38
-
ssdb #38 kicsit nevetséges ez a dolog, de a lényeg h hibanélkül áccsusszant a renitens amcsi terv -
#37 Mondtam én egy szóval is hogy az lenne a normális ha hajnali 4-5 órakor világos lenne? Nem, ha választani lehetne, én a nyári időszámítást tartanám normálisabbnak egész évben. És akkor karácsonykor sem 4-kor sötétedik, csak 5-kor. Igaz, reggel tovább tartana a sötét, de az sokkal kevésbé zavaró mint az átállás, és bőven kárpótolna hogy később nyugszik a nap. -
Indigo #36 Áááááá lökjetek a mókusok elé!!! Nem érti!
"ha reggel egy órával több ideig tart a sötét. Inkább _ezen_ mit nem lehet érteni?"
Az rendben, hogy egy órával tovább van sötét, de most őszintén, nyáron ez ki a fenét érint? Ki az aki hajnali 4-5 órakor (nyáron már ilyenkor világos van) kel fel? Az emberek nagy része ilyenkor még javában alszik, azaz teljesen lényegtelen hogy reggel egy órával tovább van sötét... Este viszont nagyon is jól jön, hogy tovább van világos.
Értelmezd már ezt a szövegrészt: "az emberek így több időt töltenek természetes megvilágításban". Nem azt mondtam, hogy az óraátállítással egy órát ellopunk a természettől!!! Hanem hogy az órát az emberek életritmusához igazítják! -
#35 De miért töltenének több időt természetes fényben? Ez egy oltári nagy kreténség, és aki elhiszi, az nem gondolja át az egészet. Hiába van este egy órával több ideig világos, ha reggel egy órával több ideig tart a sötét. Inkább _ezen_ mit nem lehet érteni? -
Indigo #34 "De legjobb lenne, ha a Földből csinálnánk egy nagy korongot, ami a nap felé néz, akkor nem kelne a nap, és így nem kéne időzónákat csinálni, a napszakok eltolódása miatt..."
Ez tetszik! -
Indigo #33 Most tökmindegy mikor kel fel a nap és mikor nyugszik, a lényeg az, hogy az óraátállítást a nappali világosság jobb kihasználása végett találták ki anno, az emberek így több időt töltenek természetes megvilágításban, kevesebb mesterséges megvilágításra van szükség, ami kevesebb energiát jelent. Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. -
L3zl13 #32 "Ha már itt tartunk, az időzónákat is gyűlölöm, a hátrányaikat is baromira érezni pl. amikor online játékokhoz kell egyeztetni más időzónákból származó emberekkel."
Ó, online játékok. Gyorsan szüntessük meg az időzónákat.
Inkább legyen amerikában délben sötét, minthogy eltérés legyen az online játékoknál... (Biztos belemennének. Valószinűbb, hogy nálunk lenne sötét a "nappali" órákban.) Pfft
De legjobb lenne, ha a Földből csinálnánk egy nagy korongot, ami a nap felé néz, akkor nem kelne a nap, és így nem kéne időzónákat csinálni, a napszakok eltolódása miatt...
Az online játékokban való időegyezésért igazán megéri... LOL
Gondolkodj már ember. -
#31 Jó, ezt a 12 órát csak példaként hoztam fel. De tegyük fel hogy március 15-re virradó éjjelen van az óraátállítás, és minden nap 1 perccel hamarabb kel és 1 perccel később nyugszik a nap, és ehhez igazítják a világítást. Akkor valahogy így néz ki a dolog (ezek nem konkrét számok, csak a szemléltetés kedvéért)
március 12: villany le: 6:30 - villany fel: 18:30 - nappal hossza: 12 óra
március 13: villany le: 6:29 - villany fel: 18:31 - nappal hossza: 12 óra 2 perc
március 14: villany le: 6:28 - villany fel: 18:32 - nappal hossza: 12 óra 4 perc
március 15: villany le: 7:27 - villany fel: 19:33 - nappal hossza: 12 óra 6 perc
március 17: villany le: 7:26 - villany fel: 19:34 - nappal hossza: 12 óra 8 perc
március 18: villany le: 7:25 - villany fel: 19:35 - nappal hossza: 12 óra 10 perc
március 19: villany le: 7:24 - villany fel: 19:36 - nappal hossza: 12 óra 12 perc
És így tovább. Szóval hosszabb nem lesz a nappal 15-étől, csak azzal a két perccel, amennyivel egyébként is. És nem nyertünk egy órát azon hogy csak este fél nyolctól kell világítani, mert reggel ugyanannyival tovább kell égve hagyni a villanyt.
Ezt az Y2K7-et is csak a médiának találták ki. "Féljetek csak szerencsétlenek!" - sugallják nekünk.
Inkább azért, hogy ebből egyesek jó pénzt csináljanak. "Tegye számítógépét Y2k-Y2K7-Y2K38-... kompatibilissé cégünkkel, mert amúgy tönkremegy a gép". Tele volt ilyen hirdetésekkel '99-ben a net és a sajtó. És milyen csodát tett a géppel egy ilyen "Y2K-komptatibilissé tevő" cég? Felrakott egy hivatalos, a Microsoft oldaláról ingyen letölthető patchet a Windowshoz és zsebretett 10 rugót gépenként. Biznisz az egész. -
Szemi90 #30 Ezt az Y2K7-et is csak a médiának találták ki. "Féljetek csak szerencsétlenek!" - sugallják nekünk.
Kezdem unni ezeket a felfújt híreket, amik a közelgő végről szólnak. Ha közeleg, akkor úgysincs mit tenni.
BROÁF... -
Indigo #29 Miért, reklámozzák? Vagy csak úgy mondtál valami hülyeséget?
Egyébként ha már időegyeztetés: olyanról hallottatok már, hogy GMT? -
AranyKéz #28 Kurva nagy hülyeség ez a DST.
Állítom többet költenek csak a reklámozására, mint amennyit behoz.
Ha már itt tartunk, az időzónákat is gyűlölöm, a hátrányaikat is baromira érezni pl. amikor online játékokhoz kell egyeztetni más időzónákból származó emberekkel. -
#27 Bocsi, ugy altalaban a gabona jobb minosegu lesz a korai arataskor. -
#26 Egyszerubb, ha belenezunk az enciklopediaba:
Daylight saving time (Wikipedia)
Eszerint nagy valoszinuseggel max 1% korul csokkentheto a villamosenergia fogyasztas a DST-vel, bar akardtak olyan orszagok, ahol ez nem igazolhato.
Tovabbi erdekes korrelaciok:
- Washington DC-ben a DST alatt 10-13%-al csokken a bunozes
- csokken a kozuti balesetek szama
- sot, jobb minosegu a korabban betakaritott burgonya :-)
Ezek megallapitasok egy resze erosen megkerdojelezheto felmereseken alapul. -
Indigo #25 Ez így pont nem igaz. Mivel jóval hosszabbak lesznek a nappalok, ezért nem kell éjszaka 12 órán keresztül világítani... -
#24 Hatalmas pénzeket spórolnak meg mert elöbb kapcsolják le a villayt
Igen, és ugyanannyival hamarabb kapcsolják fel is. Az óraátállítás előtti napon mondjuk este 7-től reggel 7-ig megy a villany (ez csak egy példa), másnap az átállás következtében valóban le lehet kapcsolni már reggel 6-kor, viszont este ugyanannyival hamarabb lesz sötét, és ugyanúgy 12 órán keresztül kell világítani. Az más kérdés hogy egyre rövidülnek az éjszakák, de azok rövidülnek óraátállítgatás nélkül is... Hülyeség az egész, nem tudom ki volt az a nagyon okos aki ezt kiszámította. Ennyi erővel ki lehetne találni hogy nyáron tegyük át éjjelre a munkaidőt, mert akkor nappal sokkal kevesebb klímaberendezést kell működtetni - szerintem sokkal többet lehetne így spórolni, és nem sokkal őrültebb ötlet mint ez az órabuzerálás.
elöbb kapcsolják le a villayt, meg úgy egyébként azokat s dolgokat ami valami üzemanyagot fogyaszt.
Na ez már hülyeség, tökmindegy hogy a buszok, vonatok, repülők, autók mikor mennek, azok ugyanannyit fogyasztanak világosban és sötétben is :)
Én igaz hogy a unix idő 1970-től kezdődik, néhány rosszul beállított szerveren látni is az 1970-es dátumú fájlokat :)
Ilyet az én régi textportálos oldalam csinált, hogy meghülyült az adatbázis, eltűntek cikkek és 1970.01.01-re állítódott át a dátumuk. Sosem értettem miért :) például itt -
L3zl13 #23 Az UnpackTime a FAT filerendszerben tárolt fájl időformátumot alakítja át értelmezhetőre ha jól tudom. Ennek semmi köze a unix/posix timestamphez.
Ráadásul már ma se nagyon használnak kritikus helyen FAT fájlrendszert, nemhogy 30 év múlva. -
BCs design #22 inkább más progkíg kémkedjenek és többször fagyjo gratulálok :) -
BCs design #21 hát akinek van esze az kikapcsolja az automatikus telepítést és windows uptade webhelyről telepíti -
#20 A frissiteseket maganak tolti le es telepiti az XP, en csak annyit teszek, hogy mindig megengedem neki, hogy telepitsen. Ha magatol nem tudta a frissitest megoldani az a sajat szegenysegi bizonyitvanya.
Amugy eppen tegnap (meg nagyban a rossz idore volt allitva az ora) este, mielott hazaindultam kozolte velem az XP, hogy frissiteseket szeretne telepiteni (talan eppen az oraatallito frissitest), szoval engedjem meg neki, hogy mielott vegleg kikapcsolja magat telepitgessen egy kicsit (shut down after installing updates).
Mar Windows-os veteran vagyok, szoval tudtam, hogy ez nem fog neki olyan siman menni, szoval a biztonsag kedveert, mikor lelott minden taskot es elkezdett telepitgetni ki akartam kapcsolni a monitort, megelozendo azt, hogy kifagy az egesz feluton es bekapcsolva marad minden estere. Eppen nyulok a monitor fele, amikor megjelenik a Segmentation fault vagy valami hasonlo hibauzenet a telepitoben. Hmmm... ahhoz kepest, hogy az egadta vilagon semmi nem futott mar, csak a sajat telepito/update/varazslo miegymasa, eleg gyorsan lehalt. Tehat az elozetes aggodalmam nem volt alaptalan. Egy rovid mosolygas utan leokeztam a hibauzenetet.... majd az utana jovo masik harmat. Ezutan ugy tunt, hogy folytatodik a telepitgetes. Na kikapcsoltam a monitort es ugyhagytam a gepet. Ma reggel jovok be....termeszetesen a gep meg nagyban zummog. Monitor be... tok fekete kep. OK, bekapcsologomb 5 mp-ig benyom.... Majd bekapcsolas...
Tragya... tragya... tragya... tragya!!!!
Es a tobbi szarakodasarol meg egy szot sem szoltam. Pl, hogy a telepitett programok listaja egy honapja nem jon be es mindig lehalasztja az egesz gepet, amikor megis megprobalom megnyitni. Orulet... Miota megvan a Mac mar csak muszajbol nyulok az XP-hez.
-
kbupdate #19 Frissítéseket felrakni? még csak az kéne! hogy kémkedjen az MS:D mi?! -
BStage #18 nekünk 200 xp-s gépünk van a newyork-i kirendeltségen és másodperc pontosan álltak át a jó időre.
szerintem nálad el volt cseszve a time sync vagy domain vagy local szinten.
vagy nem raktad fel a hónapok óta kritikus patchként hozzáférhető timezone patch-t. -
Natsuto #17 Szakértők mi? Még a marketing-lufit sem tudták akkorára felfújni mint a Y2K-nál. Ott legalább már jó előre be lett paráztatva mindenki, hogy na most aztán elpusztul a világ, ha nem költ IT-re mindenki el egy csomó pénzt. -
A1274815 #16 "... kb 10 percig, ugyanis utana az ora visszaugrott a rossz idore. Oh, eszerint az XP is magatol szinkronizalja az idot a neten. Kar, hogy rosszul, hiszen egy ostobasagot probal eppen rameroltetni."
Nem biztos, hogy 100%-ig a Windows hibája, lehet hogy inkább a time.windows.com-on lévő idő servernek a hibája. -
A1274815 #15 "Szerintem meg a vindóz idő is folyamatosan növekvő szám, ami az 1980 óta eltelt másodperceket méri."
Igen de nem másodpercenként, hanem 100 nanosec-enként és 64 bit-en. -
szombi #14 de megoldották... -
#13 Had alazzam kicsit a Microsoftot es a Windowst.
Egyszerre ket gepen dolgozom: egy Windows XP-n es egy Mac OS X-en. Ja, es az USA-ban, szoval engem is erintett az oraatallitas.
Vasarnap delelott bekapcsolom a Mac-et... Minden szep, minden jo, mar az atallitott pontos idot mutatja.
Hetfon reggel bekapcsolom a ceges XP-t, mivel nem figyelem az idot, nehany ora mulva veszem eszre, hogy meg a regi idoszamitas szerinti idot mutatja. Nem gond, gondolom, akkor kezzel atallitom.
Miutan megtettem, a Windows a helyes idot mutatta.... kb 10 percig, ugyanis utana az ora visszaugrott a rossz idore. Oh, eszerint az XP is magatol szinkronizalja az idot a neten. Kar, hogy rosszul, hiszen egy ostobasagot probal eppen rameroltetni.
Megegy probalkozas: kikapcsolom az automatikus ido szinkronizalast. Hmmm, itt is lehet valami problema, mivel bar az interface szerint ki van kapcsolva a funkcio, o megis magatol visszaallitja az orat a rossz idopontra!
Komolyan nem hiszem el... Hat nincs olyan resze ennek a tragya OS-nek, ami ugy mukodik, ahogy mukodnie kene?
Es lon csoda! Ebben a pillanatban pillantottam ra a Windows orajara es a helyes idot mutatja! Tehat 2 napos kesessel sikerult megoldaniuk az atallitast!
-
szombi #12 Jaja, de 2 másodpercben van az idő, de az egységek külön bitszeletekre vannak osztva.
Aki tanult Pascal-ban vagy C-ben programozni tudja, hogy az UnpackTime hogy működik.
A fájlok dátumait így tárolják egy rekordban. A VALÓS IDEJŰ ÓRA teljesen más,
ott századmásodperces, vagy még pontosabb adat van, de a fájlok dátumai akkoris 32 bitesek! -
#11 Szerintem meg a vindóz idő is folyamatosan növekvő szám, ami az 1980 óta eltelt másodperceket méri. Legalábbis úgy tűnik, abból hogy a programnyelvekben alapon, átalakítgatás nélkül másodpercben lehet lekérdezni a rendszeridőt, és utána lehet számolgatni az percet, órát, napot, évet. Persze van olyan programnyelv amibe ezek az átszámolós eljárások implentálva vannak.
Én igaz hogy a unix idő 1970-től kezdődik, néhány rosszul beállított szerveren látni is az 1970-es dátumú fájlokat :) -
L3zl13 #10 A Unix Epoch szvsz 1970 Január 1. És ez 2038-ban csordul át. Ezért hívják "Y2K38 problem"-nek. Lásd:Wiki Y2K38 Wiki Unix time
Másrészt meg tudtommal a unix timestamp egy folyamatosan növekvő szám, a te 32 bit felosztásodból meg adódik, hogy lyukak vannak az intervallumban... -
szombi #9 Rosszul tudod, mert az órák mindenütt 1980-tól számozódnak, és az UNIX rendszereket is erre állították át.
Az idő tárolása egy 32 bites, előjeles longint változóban van tárolva.
5 bit a másodpercekre(2mp-enként), 6 bit a percekre, 5 bit az órákra,
5 bit a napokra, 4 bit a hónapokra, és marad 7 bit az évekre.
Azonban a 7 bit közül a legelső az előjelbit.
Tehát 2044 január elsején mínuszba fog átmenni az idő 32 bites változója,
és néhány nagy rendszer biztosan nem fogja kibírni.
A többi egység lehet hogy pozitív marad, de valószínű hogy 1916-ot fogunk akkor írni... -
L3zl13 #8 Egyébként Y2K7 egy LOL. A következő komolyabb problémára majd csak 2038-ban lehet számítani. (A Unix timestamp túlcsordulás miatt.) -
L3zl13 #7 És közvetve nekünk is jó, mert a megtakarított árammal a környezetet kíméljük.
No persze nem ezért vezették be, de ha már így alakult... -
roliika #6 Igen. De a cégek eszik a legtöbb áramot is...a fogyasztók majdnem elhanyagolható mennyiséget...ugye IBM, Flextronics, MOL...elég sok áramot "esznek", nekik ez egy zsák pénz megtakarítás. -
#5 Y2K7.... :D -
#4 Szerintem hatalmas pénzeket csak a cégek spórolnak, mert munkaidőben van többet világos. A háztartási fogyasztók viszont szerintem semennyit sem spórolnak sőt... -
roliika #3 Hatalmas pénzeket spórolnak meg mert elöbb kapcsolják le a villayt, meg úgy egyébként azokat s dolgokat ami valami üzemanyagot fogyaszt...csak gazdasági megfontolás. -
#2 Sosem értettem ezt az óraátállítást, hogy mi a bánatra jó, azon kívül hogy kikészíti azt aki amúgy is korán jár dolgozni. -
#1 azé az amcsi konzultánsok megint bekerestek :P