiszen két másik tagot már a nyáron elítéltek.

A tevékenység méretére jellemző, hogy éppen a hasonló ügyek megelőzése miatt léptettek életbe néhány változtatást a német telefonrendszerben. A legnagyobb szolgáltató is eljátszotta ugyanis a rá kiosztott szerepet, amikor a drága erotikus jellegű szolgáltatásért járó jutalékot szorgalmasan átutalta a két férfi számlájára.

A Sophos biztonsági cég véleménye szerint mindazonáltal a betárcsázós szoftverek egyre kisebb problémát jelentenek, a szélessávú hozzáférések révén ugyanis egyre inkább visszaszorulnak a hagyományos dial-up kapcsolatok. A felhasználóknak nem árt azonban több figyelmet fordítaniuk gépeik állapotára, hogy megelőzzék az ilyen és hasonló csalásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zivos #8
    Na most hogy van ez? SW lopasert sok az 1 ev is, ilyenert meg keves a 4? Gondolom teljesen felhaborodsz azokon az iteleteken is? Marmint kevesled. Keress mar 1-2 topicokot ahol ezt leirod, es vedd utana az allaspontod. Azert hogy elore felkeszulj mit mondanak: Gyilkossag, rablas 5-10 ev.
  • Gerygrey #7
    Az adsl is telefonvonalon megy, az benne van ebben a számban? Amúgy magyarországon nem meglepő (vagy mégis, mert a modemes hozzáférés nem a legolcsóbb ennek ellenére a legszarabb, oké hogy árárzékeny piac, de épp ezért érthetetlen miért van még mindig létjogosultsága a drága és lassú dialupnak. Itt most nem a párszáz-párezer lakosú falvakról beszélek ahol nincs másfajta hozzáférés, mert a kistelepülésen modemmel netezők tábora nem adna ekkora számot), de a cikk németországi esetet mesél el, és az azért furcsa hogy a nagy fejlett nyugaton is modemmel tolják még páran.
  • ffxi #6
    Én vok az egyik
  • Cat #5
    KSH adatok szerint Magyarországon jelenleg is több százezren neteznek telefonvonalon át.
  • illaes #4
    4év? Borzasztó!

    Legalább 10-et precedens értékkel! Így csak a többieket buzdítják arra, hogy olcsón megúszhatják!
  • Big Bad Ryder #3
    Az a vírus hozzám is eljutott régen és 32 000 Ft-s számlát csinált.Persze akkor még nem értettem nagyon a szgépekhez,ma ez nem fordulan elő
  • Gerygrey #2
    4.) Röhej, hogy Németországban létezik még dial-up hozzáférés kettőezerhatban. :)
  • arty #1
    1.) 4 év mulva milliomosként élhetik világukat
    2.) a szolgáltatok szintén csak röhögnek a markukba
    3.) ha egy betörőt elfognak, aki kipakolta a lakásomat, neki kötelessége megtériteni a káromat. ha a "telefonon" lopnak tőlem, és elkapják őket, már nem vonatkozik rájuk a törvény ?

    nemértem ezt a világot :( (ill. pontosan értem)