Specker Balázs

Egy másod­perc­cel tovább tart az idei esztendő

Az újévet ünneplőknek egy picit türelmesebbeknek kell lenniük a szokásosnál, mivel most egy másodperccel később kezdődhet csak el a következő esztendő.


Egy rubidíum atomóra
Hogy figyelembe vegyék a Föld forgási sebességének változását, a szakemberek egy másodperccel hosszabbítják meg a 2005-ös esztendőt. Bolygónk forgási sebességét sok tényező befolyásolhatja, köztük a dagály is. Ugyan a plusz másodpercek megnehezíthetik a programozók dolgát, ám nélkülük a csillagászok nem tudnák pontosan követni a csillagok és az űrrepülők távolságát sem - írja a Times Online. Emiatt az idei év utolsó perce 61 másodpercig fog tartani.

"Mindenki élvezze a szilvesztert még egy másodperccel tovább" - kommentálta az esetet, az amerikai National Insti­tu­te of Standards and Tech­no­logy (Nemzet­közi Szab­vány és Tech­nológiai Hiva­tal) szóvivője a Tech­News­World­nek. A hivatal felügyeli majd az átállást szerte a világon.

Eddig összesen 22 extra másodpercet vezettek be. Az elsőt 1972. június 30-án számították fel, amikor a jelenleg is működő atomidő-rendszer beindult. Egy nemzetközi megállapodás szerint a plusz másodperceket december 31-én vagy június 30-án lehet bevezetni. Az USA nyugati partján az extra másodperc este hét órakor kerül majd hozzáadásra az év utolsó napjához. Az egységes időszámítást 0,9 másodperces eltérés alatt tartják a Föld forgási idejéhez képest. Hét év óta ez első időbővítés.

Habár fennáll annak az esélye is, hogy elvegyenek egy másodpercet, erre még sohasem került sor, eddig mindig hozzá kellett adni az aktuális időhöz. A pótmásodpercek azonban borsot törhetnek a programozók orra alá. A változtatás igencsak megosztja közvéleményt, jó néhány szakember azt javasolja, hogy töröljék el az extra másodpercek bevezetését, mivel ezek a plusz idők nem várt problémákat okozhatnak a mobilhálózatoknál, légiirányításnál vagy az elektromos hálózatoknál használt szoftverekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skiper #40
    Faszér szarakodnak..
  • Benoke #39
    Nem értem hol okoz ez az egy másodperc eltérés problémákat, vagy hogy miért? Egy normálisan megírt informatikai rendszernek ez nem szabad hogy gondot okozzon (Ha még is akkor kukába való). Pontosan ezért időzítik az utolsó percbe ezt a különbséget, mert akkor a legjobb, és ekkor van a legkevesebb galiba belőlle már ahol lehet egyáltalán galiba. Egy másodperces csúszás meg egyébként se nagy szám. Nagyon sok helyen nem is szinkronizálják az órákat és perces eltérések vannak az idő kijelzésben. ez núdli, hangulat keltés, semmi több :) Nem lesz itt semmi sem, csak jól elvitázunk itt a fórumon :)
  • OliApa #38
    Ingyencirkusz. Emléxünk, mekkora pánik volt 2000-ben, és mégsem omlott össze az IT világ!

    Egyébként nem értem, miért nem az internet időhöz igazítják a bolygókat? Nem lenne semmi baj . . .
  • bifidusessensis #37
    ...3...2...1...1...BÚÉK!
  • Caro #36
    De csak egy napon belül!
    Ez a baj!
  • gradU #35
    "Nem a 2005 lesz hosszabb, mert mikor az egyzményes idő szerint lesz 0:00 akkor lesz és-es állítás, olyankor meg náluk, már 2006.01.01 01:00 óra lesz."

    Igaz. Akkor viszont a cikknek rossz a címe!
    Ez a mindennapokban gyakorlatilag semmi változást nem jelent a közemberek számára. A programozókat viszont rendesen szívatja. Csináljanak egy saját órát maguknak a csillagászok, és tekergessék azt. Ne a programozókkal toljanak ki a 61 másodperces perccel.
  • gradU #34
    'Felesleges tudni "hány óra", egy egységesített idő kell.'
    Ilyen van már, az internetes idő (vagy hogy hívják), ami mindenhol uazt jelenti, és 0-1000-ig terjed egy napon belül.
  • P3h3ly #33
    komoly vita van kifejlődőben aminek a jelszava: tüntessünk egy másik időszámításért!!!
  • Caro #32
    Programozni is sokkal egyszerűbb lenne.
  • digital #31
    Jó, akkor ezt betudjuk nála eszelős szakmai ártalomnak.