Gyurkity Péter

CES: érkezőben a 200 GB-os Blu-ray

A TDK régóta ígérgetett 200 GB-os korongjaival vágott vissza a Toshibának, a megjelenés időpontjával azonban továbbra is adósak. Jönnek viszont a mini Blu-ray lemezek az új kamerákhoz.

Nem takarékoskodnak a bejelentésekkel a CES-en megjelent cégek, főleg a két optikai formátum mögött álló tábor tagjai igyekeznek túlharsogni egymást. A TDK első alkalommal mutatta be a nagyközönségnek régóta beígért speciális lemezeit, amelyek új változatokkal egészültek ki, a várható vásárlói igények csillapítása érdekében. Pontos megjelenési dátummal és árral azonban még mindig nem szolgáltak, így továbbra is sok a kérdőjel.


A cég végre kiállította 200 GB-os Blu-ray lemezeit, amelyekről már több mint egy éve lerántották a leplet. A speciális, hat réteggel kialakított korongok óriási tárhelyet nyújtanak, miközben az egyes rétegek kapacitását is sikerült megnövelni 25-ről 33 GB-ra, ugyanúgy, mint a Toshiba tette saját HD DVD lemezei esetében. Ehhez bizmut-peroxidot használnak amelyen a lézer hatására apró buborékok keletkeznek, emiatt is kérdéses, hogy az új lemezek megőrzik-e a kompatibilitást a hagyományos változatokkal. Az sem biztos, hogy jelentős érdeklődés mutatkozik majd a monstrumok iránt, mivel a legtöbb stúdió egyelőre hallgat a nagyobb méretet követelő kiadványok megjelenéséről.

Jóval több értelmet látnak azonban a szintén itt bemutatott mini Blu-ray lemezekben, amelyeket elsősorban az idén felbukkanó új kézikamerákba szánnak. Ezek a 8 cm átmérőjű korongok egyetlen réteget használnak, kapacitásuk mindössze 7,5 GB, amit elegendőnek tartanak erre a célra. A TDK-nál úgy vélik, hogy ezzel a két fejlesztéssel - valamint az egyelőre a háttérben maradó 100 GB-os verzióval - bebiztosíthatják a Blu-ray végső győzelmét, még akkor is, ha a piaci igények csak később erősödhetnek fel igazán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #28
    "ó az 1 terrabites hard drive-ot sztem senki se fogja tudni kihasznalni !!!"

    1. Terra = Föld, tera = ezer milliárd.
    2. Nem bit, hanem bájt.
    3. Te nem tudod kihasználni, de rajtad kívül még van néhány ember a világon. Nekem például már most több filmem van vinyón, és a helyzet csak romlani fog a HD filmek terjedésével.
  • dez #27
    Ja, ráadásul a műanyag lemez vastagsága nem annyira egyenletes, mint egy felvitt védőréteg.
  • dez #26
    Ez csak a látszat. A HD DVD esetén egy fél mm-es korongon keresztül (tehát relatíve távolra) kell fókuszálni, a BD-nél meg sokkal közelebbre, eleve jobb optikával.
  • Sanyix #25
    Hát 3 réteg kevésbé tűnik lehetetlen, megbízhatatlannak, mint a 6 :)
  • noss #24
    az új formátum nyújtja neked a 7000 Ft/db* árú HD DVD lemezek lehetőségét a sima dvd 200 alatti árával szemben...

    *: maxell hd-dvd 15 gb @ médija márk
  • noss #23
    a tdk ígér. fűt, fát. :)
  • dez #22
    Inkább kérd meg anyucit.
  • exorcis #21
    ó az 1 terrabites hard drive-ot sztem senki se fogja tudni kihasznalni !!! az elegge marhasag!!! sztem a 250 gb-az nagyon is eleg, legalabbis nekem!!!de az viszont ngayon tetszik a 7,5 gb-os dvd az jo otlet :) amint tavasszal kijon a hd dvd-egeto veszem eggyet asszem en nagyon kivacsi vagyok az uj formatum nyujtotta lehetosegekre
  • dez #20
    BD-nél ez a marketing, HD DVD-nél meg az 51.
  • BiroAndras #19
    Sajnos ez a 200 giga inkább marketing, ahogy a DVD-nél is ígértek 17-et, aztán évekik csak 4.5-öt tudtunk írni.