Figyelõnet

Intellipedia: lexikon kémeknek

Az amerikai hírszerzés több szervezete egy a Wikipediához hasonló internetes együttműködést tervez, amelynek célja a megszerzett információk zártkörű gyűjtése, felhasználása és internetes megosztása.

A Wikipedia megihlette a hírszerzésre szakosodott szervezeteket. Az Egyesült Államokban egy olyan rendszert szeretnének kifejleszteni, amely az összes biztonsági hivatal munkáját segítené adatokkal, háttér-információkkal. A világ legfejlettebb biztonsági hálózatainak titkos adatait egy olyan rendszerben összegeznék, amely működése leginkább a Wikipediára - azaz a legnagyobb ingyenes online lexikon működésére emlékeztetne. A hírszerzési adatokat több ügynökség biztosítaná, és az elérése csak speciális kormányzati engedéllyel lenne lehetséges. A tervek szerint a hálózat titkosítása és zárt rendszere miatt a más internetes elérésről az Intellipedia elérhetetlen lenne.

Amerika 16 biztonsági szolgálata, elhárító, hírszerző szolgálatai közös adatbázisba szerveződésétől a tervek szerint a jelenleginél nagyobb hatékonyságot várnak a szakemberek, hiszen az már többször kiderült, hogy a különböző ügynökségek együttműködése néha igencsak akadozó. A webhely segítséget nyújtana a különböző szituációk helyzetelemzésében, háttérinformációk gyűjtésében, és áttekinthetővé kívánja tenni a különböző ügynökségek egymást is átfedő területeit.

A most tervezett rendszerhez kapcsolódna később Anglia, Kanada és Ausztrália is, az ott megszerzett információk megosztásával hozzájárulva a közös célok eléréséhez. A leendő "James Bond" adatbázis természetesen részét képezi a világszerte zajló terrorellenes küzdelemnek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!