Specker Balázs

A Symbian a csúcsra tör

Az idei második negyedév példátlan sikert hozott a Symbian mobilos operációs rendszerfejlesztő cégnek. A cég sajtóközleményében közölt adatok szerint, a vállalat minden területen kimagasló növekedést tudhat magáénak.

A pénzügyi jelentésből kitűnik, majdnem háromszorosára emelkedett a kiszállított Symbianes készülékek száma az elmúlt negyedévben. Míg tavaly ilyenkor 2,6 millióra rúgott ez a szám addig ebben az évben már elérte a 7,8 milliót. Idén az elmúlt hat hónapban már több ilyen operációs rendszerrel szerelt telefont adtak el, mint tavaly egész évben. A féléves mérlegből már kiderült, hogy az eladott darabszám mintegy 190%-kal nőtt meg, így 14,5 milliónál áll, szemben a múlt félévben értékesített 5 millió egységgel.

"2005 első felében több mint 14,5 millió Symbian-alapú telefont szállítottunk ki a különböző szolgáltatókhoz és kiskereskedőkhöz, világszerte. Ez a mintegy 191%-os növekedés a 2004-es félévhez képest jól tükrözi, hogy a fejlett operációs rendszereket használó készülékek iránt igencsak megnőtt a kereslet a piacon, és hogy a Symbiannak sikerült megtartania pozícióját és tovább terjeszkednie" - nyilatkozta Nigel Clifford, a cég vezérigazgatója a Mobilemag oldalán.


Ám nem csak a szoftverfejlesztő eladási mutatói ugrottak meg az elmúlt időszakban. Marketing és a kínálatának kiszélesítésének terén is nagyot lépett előre. Operációs rendszerük mintegy 39 millió új készülékre került fel és az első félévben 18 új Symbianes telefon modell kiszállítása kezdődött meg a Fujitsu, a Mitsubishi, a Motorola, a Nokia és a Panasonic részére. A vállalat a jövőben hasonlóan kiugró statisztikákra számít, pillanatnyilag 50 különböző fajta Symbianes telefont fejlesztenek 11 licenc alatt.

Azonban Clifford megjegyezte, hogy még jócskán van mit tennie vállalatának ahhoz, hogy betörhessen a tömegpiacra. "Habár örömmel tölt el minket első féléves teljesítményünk, a Symbian operációs rendszerrel ellátott telefonok szállítása még kicsinek mondható a teljes mobileszköz-piacon" - olvasható a cégvezető nyilatkozata a ZDNet oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psishock #4
    3230 rulez
  • rajenk #3
    A P800 a P910-hez kepest 2vel regebbi... szovel nem
  • mongoose18 #2
    P800 támogatja??? mert olyat akarok most venni
  • irkab1rka #1
    p910 rulez, eltekintve attól a fogos ravasz dologtól, hogy nincs java3d támogatása...