SG.hu

Motorszimulátort kapott a rendőrség

A szemléltető eszközt a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a megyei általános iskolák tanórán belüli és kívüli oktatásain kívánja a jövőben felhasználni.

Hétfőn délután Székesfehérváron a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tantermében került sor annak a motoros szimulátornak a bemutatására, aminek beszerzéséhez az Allianz Hungária Biztosító Zrt. anyagi támogatásával a Fejér Megyei Önkormányzat nyújtott segítséget.

A rendezvényen került aláírásra a 600 ezer forint támogatásról szóló megállapodás, amit a Fejér Megyei Önkormányzat részéről Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke és Papp Károly rendőr dandártábornok, Fejér megye rendőrfőkapitánya látott el kézjegyével. A megállapodás értelmében a megye rendőrségéhez került egy Honda motorból és számítógépes egységből álló berendezés, amelyen élethű közlekedési szituációk során keresztül, különböző fény és terepviszonyokkal nehezített útszakaszokon lehet gyakorolni a motorozást. Az ejtett hibákat utólag elemezni is lehet. Rendszeres gyakorlással olyan rutin szerezhető meg a szakemberek szerint a számítógépes animáció segítségével, amelyek a napi közlekedési helyzetekben jól előjönnek és alkalmazhatóvá válnak.


A motoros szimulátort Kocsis György a Motorcenter Kft. ügyvezetője és Barkóczi József alezredes a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára mutatta be a gyakorlatban az aláíróknak és a sajtó képviselőinek. Papp Károly dandártábornok, rendőrfőkapitány megköszönte az Allianz Hungária Biztosító Zrt. anyagi segítségét és a megyei közgyűlés támogatókénti felajánlkozását és elsőként üdvözölte az országban is egyedülálló kezdeményezést.

Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnökeként elmondta, örömmel tölti el, hogy a közgyűlés felajánlásával egy ilyen hasznos, új technikai eszköz megvásárlását tették lehetővé. Az elnök felszólalásában elmondta, különösen a közelgő ünnepek előtt fontos hangsúlyozni, hogy mindenkit haza várnak otthon. A közlekedésben a prevenciót támogatni egyúttal annyit jelent, hogy lehetőséget adni a közlekedőknek, ezúttal a motorosoknak, hogy egy új lehetőséggel gazdagabban szerezzenek jártasságot, plusz rutint a közutakon való biztonságos részvételre. Fontos a fiatalok körében a szimulátoros gyakorlás, mert inkább itt, mint élesben az utakon tudatosuljon bennük, hogy lassabban, óvatosabban, körültekintőbben kell vezetniük. Reményét fejezte ki, hogy az aláírással egy későbbi országosan is elterjedésre érett kezdeményezés indult el és a társadalmi, gazdasági élet mind több szereplője vállal anyagi szerepet a jövőben a megelőzés támogatásához.


Kozma Attila az Allianz Hungária Biztosító Zrt. területi igazgatója azzal a rövid summázattal indította felszólalását, mely szerint jó tíz éve fogalmazódott meg bennük tényként, hogy a megelőzés támogatása lényegesen kevesebbe kerül, mint a baleseti károk utólagos kifizetése. Ennek szellemében nem egy sikeres akciót támogattak a megyei rendőri szerveinek közreműködésével. Kozma Attila, akitől magánemberként sem áll távol a motorozás elmondta, tudja, hogy a motoros a közlekedés egyik legsérülékenyebb szereplője. Rendkívül fontos a megfelelő rutin megszerzése, hiszen ez alkalmasint életet is menthet. Örül, hogy ilyen hasznos technikai eszköz megvásárlását tehették lehetővé a felajánlásukkal.

Barkóczi József alezeredestől megtudtuk, hogy a szimulátort iskolai tanórákon belüli és kívüli oktatásokon kívánják használni, de technikai bemutatók alkalmával is szeretnék minél szélesebb körben bemutatni, hogy minél többen próbálják ki és mérjék fel önnön tudásukat. A tervek szerint a bizottság birtokában lévő mikrobuszt átalakítható teszik, hogy a motoros szimulátor még könnyebben szállítható legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Xantia #4
  Vazze, rendőrkém... Semmi bukó, bőrkesztyű, bőrruci.
  Hát így mutatunk példát. Azért szimulátor, hogy a szellőt is érezzem nem, meg hogy a tököm is lefagy.
 • bermuda3 #3
  szerintem többet tanulnának egy babettán mint egy akármilyen szimulátoron (mert ha olyan lenne a szimulátor h 360 fokban mindenhova kivetítene egy tájat és reális lenne a fizika és a motor kezelése és sokminden szóval teljesen élethű akkor oké. azzal csak lehet vmit tanulni)
 • vadmotoros #2
  Én kipróbáltam hasonlót a Hungexpon, és azt kell mondanom hogy semmi realitásérzésem nem volt rajta, ráadásul még volt benne 1-2 apró baki is, ugyanis 170-nél simán elhúzott mellettem egy kamion :D, meg nekem 5 perc után megfájdult a szemem a monitortól. De biztos használható valamire.
 • raingun #1
  Ház ez király, ha tényleg a motor vezérlő szerveinek megfelelően működik (pl. gáz, fék, sebességváltó) Mondjuk a csúszós utat és pl, a fékezés erejét semmi sem tudja megmutatni (esetleg ha előre is dől)
  Mindenesetre megnézném :-)