MTI

Bezárhatják a kuruc.info híroldalt

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szerint nincs jogi akadálya a kuruc.info hírportál elleni eljárásnak.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szerint nincs jogi akadálya a kuruc.info hírportál elleni eljárásnak - Tóth Gábor erről a Klubrádió szerda esti Kontra című műsorában beszélt. A kereskedelmi rádió műsorában Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos "egyfajta retorziónak" nevezte, hogy az ő mobilszámát is közzétette a nap folyamán a külföldi szerverről üzemeltetett hírportál. Emlékeztetett arra, hogy arra az e-mailjére, melyben a honlapot működtetők figyelmét felhívta a jogellenes adatkezelés megszüntetésére, csak egy "aláíratlan" választ kapott, mely szerint úgysem tehet semmit, mivel külföldi szerverre teszik fel az adatokat.

A kuruc.info korábban bírók, ügyészek, újságírók adatait közölte, majd vasárnap Schmidt Mária mobilszámát, valamint egy állítólagos listát hozott nyilvánosságra arról, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója milyen közéleti személyiségeket hívott fel január 15. és 25. között. Nem sokkal később a portál visszavonta az általa közölteket, jelezve: valaki valószínűleg felültette őket. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese azt mondta, ugyan "nehézséget jelent a nyomozóhatóságnak, hogy a szerver Amerikában van, de ennek ellenére azt hiszem sokat tudunk tenni".

Tóth Gábor rámutatott arra, hogy a honlapot működtetők magyar állampolgárok, akik Magyarországon töltötték fel az adatokat, tehát az eljárást jogi akadály nem gátolja. Mint mondta, rendelkeznek adatokkal arra vonatkozóan is, kik működtetik az internetes oldalt. Ugyanakkor hozzátette: "az eljárás bizonyítási oldala ennél jóval bonyolultabb". A nyomozást az is nehezíti és időben elhúzza, hogy nemzetközi jogsegély útján kell bizonyos eljárási cselekményeket lefolytatni.

Tóth Mihály büntetőjogász a magyar büntető törvénykönyvet ismertetve elmondta: a magyar állampolgár által Magyarországon elkövetett bűncselekményre a Btk. az irányadó, ha pedig külföldön követik el a bűntettet, és az a magyar törvények szerint bűncselekménynek minősül, akkor is büntetendő. Hangsúlyozta: "jogi tévedés, hibás megközelítés, hogy a külföldi lap felett nincs joghatósága Magyarországnak".

Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár hétfőn komoly vizsgálatot helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy felkerülhetett-e - s ha igen, akkor milyen módon - Schmidt Mária állítólagos híváslistája egy internetes portálra. Közölte: "a rendőrséget arra fogjuk instruálni, hogy ezt az ügyet nagy hatékonysággal derítse fel".

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére ugyancsak hétfőn azt mondta: Bene László országos főkapitány utasítást adott az eset összes körülményének megvizsgálására. Megjegyezte: mivel a szerver külföldi, nem a magyar rendőrségé a joghatóság. A magyar rendőrségnek ugyanis csak a Magyar Köztársaság területén elkövetett bűncselekményekre van joghatósága - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arrakistor #17

  Gyurbán Orrcsány Fektor
  a Ferences rend őre

  hangsúlyozta, hogy a kuruc.info máig nem lett bezárva.
  2008.06.01

  /és bekaphatnak valamit az egésségemre./
 • zola2000 #16
  Dehogy törték össze pestet, sokaknak pont az volt furcsa hogy a tüntetők nem a kirakatokat törték össze, hanem "csak" a rendőrökkel néztek farkasszemet. (meg lehet nézni a másnapi feltételeket nem voltak összetört kirakatok).
 • sathinel #15
  Jah és a youtoube-n felrakott videókat nézve külföldiek miért mondták azt hogy szélsőjobbos barmok csinálták???? Nézz magadba mielőtt bármit mondassz. Csurka 100000 embert vitt ki az utcára, és semmi probléma nem volt . Most a fidesz, pár ezer emberrel szétverette budapestet.... Eddig azt hittem Csurka a leggázosabb ember, de úgy néz ki hogy ő szereti annyira a hazáját hogy nem veri szét, nem szakította két részre az ország lakosságát.
 • sathinel #14
  érdekes amit mondassz. Tehát mindenki akinek az autóját pl feltörték összertörték a barmok az mind gyükér és a csürhének van igaza akik ha már szóval nem megy( választásokat elbukták) akkortörünk zúzunk és minden jó lessz? Hol élsz? Ha nekem bajom van valakivel akkor ezentúl elfogadott hogy széttöröm a kocsiját, betöröm az ablakait, és megfenyegetem?

  Ne forgasd ki a szavaimat. Agresszív barmok voltak a tüntetők is... Normális ember nem támad a rendőrre. Pl voltál katona? Ott is volt olyan százados akit legszívesebben összevert volna az ember mert direkt bunkózott. De nem teszed mivel vannak törvények, és következmények. Ha ezt nem vagy képpes felfogni akkor nem vagy civilizált világba való. ÉS azt nem mondtam hogy nem volt brutális a rendőrség, de történt valami amivel kiérdemelték hogy a rendőrök rájuktámadhattak. Egyébként meg nem 1 perc volt az egéssz. Minden megmozdulásuk előtt 1 órát vártak kb. Ha valakinek ez nem elég hogy felfogja hogy felszólították hagyja el a terepet, akkor az retardált.
 • aaaaa #13
  Hát igen a verés az egyetlen megoldás, meg a szemek kilövése, meg a földön rugdosás, ha a felkérés nem segít... A kettő között azért normális esetben volnának fokozatok.
  Jó a propaganda szöveg, aki arra jár, számoljon azzal hogy összeverik, akkor is ha meg nem csinál semmit... Na meg aki ott lakik véletlenül, meg akit az étteremben vertek össze, vagy utána futottak a lépcsőházba, vagy a túrista aki arra járt, netán képviselő, aki az igazolványát is felmutatja, az is... Persze ez mind csak jobboldali uszítás, ilyen nem is történt...
  Kár hogy képek, videók is vannak ezekről, több ezer, de azt is biztos csak összevágták... Még jó hogy sok ember nem sérült meg... Lehetett volna pl. gránátot vagy géppuskatüzet is ereszteni a tömegbe, végül is szóltak, hogy menjenek,(már amikor szóltak),ha nem mentek, megérdemelték hogy kinyírják őket azt is, nem ??? Akkor többen megsérülnek, és jobban sikerül a megfélemlítés. Ha éles lőszerrel löttek volna, jobban futnak, valóban... Jobb is ha nem beszélünk brutalitásról, szerinted így jó, ahogy van, megbilincselik, jól összerugdossák, agyonverik... Ez így mind szép és jó, és főleg így törvényes...
  Nem is az ám a sötét, aki a földön megbilincselt embert rugdossa, ezt általábban a kultúráltabb bűnözők sem teszik meg jobb helyeken ...
  Ja és a vulkán nem támad célzottan az ott lévő meberekre, aki odamegy számol a kockázattal. A békés !!! tüntető nem számít arra, hogy többszáz méterről célzott lövéssel egyszerűen lelövik...
  Persze akinek más a véleménye, az mind egy sötét bunkó... Nyugodtan tarts annak... :)
 • sathinel #12
  Aki annyira marha hogy pl egy vulkán kitörését is közelről akarja megnézni az miért ugat ha megsérül? Valamiért nagyon sok ember nem sérült meg.... Talán gondolkodni kéne mielőtt cselekszünk? És mondom mégegyszer: Akit felkér a rendőr hogy távozzon és ellenáll az miért ugat? Most tényleg nem érted ? Mert akkor nem a rendőri brutalitásról kell beszélni hanem a fejekben lévő sötétségről.
 • crx #11
  Valakinek valamiért nem tetszett ez az oldal de enyi erövel az öszes tv ét és az öszes oldalt meg lehtne szünttni csak kifogást kell találni? Rtl naponta menyi szamélyiségadatot tesz közzé? elég egy riport az utcán.
 • angol #10
  egy kuruc.in fos - os puplikáló neve, szó szerint:

  nemes "álmosházi" logérpatonyi Hervay Tamás lélelekemelgeto
  táltospap, a magyarságtudomány magisztere

  "drága kenyér" ahogyan szegény bukott BB Évi mondaná
 • aaaaa #9
  A földön fekvő megbilincselt magatehetetlen embert merugdosni nem bunkóség ??? Vagy utána fogdában véresre verni az se... Persze ezek is biztos csak a jobbosok által kitalált dogok, és az a szerncsétlen is saját magának lőtte ki a szemét. De miért is ment arra ? Valóban... Már meg is van magyarázva ... A rendőr nem egy ítéletvégrehajtó, aki jogosnak vélt sérelmei miatt bosszúból összeverhet embereket...
  Jó hogy ez véleményed a témáról, gondolom nem is nézted amikor öregeket külföldi túristákat !, újságírókat, nőket vertek valóban minden ok nélkül. Na persze volt rá ok, rossz helyen jártak, ezért minimum megérdemeltek egy verést szerinted...
 • sathinel #8
  HEHE Cél szentesíti az eszközt???? Szép mint a náciknál. Követkerő az lessz hogy a házára mindenkinek aki nem tetszik valami jelképet festenek? Vagy valamit hordani kell a ruhán megkülönböztetésként? Az meg hogy a gyükér aki kimegy és megdobálja a rendőrt, illetve azok akik elbujtatják maguk közé őket és néznek okosan hogy én véletlen vagyok csak itt nézelődni meg ne magyarázzanak milyen bunkók a rendőrök. Meg lehet nézni hogy milyen videók vannak a nagyvilágból ilyen témában a neten és mi a véleménye a legtöbb normális embernek erről. Közszolgálati TV meg annyit jelent hogy adóból működik nem reklámokból mivel olyan adásokat kéne adni benne ami nem biztos hogy sok pénzt hoz, de erre ott a többi. Kúltúra meg sok pénz, de ha most kapnak pénzt akkor mégjobban rámondod hogy komunista TV tehát ők sem pénzelik nagyon...... Nézd meg az adást és utánna beszélj. Egyébként nézd már meg a HírTV munkatársait. Szinte mind az MTV munkatársa volt a fidesz alatt, és akkor kerültek be. Most meg nézd meg hogy mennyire lehettek pártatlanok.....