MTI

Adathalász támadás - számítógépeket foglaltak le

Több számítógépet is lefoglaltak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szakértői az elmúlt napokban történt adathalász támadásokkal kapcsolatban - tájékoztatta az NNI szóvivője az MTI-t pénteken.

Horváczy Emese nem kívánt részleteket elárulni azzal kapcsolatban hogy pontosan hol és hány berendezést foglaltak le. Elmondta: gyanúsítottja egyelőre nincs az ügynek.

A rendőrség adatai szerint a bűnözők több tízezer ügyfelét kerestek meg e-mailben, különböző bankok nevében. Az elektronikus levélben adatpontosításra kérték fel a címzetteket, így juthattak hozzá a banki adatokhoz. A bűnözők a nyomozók adatai alapján négy bank, a Raiffeisen, a Szigetvári Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az Erste Bank nevében küldtek e-mailt. A címzettek közül néhányan - ezzel kapcsolatban a rendőrség pontos számot nem közölt - az adatkérésnek eleget tettek. Horváczy Emese elmondta: a bűnözők megkíséreltek banki tranzakciókat végezni a szerzett adatokkal, ám a rendőrségnek továbbra sincs információja károsultról.

"A bűnözők cselekményük megvalósításához, többek között, nagy adatátviteli sebességű internet hozzáféréssel rendelkező és vírussal megfertőzött számítógépeket manipuláltak az adatok megszerzése érdekében" - tartalmazza az NNI, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye. A rendőrség a már lefoglalt számítógépeken talált vírusok és külső beavatkozások nyomai alapján azt javasolja, hogy az internetes banki ügyleteket kizárólag vírusvédelemmel ellátott és tűzfallal rendelkező számítógépekről kezdeményezzenek az ügyfelek.

A nyomozók arra is figyelmeztetnek, hogy a bűnözők új módszerrel is próbálkoznak: e-mailben küldött hirdetésekben keresnek meg számlatulajdonosokat azzal, hogy a számlájukon keresztül bonyolíthassanak tranzakciókat. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a címzettek ne engedjék meg számlájukon a nagy értékű pénzátutalások fogadását, felvételét, továbbutalását és készpénzes feladásokat sem. A nyomozók szerint akkor is felmerülhet a bűncselekmény gyanúja a számláját rendelkezésre bocsátó esetében, ha nem kap jutalékot a pénzmozgásért. Az összegek, ugyanis származhatnak bűncselekményből, így a pénzmozgás is felvetheti a bűncselekmény gyanúját.

Az NNI azt kéri, hogy aki felvette a kapcsolatot az ilyen típusú hirdetések feladójával, jelentkezzen a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy bármelyik rendőri szervnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!