Specker Balázs

Xbox 360 menni Kína

A Microsoft néhány hónapon belül Kínában is piacra dobja Xbox 360-as konzolját.

A szoftveróriás már jó ideje tárgyalásokat folytat a helyi internet-szolgáltatókkal és számítógépgyártókkal - hivatkozik a Washington Post a Reuters meg nem nevezett szórakoztatóelektronikai hírforrására. A cég a kínai kormánnyal, a kulturális és információs minisztériummal is egyeztet az eszköz törvényes bevezetésén, mivel a vezetés szigorúan ellenőrzi az országban értékesített videojátékokat, és köztudottan tartózkodó az importált játékok eladásának engedélyeztetésével kapcsolatban.

Ugyan a Microsoft nem volt hajlandó elárulni az Xbox 360 kínai indulásának időpontját, azonban néhány nagyobb üzlet arról számolt be, hogy várhatóan február közepén a boltokba kerül a harmadik generációs eszköz.

A vállalat még 2005-ben jelezte, szándékában áll a kínai játékosok számára is elérhetővé tenni termékét. "Minden piacon hosszútávon gondolkodunk. Tovább folytatjuk a kínai piac lehetőségeinek felmérését" - válaszolt ködösen a Reuter érdeklődésére Andres Vejarano, a Microsoft ázsiai szórakoztatóelektronikai részlegének marketingigazgatója. 2005 novembere óta az alapkiszerelésű Xbox 360 2329 HK$-ért (körülbelül 60 ezer forint) kapható Hong Kongban.

Kína gyorsan növekvő játékpiacot jelent, ahol az 1,3 milliárdos lakosságból több mint 120 millióan neteznek. Azonban a nagy árkülönbségnek köszönhetően az online játék sokkal népszerűbbnek számít a hagyományos konzolos élménynél. "A Microsoft bízik abban, hogy minél előbb útjára indíthatja Xbox 360-asát, és a 2007-es tervek végre letisztulnak" - foglalta össze a kínai helyzetet egy magát megnevezni nem kívánó forrás.

Az Xbox fő profiljának kialakítása azonban a szokásosnál is nagyobb jelentősséggel bírhat majd a távolkeleti piacon. "A Microsoftnak választania kell, hogy a minél hatásosabb szoftvervédelem mellett teszi le a voksát, vagy az Xbox árába belekalkulálja a - már jelenleg is folyó - illegális behozatal által okozott károkat" - mondta Florian Pihs, az Analysys piackutató cég vezető beosztású szakembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jin #13
  "Minden piacon hosszútávon gondolkodunk."

  Az hosszú távon. Két szó!
  Ki a fene írkál ide?
 • klastrom #12
  Ja csak most má jó lenne ha gamma is jönne rá végre...
 • Aramir #11
  magyarul
 • Aramir #10
  Beszélgess egy magyarúl gyengén beszélő kínaival, aztán rájössz :D
 • jhetedikj #9
  De miért nem lehetett a címet nyelvtanilag helyesen kiírni? "Az Xbox 360 Kínába megy(készül)"
 • kvp #8
  "A kínai piac valóban hatalmas és csak egyre növekszik. De emellett marha nagy rizikót is jelent. pl 90% warez mellett nem bizti, hogy érdemes belvágni."

  A gond az, hogy az xbox360-t meg nem sikerult megtorni. Csak a dvd lejatszot, de azt is kijavitotta a microsoft (fekete ragasztoval az aramkoron, hogy ne lehessen forrasztgatni). A cikkben arra gondolnak, hogy senki nem fogja venni, ha nem lehet rajta lopott jatekokat futtatni.
 • Aramir #7
  Az nem gond, csak nőből legyen az is :D
 • Ronny #6
  kész:DDDDDDD
 • NEXUS6 #5
  A kínai piac valóban hatalmas és csak egyre növekszik. De emellett marha nagy rizikót is jelent.
  pl 90% warez mellett nem bizti, hogy érdemes belvágni. Bár ha maga az hw is pénzt hoz, akkor miért ne?
 • IGAZIWILLIAMS #4
  Aha,de van ahol egy kétméteres négert osztogatnak hozzá,és ott nem is kéne sorba állnod ;)