Kruza Richárd

Olympus MJU-740 ismertető

Felbontás: 7,1 megapixel (3672*2760)
Optikai zoom: 5x (36-180 mm)
Videorögzítés: 640x480, 15 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 215 000 pixel
Memóriakártya: xD kártya + 17 MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-Ion akkumulátor
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 60 000 Ft
Manapság akkora választék van a kompakt gépek kategóriájában, hogy a vásárló szinte már bajban van ha választania kell. De a gyártók sem lehetnek túl könnyű helyzetben a nagy konkurencia miatt, ezért felmerül a kérdés, tartogathat-e valami érdekeset az Olympus MJU 740, vagy egyszerűen beleolvad a többi kisgép közé?

Kívülről

Az MJU-740-et először kézbevéve rögtön feltűnik mennyire könnyű (memóriakártyával és akkumulátorral együtt mindössze 130 gramm) és esztétikus, igazi csilivili kisgép. Háromféle színben kapható: Holdfény Ezüstben, Hajnali Kékben és Naplemente Pirosban - ez utóbbi verzióban pompázott a tesztpéldány. Kinézetével mindenképpen kitűnik társai közül. A fémházasnak titulált gépnek valójában csak az eleje van fémből, a többi része műanyag. Ez erős negatívum lehetne, ennek ellenére a gép kidolgozása, kezelőszervei jó minőségűek és kellemesek, úgy tűnik a gép erős és strapabíró. Minden része pontosan illeszkedik egymáshoz annál is inkább, mivel nedvesség és porálló gépről van szó. A gép formája korszerű és elég egyedi, kitűnik a többi közül, tehát akinek fontos a külcsín, elképzelhető hogy a MU-740 mellett dönt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kezelőszervek

A gombok és kezelőszervek mind kézreesnek - a zoom billenőgomb egy kicsit túlságosan is, ugyanis a gép tartásakor éppen a hüvelykujjunk alá esik. Ezért ha egykézzel fogjuk a gépet és mozgunk, véletlenül megnyomhatjuk és akaratunkon kívül zoomolhatunk egyet. Erre kicsit oda kell figyelni. A gépnek nagyon kicsi a tömege, ehhez képest viszont az exponálógomb kicsit túl mereven működik. Ez nemcsak hogy furcsa, de automatikusan arra készteti az embert, hogy kétkézzel jól megfogja a gépet a bemozdulás ellen.

A módtárcsa a készülék hátulján található és pontosan, precízen működik. Az amúgy szinte tökéletesen elhelyezett kezelőszerveknek és gomboknak csupán egyetlen baja van: mindegyik túl pici. Nyilván a gép méreteihez képest arányosak és jól néznek ki, jó a vizuális összhatás, viszont a folyamatos használat a férfiembernek emiatt egy kicsit idegesítővé válhat.

Kijelző

A 2.5 collos LCD TFT kijelző átlag feletti, 215 000 képpont felbontású. Világos, tiszta képet ad, jól olvashatóak a menüben található szövegek is. Az Olympus Bright Capture technológia hasznos dolog, mivel sötétebb helyeken való fotózáskor automatikusan kivilágosodik a kijelző, így láthatjuk hogy mit is fotózunk. Erős napfényben viszont nem sokat lehet látni a kijelzőben, ráadásul a képernyő felülete erősen tükröz, ilyenkor az ember vaktában fotóz. Ráadásul az átnézeti keresőt - ahogy sok más ultrakompakt gép esetében - sajnos itt is elhagyták, úgyhogy emiatt a napfényes tengerparton délben kissé nehézkes a fotózás.

Áramellátás

Az Olympus MJU740-es akkumulátora teljes feltöltéséhez 5 óra időtartamra van szükség. A gyári LI-42B típusú akkuval egy feltöltéssel a gyári adat szerint 180 fotót lehet csinálni, az én esetemben ez ennél egy kicsit kevesebb volt. Mindenesetre hosszabb útra érdemes vinni egy tartalék akkumulátort annál is inkább, mert a csomagban asztali töltőt is találunk, tehát amíg fotózunk, addig a másikat a töltőn hagyhatjuk.

Menürendszer

A menürendszer kezelése és felépítése kifejezetten a mindennapi, családi vagy amatőr fotózáshoz lett kialakítva, logikus, kezelése szinte azonnal elsajátítható. A módtárcsán található funkciók között nincs is manuális funkció, viszont találunk rajta egy nagyon ügyes "Guide" (útmutatás) funkciót. A legfontosabb funkciókat és beállításokat közvetlenül érhetjük el.

Beállítások, üzemmódok

Bekapcsolástól számítva kb. 1.5 másodperc múlva fotózhatunk a géppel. A módtárcsán a lejátszás, auto, kézremegés kompenzálás, motívum, "Guide" (útmutatás) és video mód található. A menü gomb megnyomásával a képernyőn megjelennek a módhoz tartozó funkciók, a menüben pedig azonnal el lehet igazodni.

A módtárcsán tehát nincs külön program mód, hanem auto állásban az "OK" gomb megnyomásával lehet az auto és a program mód között váltani. A tárcsa tekerésével a kézremegés kompenzálás után a motívum program közetkezik, mely nagyon bőséges választékot nyújt: van benne portré, tájkép, éjszakai mód, sport, beltéri, gyertya, naplemente, tűzijáték, múzeum, étel, üveg mögött stb. A választék talán túlságosan is bőséges, az emberben óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy talán egy-két program között nincs is, vagy elhanyagolhatóan minimális a különbség.

A "Guide" (útmutatás) program viszont rendkívül hasznos lehet, mivel a sorban feltett kérdésekre adott válaszok alapján a körülményeknek megfelelően optimálisan állítja be a fényképezőgépet. A kérdések mindenki számára érthetőek, segítségével bárki be tudja állítani a gépet, mivel nem szerepelnek benne olyan fogalmak mint a fehéregyensúly vagy exponálási idő. A feltett kérdések a körülményekre vonatkoznak köznapi nyelven, és a gép a válaszok alapján állít be mindent. Biztosan sokan értékelni fogják ezt a funkciót.

A kézremegés kompenzálás mód nem optikai és nem CCD-s képstabilizálást jelent, és nem is olyan hatásos. Használata meglátszik a képminőségen: magasabb a zaj, de bizonyos körülmények között jobb mint a semmi. Itt meg kell jegyezni, hogy az MJU-740 nagyobb testvére, az MJU-750 egyetlen dologban különbözik ettől a géptől: van benne CCD-s képstabilizálás, ami miatt drágább is (kb. bruttó 77 ezer forint), de emiatt biztosan sokaknak esik erre a választásuk.

Optika, szenzor

Az Olympus gyártmányú objektív hat lencsetagból áll négy csoportban. Az 5-szörös optikai zoom 36 - 180 mm-es átfogásnak felel meg, nagylátószögben átlagosnak, tele állásban igen erőteljesnek számít. Beltéri családi fotózásnál talán hasznosabb lett volna a nagyobb látószög az erős zoom helyett. Az objektív fényereje f/3.3-5.0, ami kissé átlag alatti.

Láttunk már jobbat is az MJU-740 optikájánál. A fotók közepe szép és éles, de kifelé haladva többé kevésbé szinte minden minden létező probléma felbukkan: elmosódást és jól észlelhető kromatikus aberrációt is felfedezhetünk. Tele állásban már lényegesen jobb a helyzet. Az autofókusz jól vizsgázott mivel gyorsan és pontosan találja meg a megfelelő beállítást. Emiatt szinte mindig éles képeket gyárt az MJU-740, még kevés fény esetében sem tart tovább 1 másodpercnél a fókuszálás.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Zajteszt - ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600

A képek színvilága természetes és részletgazdag. Képzaj tekintetében nem túl rózsás a helyzet, de ebből a szempontból létezik az MJU-740-nál sokkal rosszabb gép is. Tulajdonképpen ISO64 és ISO200 között semmi probléma nincs, nagyobb érzékenységnél viszont már nagy a zaj és elvesznek a részletek, viszont a zaj növekedése nem olyan mértékű mint sok kategóriájabeli gép esetében. A gép 3 megapixeles felbontás mellett képes ISO 2500-as érzékenységre is, de ekkor már nem szabad túlságosan részletgazdag fotókra számítani, de olyan helyzetekben ahol nem lehet vakuzni nincs más lehetőség.

Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készült képek

Természetesen abból kell kindulni, hogy egy ilyen jellegű gépet ki és milyen célra használ. A mindennapi felhasználó szemszögéből nézve természetes színvilága van az MJU-740-nek, optikája a családi jellegű fotózás szintjén szép, éles és részletgazdag fotókat produkál, a fotók felbontása pedig lehetővé teszi komolyabb nagyítások készítését is. Az optikával kapcsolatos problémák valóban léteznek, de azok mértéke és jellege olyan, amit őszintén szólva egy családi vagy amatőr fotós nem is vesz észre. Aki pedig jobb objektívet és komolyabb képminőséget szeretne annak viszont nincs igénye az MJU-740 egyes extra funkcióira - tehát egy másik fényképezőgépre van szüksége.

Vaku

Egy átlagos szobát megfelelően és szépen megvilágít a beépített vaku. Nagylátószögben, 3.8, tele állásban 2.7 méterig van ereje, és a szokásos manuális be/ki, vörösszem és automata beállítások lehetségesek. A vörösszem kompenzálás néha hatásos néha nem, a gépbe beépített utólagos szoftveres megoldás viszont mindig jól működik.

Klikk ide! Klikk ide!
Vakuval és vaku nélkül készített felvételek

Makrózás

Makro állásban körülbelül legfeljebb 8 cm közelről lehet fotózni, de az autofókusz már ilyenkor egy kicsit bajban van, nem mindig találja a megfelelő beállítást. Szuper makro módban más a helyzet, körülbelül 4 cm távolságból szép és éles képeket lehet csinálni.

Videorögzítés

Legfeljebb 640 x 480 képpont felbontásban, 15 fps képfrissítéssel és mono hanggal, tehát átlagos, elfogadható minőségben lehet videókat készíteni az MJU-740-el. Zoom-olni lehet, de nem felvétel közben - a kívánt gyújtótávolságot felvétel előtt kell beállítani, majd ezután elkezdeni a felvételt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Összegzés

A géppel való megismerkedés során először a jó tulajdonságok tűntek fel: az Olympus Mju-740 esetében a pénzünkért sokmindent kapunk. Kézbe fogva egyből feltűnik a minőségi felépítés, az erőteljes zoom meggyőző, az időjárásálló konstrukció pedig nagy előny, hiszen az embert bármikor elkaphatja egy nyári zivatar, amitől még nem megy el feltétlenül a fotózási kedv - sőt. Ilyen helyzetben bátran használhatjuk az MJU-740-et.

Funkcionalitását tekintve, a célpiacot is figyelembevéve nagyon hasznos funkciókkal van ellátva a kis Olympus, például a "Guide" (útmutatás) funkciót a kezdő vagy amatőr fotósok biztos értékelni fogják. Különleges megjelenése és kis méretei és súlya miatt élvezet megfogni, használni. Tény, hogy sokaknak fontos a megjelenés, társaságban szeretnek egy feltűnő, szép kisgépet kitenni az asztalra. Ha belekalkuláljuk a kicsit kellemetlen picike kezelőszerveket és a tökéletlen objektívet is, összességében véve ezért a vételárért használható, kellemes és néhány hasznos extrával felszerelt kompaktot kapunk, jó ár/érték aránnyal.

Előnyök, hátrányok
+ erős zoom
+ időjárásálló kivitel
+ kicsi, esztétikus megjelenés
+ szép, természetes színek
+ "Guide" (útmutatás) funkció
- objektív minősége kissé átlag alatti
- túl pici gombok
- zoom gomb elhelyezése
- napfényben rosszul olvasható kijelző

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • televana #6
    Talán egy ilyen teszt alkalmával nem(?) derül ki, de ez a gép egészen egyszerűen egy HASZNÁLHATATLAN TRÁGYA!
    Az optikája kritikán aluli - a műanyaglencsés diavtítő szebb képet rajzol a fűrészporos tapétára. A zaj pedig 2x akkora, mint egy 25eFt-os Canon-ban.
    A színzaj elviselhetetlen és a 7 megapixel effektíve 2 mega adatot tartalmaz!
    Az Olympus szégyene a Mju és az FE-sorozat!
  • babajaga #5
    "tehát akinek fontos a külcsín"

    Na most szépségversenyre készülünk, vagy fotózásra?
  • Blasta #4
    Richárd, nem rosszindulatból kérdem, de tényleg nincs egy fehér fal/karton/ akármi ami elé odaállíthatnád a tesztgépeket?
    Fehér kartont kapni sok papír-írószerboltban, még külön "fotókarton" is van, 300ft kb. Arra ráteszed a gépet, a karton kilógó részét felhajlítod, alátámasztod egy pár könyvvel és kész a statikus alap+háttér.
    (még nem is muszáj fehérnek lenni, ezüsttel is próbálkozhatsz, de a fehér az elterjedt)

    Üdv!
  • Möci #3
    Szerintem is reális az ár.
  • G_ArchAngel #2
    nedvesség és porálló kompaktot nem igen fogsz olcsóbban kapni...
  • huuu #1
    Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 60 000 Ft
    Ez nagyon-nagyon sok ezért a gépért.