Kruza Richárd

Tíz éves a Nikon Coolpix sorozat

A Coolpix tizedik születésnapján hét új gépet jelentetett meg a Nikon, melyek az összes fogyasztói szegmenst lefedik.

A megújult Coolpix fényképezők logója is át lett alakítva. A sajtóközlemény szerint "az új logó a szobrász vésőjét juttatja eszünkbe, amelyben a Nikon terméire jellemző szakértelem és minőség alkot szoros egységet". A termékcsalád számára kialakított új webhely a www.nikon-coolpix.com címen található. Martina Beckmann, kommunikációs igazgató a következőket nyilatkozta: "A COOLPIX márkát 1997-ben hoztuk létre a Nikon COOLPIX 100 modell bevezetésével, és ez a márka azóta a kompakt digitális fényképezőgépek piacán mindvégig az élvonalban tudott maradni, így a neve a kiváló teljesítménnyel és az elsőrendű minőségű fényképezéssel vált egyenlővé."

A P, azaz Performance (Teljesítmény) sorozat modelljeire a továbbfejlesztett funkciók jellemzőek, az S, azaz Style (Stílus) modellekben az elegáns formatervezés és könnyű használat van előtérben, az L, azaz Life (Élet) fényképezőgépek pedig a mindennapi fényképezésre lettek tervezve.

Nikon COOLPIX L11/L10

A 6 illetve 5 effektív megapixeles felbontású COOLPIX L11 illetve L10 fényképezőgépek egyszerűen kezelhetőek, így kezdők is könnyen tudnak vele fotózni. Háromszoros átfogású (37,5-112,5 mm ekv.) Nikkor-Zoom objektívvel rendelkeznek, és ISO 800-as maximális érzékenységet lehet rajtuk beállítani. Az L11 képernyője 6 cm-es, míg az L10-es modellé 5 cm-es képátlójú. Mindkét gépnek AA elemek szolgáltatják az áramellátást.

Klikk ide! Klikk ide!

A gépek három egyedi képjavító funkciót kínálnak. A beépített arc-prioritásos AF automatikusan a portréalany arcára állítja az élességet, bárhol helyezkedjék is el a képen. A beépített vörösszemhatás-korrekció kiküszöböli a vaku használatakor időnként jelentkező vörösszem-hatást. A D-Lighting pedig az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készített képeket korrigálja. A fényképezőgépek 2007 februárjában kerülnek forgalomba.

Nikon COOLPIX L12

A legnagyobb Nikon "L" gépben 7,1 megapixeles szenzor, és 3-szoros (35-105 mm ekv.) objektív található. A kisebb típusoktól az optikai képstabilizátor, az ISO 1600-as érzékenység valamint a nagyobb, 6,35 cm-es képernyő különbözteti meg.

Klikk ide! Klikk ide!

Nikon COOLPIX S200

Az S sorozatú gépekre a kis méretek, stílusos megjelenés és minőségi anyagok felhasználása jellemző. Az S200-ban 7,1 effektív megapixeles felbontású szenzor és 3-szoros (38-114 mm-es ekv.) Zoom-Nikkor objektív van, valamint elektronikus VR (rázkódáscsökkentés) hivatott kiegyenlíti a fényképezőgép rázkódását. Ebben nyújt segítséget a magas, ISO 1000-es érzékenység is.

Klikk ide! Klikk ide!

Nikon COOLPIX S50c

Az S50c-ben a képstabilizáló funkció a fényképezőgép bekapcsolt állapotában állandóan aktív, így az LCD-monitoron látható képet is stabilizálja. A gyártó szerint a rendszer működése olyan hatékony, mintha a felhasználó három fokozattal rövidebb záridővel fényképezne. A fényképezőgép tartalmaz egy beépített vezeték nélküli egységet, amely támogatja az IEEE 802.11b/g vezeték nélküli hálózati szabványt.

Klikk ide! Klikk ide!

Nikon Coolpix S500

Az S500-ban már 7,1 megapixeles szenzort és 3-szeres (35-105 mm-es ekv.) Zoom-Nikkor objektívet találunk. A gyártó szerint a COOLPIX S500 büszkélkedhet a világ legrövidebb indítási idejével, amelynek köszönhetően a bekapcsolás után 0,6 másodperccel aktiválódik az LCD-monitor, valamint a világ legkisebb kioldási késedelmével is, amely a "response priority" (válaszidő-prioritás) lehetőség beállításakor mindössze 0,005 másodperc.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Új, egyedi fejlesztésű, objektív-eltolásos rázkódáscsökkentő egységgel rendelkezik, a fényképezőgép érzékenysége egészen ISO 2000 értékig terjedhet. Természetesen optikai képstabilizátort is találunk ebben a gépben. Mindezt a cég egy rozsdamentes acélvázba építette, valamint figyelmet fordítottak az elegáns külsőre is.

Nikon COOLPIX P5000

A sajtóközlemény szerint "nagy teljesítmény és kiemelkedő képminőség fémjelzi a fényképezőgépet". 10 megapixeles szenzort és 3,5-szörös optikai zoomot (36-126 mm-es ekv.) találunk a gépben. A beépített VR képstabilizáló funkció a masina bekapcsolt állapotában állandón aktív, és a 6,35 cm-es, széles megtekintési szögű LCD-monitoron látható képet is stabilizálja. Az ISO 3200-as értékig megnövelt fényérzékenységi tartomány lehetővé teszi a fényképezést még egészen gyenge fényben is, és továbbfejlesztett zajszűréssel és a megnövelt jel/zaj-viszonnyal rendelkező új képfeldolgozó elektronika kiváló képminőséget ígér.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A külön megvásárolható nagy látószögű konverterrel 24 mm-es gyújtótávolság érhető el, a telekonverter pedig 378 mm-ig növeli a zoom gyújtótávolságát. A beépített vakupapucs lehetővé teszi a Nikon i-TTL vakuvezérlésének alkalmazását külső vaku használata esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faby #2
    Én csak a nagy zoomátfogású optikával (10x vagy nagyobb) szerelt gépet hiányolom, mint pl volt a coolpix 8800. Azóta is sajnálom, hogy nem vettem meg, amikor még kapható volt.
  • Flashy #1
    hát nagy bajban lennék ha kompakt gépet akarnék venni, minden gyártó tizesével ad ki új gépeket, mindegyik egy hajszállal többet, egy másikkal meg kevesebbet tud a társainál, tuti hogy ha összeválogatnám hogy mit akarok, a metszetük minimum 1 (ár)kategóriával feljebb lenne mint amit akarnék venni, ha akarnék. nyilván ez a cél, csak az akit nem érdekelnek a paraméterek az meg kifejezetten megkavarodik ha lát 3-4 egyforma gépet és gőze sincs hogy miben jobb a 3200 helyett a 6400-as iso (vagy épp a világ legkisebb kioldási sebessége vajon mi).

    más: az állandóan bekapcsolt stabilizálás mennyire jó ötlet? pl a legalsó gép már nem teljesen alap felhasználónak van, aki már vakut is vesz hozzá az lehet hogy néha stab nélkül is szeretné használni ha épp úgy hozza az élet. mondjuk ha csak szoftveres stabilizálás van ennél is akkor nem olyan nagy baj.