84
-
phoenix1 #84 A Linux igen is jó, azt azért nem mondom, hogy profi vagyok. 1-2 nap és az ember már elég otthonossan tudja használni, főleg ha van GUI is telepítve melléje pl. a kedvelt KDE vagy éppen Gnome.
Azt viszont nem tudom, hogy ki-hogy van vele, de nálam az NFTS-t partíciókat a Linux gyönyörűen kezelte, nem volt vele semmi gondom (írta/olvasta). :xD
A divx meg társai egy kicsit más tészta. :( -
#83 "Vista legdrágább verziójának"
Anyádat te köcsög Billgecc'! Rabold le faszomat!
%==/%!//%+%+!/!%/+!/! -
Rosszul fogalmaztam. Felismerte, el is indult, csak miután leformáztam a Linuxos partíciót restart után a:
GRUB loading... please wait
Error: 22
Azért nem működött, mert a GRUB-nak a fájljai a linuxos partíción voltak. -
nedudu #81 Eleve nem úgy állsz a kérdéshez ahogy kellene, tehát ezért nem való neked a Linux. Nem azért mert fanatikus gamer vagy winhuszár lennél.
-
#80 Köszi, így is terveztem. Azért az UHU-t még kipróbálom, hogy megint megbizonyosodjak arról, amiről a múltkor az Ubuntuval.
Amúgy nagyon tetszik ez a "Nem való neked a Linux." lekezelő stílus, mintha a Windowsosok tábora mind hülye gamerekből és tájékozatlan szerencsétlenekből állna, az OSX-esek azok a milliomosok, akik szintén hülyék a Linuxhoz és TI Linuxosok vagytok a felvilágosult "jövő fiai", akik a baromi jól testreszabható hiperstabil rendszert használják. Úgy állítjátok be a dolgokat, mintha valami felsőbbrendű állatok lennétek (tisztelet a kivételnek). Pedig azért szétnézhetnél akár itt az SG-n is, hogy hány komolyabb rendszergazda meg programozó használ Windowst, de ők is azért, mert hülyék a Linuxhoz... -
#79 Á, a Visztula nem is lesz sikeres, mert a bemutatón nem sikerült BG-nek semmilyen bakit összehoznia.
Ez rossz omen!
;))) -
BiroAndras #78 Én már akkor csináltam ilyet, amikor a VLC még nem is létezett. Persze értelme nem sok van. -
#77 Fantasztikus elörelépés ez a DreamScene:D VLC Player kb. ezer éve kirakja a videot wallpapernek:DDD -
#76 "külön tetszettek pár hónapja az SG-n a cikkek, melyben szépen ki van számolva, hogy milyen jó lesz a hardwaregyártóknak, mert a Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból."
Ez picit ilyen "lázcsinálás" szerintem. Ha mindenhol azt olvassa a nép, hogy mindenki rohanni fog a boltba venni új gépet a vistának, akkor bizony lesz a népnek egy olyan része aki csak azért fog menni venni, mert azt olvasta, hogy mindenki megy... Az a baj, hogy sok ember rosszul fogja fel a dolgot. Nem az OS alá kellene venni gépet, hanem olyan OS-t használni amihez a gép megfelelő. Persze mindenki a legcsillogóbbat akarja és itt be is zárul az ördögi kör. -
kogasom #75 A hangvezérlést csak példaként hoztam fel, amúgy nem használom. 20-30 programot ugyan nem telepítek naponta, viszont éppen eleget, hogy számítson. Openoffice-t használok, ha nagyon kell doc formátumot használni. Lehet azzal szórakozni, hogy lassú, de meg tudom várni, mire elindul, és utána már nem lassú, úgyhogy mindegy. Openoffice-t amúgy 2.6 ghz-s 3éves celeronon futtatom. Vállalati szempontból pedig nincs tapasztalatom. -
killahdog #74 nem elég kocka mi ? :) -
killahdog #73 elképzelem ahogy hangvezérelsz, és naponta 20-30 programot telepitessz. :) Szánalom. Használj openoffice-t :D kihullik a hajad. Mondjuk ha pattanásmen vagy, akkor lehet nállad fut, valami amd vagy intel 4magos tulhuzott gépen. Az a gond hogy tul sokat találkoztam már vele....
Vállalalti szinten pedig egy rakat huhh... egyszerüen kifizetik a cégek az office-t, hogy tudják használni. -
kogasom #72 OFF: Ha az embre guherálni akarja a linuxot, akkor készüljön fel, mert erősen más, mint a win. Ha csak használni akarja, akkor ha nem is ugyan olyan, de van olyan egyszerű (továbbra is Ubuntu). -
nedudu #71 Te csak maradj winnél, nem való neked a Linux. -
#70 "Kicsit utánanézhettél volna, hogy kell GRUB-ba beállítani a win partíciói, ha nem ismerte fől telepítéskor. Szerintem akkor benne sem volt a gépben az XP-s winyód, akkor meg ne várd el hogy felismerje."
Rosszul fogalmaztam. Felismerte, el is indult, csak miután leformáztam a Linuxos partíciót restart után a:
GRUB loading... please wait
Error: 22
üzenetig jutott. De nem lényeg, legalább már tudom, hogy legközelebb mi a megoldás. Nem csak én estem ebbe a hibába.
"próbáld ki az UHUlinuxot és meg fogsz lepődni) magyar és ingyé van."
Majd kipróbálom, Ubuntut ajánlották, UHU-t sokan szidták.
"A windowsban ez a gyönyörű, hogy viszonylag alapszintü tudással, látszólag baromira hatékonyan lehet használni. Látszólag.. gondolom nem kell bemutatni a munkatemó különbségét pl wordben ha ismered a billentyűkombókat, vagy sem..."
Ismerem a billentyűkombinációkat, dolgoztam már Win alatt parancssorban, finomhangolások, registry...stb, nem fényezem magam, de nem vagyok az a user 1.0 típus. Vírusom még soha nem volt nekem sem, kivéve egyszer Vista alatt, mert nem volt fent semmi.
Linuxot akkor használtam életemben először, előtte max screenshoton láttam, szóval abból valóban sík hülye vagyok. De azt gondoltam, hogy ha már a Windowshoz elég jól értek, akkor Linuxxal sem lesznek különösebb gondok.
"pedig mindent figyelembe véve jelenleg a Windows Xp /később talán a Vista/ a legjobb op -rendszer."
Hát ez erős túlzás. OSX mond neked valamit? Tudod, amiből a MS lopni szokta a szerintük hasznos funkciókat, majd a későbbi Windowsba bele is kerül.
Na az oprendszer. A Windows egy kényszer, a Linux meg egy választás. -
kogasom #69 OFF: Tudtam, hogy felbukkansz, jössz a "vérszagra"... ON
"rogton van egy kulcsrakesz rendszer" - hadne kezdjem kielemezni mi a szarra jok az ilyen openoffice-ok meg stb., bar aki akarja csak szenvedjen vele.
Hadd ne kezdjem el ecsetelni, hogy mire vannak az ilyen ..... Tényleg! Nincsenek is, meg kell venni, fel kell rakni. Megjegyzem, eddig semmi szenvedésem nem volt openoffice-al. Szövegszerkesztés terén tudja, amit kell. (az nem érdekel, hogy 20 mp, mire betöltődik, van rá időm. utána meg megy rendes tempóban).
"a beryl-re es a "nem nagy nyug felrakni"-ra csak annyit irnek, hogy neked durvan 2 ora alatt sikerult nekem felraknod aminek a kovetkezmenye az lett, hogy 10-bol 8 bootnal megfagyott a rendszer."
Itt nagyon sok pontosításra van szükség. Az első, hogy az a két óra valójában egy, és darabokból jött össze. A második az, hogy a nyűg itt a drága ATI nevű gyártónak volt köszönhető, ami egy dolog, hogy szar drivert gyárt win alá, de linux alá egyszerűen siralmasat. Az idő nagyrésze kisérletezésre ment el, mivel ati-ra még nem telepítettem, és ha figyeltél volna, 2 módszert próbáltam ki. Az, hogy fagyott, egy más eset, szintén betudható silány ATI drivernek, illetve annak, hogy a beryl akkor még jóval fejletlenebb állapotban volt (mellékinfó: még mindig alpha állapotban van hivatalosan, az mellékes, hogy már használható nvidia és intel alapú gépeken, csak atival necces)
" Egyebkent a Beryl-be semmi hasznos sincs, ugyanugy "parasztvakitas", ennyi erovel mint akarmelyik mas,"
exposé? Kicsit könnyebb vele sok ablakkal dolgozni. Több asztal? (mondjuk az a linux sajátja, a beryl csak "megturbózza"). Vagy mondjuk az állítható opacity. Nem egy ember dicséri más fórumokon, hogy már csak ez is mennyi mindenre jó. Ezzel szemben mije van a Vista-nak? flip3d? Azzal aztán sokra megy az ember.
" az egyetlen tulajdonsaga ami tetszik, hogy OpenGL-re van irva."
Pont emiatt lehetséges az, hogy régi gagyi videókarin (fx5200-nál bőven gyengébb is jó) 256 mega rammal elmegy.
" Az "alapfoku" programozoi tudasodrol szinten ne beszeljunk mert kalap szar (mar bocsanat a kifejezesert)."
Na ez már a személyeskedés kategória, megjegyzem, még mindig több, mint a tied... -
kogasom #68 "A win-t csak azért szidjátok, mert az most "divat","
Szerencsére egyre többen jönnek észérvekkel, és ekkor nincs flame. Magyarul ezt a divat szidást már lehetne hagyni.
" pedig mindent figyelembe véve jelenleg a Windows Xp /később talán a Vista/ a legjobb op -rendszer."
Ez kicsit túlzás, és nagyon szubjektív. Játékra lehet, hogy a legjobb, mivel másra nem adnak ki játékot (Mac-re van pár, linuxra pedig nagyon kevés natív(OFF:de azok jobban futnak linux alatt, mint winen)). -
#67 LOLler! :DD -
#66 "rogton van egy kulcsrakesz rendszer" - hadne kezdjem kielemezni mi a szarra jok az ilyen openoffice-ok meg stb., bar aki akarja csak szenvedjen vele.
a beryl-re es a "nem nagy nyug felrakni"-ra csak annyit irnek, hogy neked durvan 2 ora alatt sikerult nekem felraknod aminek a kovetkezmenye az lett, hogy 10-bol 8 bootnal megfagyott a rendszer. Egyebkent a Beryl-be semmi hasznos sincs, ugyanugy "parasztvakitas" ennyi erovel mint akarmelyik mas, az egyetlen tulajdonsaga ami tetszik, hogy OpenGL-re van irva. Az "alapfoku" programozoi tudasodrol szinten ne beszeljunk mert kalap szar (mar bocsanat a kifejezesert). -
Legendary #65 Hi! Az a baj hogy a linuxos tábor nem veszi figyelembe hogy mi miért is használunk windows-t, és szerintünk miért jobb a win a linuxnál. Az XP stabilitása egy átlag felhasználónak megfelelő /nekem igazán komoly bajom még sose volt vele, vírusom se volt még/ viszont ha játszani is akarok, akkor csak a win marad. Mondhat bárki bármit amíg ez a helyzet a játék piacon, addig a linuxnak esélye sincs. Meg úgy általában a win támogatása kiváló, szemben a linuxéval. Biztos ott is meg van a legtöbb program, ha az ember keresget, de aki arra nem ér rá annak már nem is jó a linux. A win-t csak azért szidjátok, mert az most "divat", pedig mindent figyelembe véve jelenleg a Windows Xp /később talán a Vista/ a legjobb op -rendszer. -
#64 "Erdekes modon az OS X meg az integralt grafikus chipeken is tudja ugyanezt, pl a Mac mini-n (GMA950)."
Ezen a chipen pont megy az Aero (megfelelő driverrel):) -
Gonz0 #63 "Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból."
Mit? Még az mp3/avi lejátszás is luxus benne, de tény hogy bele van integrálva vagy 30 felesleges progi.
Vagy tele van buggal a 6.10-es, vagy alapból egy fos az egész. Szerkesztettem az fstab-ot, fel is mountolta restart után a 3 NTFS partíciómat, de bármelyiket nyitottam meg, mindig csak az egyik (logikai partíció) tartalma jelent meg. Az ntfs-3g-t (amivel lehet írni NTFS fájlrendszerre) felraktam, hát b*szta írni az NTFS-t. Utána format le az egész Linux és a GRUB hiba miatt nem tudtam bebootolni XP-ről. Bebootoltam rackben lévő XP-ről, a másik XP-n boot.ini-ben nem láttam semmi rendellenest, fel kellett dobnom egy másik XP-t a leformázott partícióra, hogy felülírja a bootmenüt. Hát ennyi volt a Linuxos pályafutásom, de arra azért jó volt, hogy kicsit pozitívabb szemmel nézek ezek után az XP-re. Azért mégsem annyira szar.
Linux azoknak jó, akiknek idejük mint tenger és középfokon minimum vágják a programozást, vagy csak egyszerűen mazochisták.
Azt irta ki lehet hozni belőle, nem azt, hogy minden hüje ki tudja
Egyébként nemtom mi bajod volt az mp3/avi lejátszással. Általában működni szokott, annyira, hogy sokan winen is (eredetileg) linuxos lejátszókat használnak (Pl: mplayer, vlc) csak mert jobbak mint a WMP meg származékai.
Vagy tele van buggal, vagy fos, vagy szimplán nem értesz hozzá... Valószínüleg hasonló véleményt alkotnál miután leültetnek egy W2k3 szerver elé, hogy ugyan állits már vmit át az ACL-eken.. ha nem veszed a fáradságot, hogy megtanuld akkor nem kell róla véleményt alkotni. A windowsban ez a gyönyörű, hogy viszonylag alapszintü tudással, látszólag baromira hatékonyan lehet használni. Látszólag.. gondolom nem kell bemutatni a munkatemó különbségét pl wordben ha ismered a billentyűkombókat, vagy sem...
Az ntfs olvasás meg többek tapasztalata szerint is működik, tehát valószínüsitem itt is user error volt.. Egyébként nem értem, hogy mit csodálkozol azon, hogy ha törlöd a linuxot, utána nem működik a bootloadere (egyébként a grubról tudni kell, hogy beépített parancsértelmezővel rendelkezik, tehát a linux törlése után is tudtál volna bootolni windowst... ha veszed a fáradságot és elolvasod a doksiját)
Sajnos a windows azt sugalja az embereknek, hogy a számítástechnikában nulla befektetett munkával minden működik elsőre.. és ha egyszer mégsem így van, rögtön "szar/gagyi/whatever" lesz az adott dolog...
A másik probléma a windowssal, hogy elhiteti az emberekkel, hogy fel tudnak installálni egy operációs rendszert.. persze.. csak szart se ér anélkül, hogy egy hozzáértő be ne állítaná.. és épp ezért van annyi vírus, trójai és zombiPC.. nem csak a linuxxal kell órákat eltölteni, ugyanúgy a winnel is el kéne.. ettöl függetlenül linuxxal valóban több munka van, köszönhetően egyrészt az idióta licence problémáknak, másrészt a hardvergyártók hozzáállásának. De ha beállítottad ez is legalább olyan jól müködik mint 1 windows.. Egyesek szerint jobban is de ez már szubjektív.
Alapvetően nem baj, ha az emberek kipróbálják a windowson kívüli világot is, csak ne számítsanak arra, hogy ott is windowst fognak találni...Ha meg nem tetszik ami ott van, lehet maradni a windowsnál.. :) -
Gonz0 #62
"Az ubuntu tényleg jó, de némely disztró már átesett a ló túloldalára, és nem telepítgetni, hanem törölgetni kell a sok szemetet amit felraktak, és nekem nem kell."
A sok szemétre reagáltam annyit, hogy szerencsére nem annyira tragikus a helyzet, és a vista se áll jobban csak ott esélyed sincs törölgetni. Egyébként én is szerver installt választom inkább és utólag rakom fel ami nekem kell.. Persze ez feltételezi, hogy az ember nextnextfinishnél kicsit jobban értsen a dolgokhoz. SUSE-t meg volt szerencsém eddig elkerülni..:) -
Juszufka #61 Háttérben videózást BSPlayer megcsinálja akármelyik windows alatt kevés erőforrásból. -
kogasom #60 A DDRM-el csak akkor van baj, ha az ember DRM-képes fileformátumot használ (wmv, wma). Nomeg majd ha az ember HD-DVD-t akar nézni, és a Vista ront a képminőségen, mert nem megbízható-nak titulálja a rendszert. De ez más kérdés, meg a jövő problémája. -
#59 Ezert jobb a Mac OS X a Linuxnal az atlag felhasznalonak. Hasonloan stabil alapokon (freebsd) nyugszik, de a GUI elrejti az osszes rendszerszintu ocsmanysagot es terminalban valo sz*rozast a felhasznalo elol. A rendszer kezelese meg egyszerubb, mint Windows alatt.
Ha viszont valakinek hianyzik a command prompt, akkor csak megnyitja a terminalt es maris egy szokvanyos linux/unix kornyezet fogadja, ahol mehet az agyament berheles.
Tenyleg nem lehet elmenni megjegyzesek nelkul a Vista gepigenye mellett. A nagy csinnadrattaval beharangozott Aero Glass ablakkezelo gepigenye eszmeletlen. Erdekes modon az OS X meg az integralt grafikus chipeken is tudja ugyanezt, pl a Mac mini-n (GMA950). -
kogasom #58 "Mit? Még az mp3/avi lejátszás is luxus benne, de tény hogy bele van integrálva vagy 30 felesleges progi."
Feldobja az ember az xmms-t, és meg van oldva. amúgy automatix, és az felpakol mindent, ami kellhet, csak rá kell kattintani.
"Vagy tele van buggal a 6.10-es, vagy alapból egy fos az egész."
Nekem ilyen problémám még nem volt.
"Szerkesztettem az fstab-ot, fel is mountolta restart után a 3 NTFS partíciómat,"
Nem lehet, hogy valamit elírtál?
" de bármelyiket nyitottam meg, mindig csak az egyik (logikai partíció) tartalma jelent meg. Az ntfs-3g-t (amivel lehet írni NTFS fájlrendszerre) felraktam, hát b*szta írni az NTFS-t."
Vagy nem jól használtad, vagy tényleg szar. Megjegyzem az ntfs-3g nem az ubuntu része, az ntfs írása pedig nem rendesen dokumentált, a microsoft tulajdona ez a tudás...
"Utána format le az egész Linux és a GRUB hiba miatt nem tudtam bebootolni XP-ről."
Csodálkozol? A GRUB a filejait a linuxos partíción tartja, ha legyalulod, akkor nem tud miből dolgozni.
"Bebootoltam rackben lévő XP-ről, a másik XP-n boot.ini-ben nem láttam semmi rendellenest, fel kellett dobnom egy másik XP-t a leformázott partícióra, hogy felülírja a bootmenüt."
Tudtommal erre jó a telepítő CD-n a helyreállító konzol fixboot (vagy fixmbr, már nem emlékszem) parancsa.
" Hát ennyi volt a Linuxos pályafutásom, de arra azért jó volt, hogy kicsit pozitívabb szemmel nézek ezek után az XP-re. Azért mégsem annyira szar."
Másként látjuk a dolgot.
"Linux azoknak jó, akiknek idejük mint tenger és középfokon minimum vágják a programozást, vagy csak egyszerűen mazochisták."
Időm van, de nem a linuxra megy el, programozni alap fokon tudok, és mazochista sem vagyok. Ha valaki hegeszteni akar, és mindenféleképpen írni akarja linux alól a windowsos filerendszert, az számoljon ezzel. -
#57 DRM-es szutyok :( -
sathinel #56 ) miért nem debiant próbálsz meg terminálból feltenni elsőnek? próbáld ki az UHUlinuxot és meg fogsz lepődni) magyar és ingyé van. Nem kötelező terminál alatt szarakkodni ha nem ért hozzá az ember. Én is látok olyat aki átprogramozza akár a saját szája íze szerint a renszert, de linuxot is lehet egyszerűen telepíteni. -
juzosch #55 Ez most nem tudom hogy jön ide. -
#54 "Szerkesztettem az fstab-ot, fel is mountolta restart után a 3 NTFS partíciómat,..."
Kiírja az NTFS particiókat:
sudo fdisk -l | grep NTFS
NTFS csatolsása ntfs-3g-vel (magyar projekt):
sudo ntfs-3g /dev/sdb1 /media/winxp -o silent,umask=0,no_def_opts,allow_other,locale=hu_HU.utf8
Amíg nem csatolom, addig fel sem pörgeti. :-)
Jah és tudsz vele írni NTFS particiót.
Dinamikus meghajtókat nem igazán látja. Én is most ezzel szívok.
Kicsit utánanézhettél volna, hogy kell GRUB-ba beállítani a win partíciói, ha nem ismerte fől telepítéskor. Szerintem akkor benne sem volt a gépben az XP-s winyód, akkor meg ne várd el hogy felismerje. Heh, a win-t meg nem érdekli, ha van valami MBR-ben felülírja, azt állítsad vissza, ha nem tetszik. Az beállításom (SATA winyós):
title Windows XP
root (hd2,0)
map (hd0,0) (hd2,0)
map (hd2,0) (hd0,0)
chainloader +1
Nem kell feltétlenül neked felrakni, főleg ha nem értesz hozzá. Egy volt osztály társamnak felraktam annak idején az UHU linuxot. Azóta is linuxozik, de még mindig csak egy átlagfelhasználó.
A Microsoft téged akar, de a linuxot te akarod, vagy nem.
-
#53 "Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból."
Mit? Még az mp3/avi lejátszás is luxus benne, de tény hogy bele van integrálva vagy 30 felesleges progi.
Vagy tele van buggal a 6.10-es, vagy alapból egy fos az egész. Szerkesztettem az fstab-ot, fel is mountolta restart után a 3 NTFS partíciómat, de bármelyiket nyitottam meg, mindig csak az egyik (logikai partíció) tartalma jelent meg. Az ntfs-3g-t (amivel lehet írni NTFS fájlrendszerre) felraktam, hát b*szta írni az NTFS-t. Utána format le az egész Linux és a GRUB hiba miatt nem tudtam bebootolni XP-ről. Bebootoltam rackben lévő XP-ről, a másik XP-n boot.ini-ben nem láttam semmi rendellenest, fel kellett dobnom egy másik XP-t a leformázott partícióra, hogy felülírja a bootmenüt. Hát ennyi volt a Linuxos pályafutásom, de arra azért jó volt, hogy kicsit pozitívabb szemmel nézek ezek után az XP-re. Azért mégsem annyira szar.
Linux azoknak jó, akiknek idejük mint tenger és középfokon minimum vágják a programozást, vagy csak egyszerűen mazochisták. -
kogasom #52 Nem azt mondom, hogy bonyolult, hanem azt, hogy felesleges (mellesleg még gagyi is). Ezzel amúgy egyet értek, ilyen pl. a SuSE (az ha jól emlékszem, megvan 6 giga), bár azt már régen használtam. -
Gonz0 #51 Elöbb-utóbb fogalmazni is megtanulok.
Szóval valószínütlennek tartom, hogy 10ből 1nél több érné el a 7.5G-s default install méretet...
-
Gonz0 #50 Bevallom nem sok disztrót ismerek, de azért nem tartom valószínűnek, hogy 10ből 1 elérné default installban a 7.5Gt..
-
juzosch #49 Hát akinek a next-next-next-finish bonyolult az ne használjon számítógépet:D
Az ubuntu tényleg jó, de némely disztró már átesett a ló túloldalára, és nem telepítgetni, hanem törölgetni kell a sok szemetet amit felraktak, és nekem nem kell. -
kogasom #48 Én értem. Bár mondjuk ők elcsúsztak a "szerver" rész felé.
Előkerült itt, hogy linuxon terminállal megoldani... Istenem olyan boldog lennék, hogyha valaki" linux"-ot szót ír le, akkor előtte töltse le, próbálja ki az aktuális Ubuntu-t, csak hogy képben legyen, hogy éppen hol tart. Valaki megkérdezte, hogy mit tudok Linuxon/MacOS-en csinálni, amit win alatt nem. Ha nagyon paraszt flamer lennék, akkor azt mondanám, hogy használni a gépem. Ha nem akarok az lenni, akkor lebontom részekre:
MacOS:
Ez a rendszer egy álom. Egységes design, beton stabil, hihetetlen egyszerű használni. Minden téren benne van a drag'n'drop, konkrétan programot is annyi felrakni, hogy leszedek egy filet, megnyitom, és a benne lévő ikont behúzom az apllications mappába (vázlatosan). Jelenleg az exe file -> next-next-next-restart(néha)-done közrelében sincs ennek (Igen, gyakran telepítek programokat, úgyhogy nekem ez számít). Remek beépített alkalmazások vanank, amiről igen hosszan lehetne írni, a lényeg az, hogy 3 beépített alkalmazással, össze lehet "húzni" egy komplett DVD-t csilivili menüvel. Ez csak egy része. Az pedig csak hab a tortán, hogy van rögtön beépített ftp+apache+php+mysql (aki fejleszt, az ilyenkor örül), vagy használható hangvezérlés (a Vista-ban lévőőnél mindenképpen jobb)
Linux (Ubuntu):
Alapból fent van minden program, amit hasznnálok, az összes driver amit fel kell raknom az az nVidia féle (ezt Xp/Vista alatt is meg kell tenni), amúgy mindne működik alapból. Rögtön van egy kulcsrakész rendszer, erre a windowsok közül jelenleg csak a Vista képes, bár ababn sincs pl. komplett Office. A telepítés nem behuzogatós, mint a mac-nél, viszont a csomagkezelés miatt piszok gyorsan fel lehet pakolni a dolgokat (jó lenne ilyet látni a windowsnál...). Ha már kell a csicsa, akkor a Beryl-t nem nagy nyűg felrakni, és ha még nincs is benne olyan szép glass efect mint a Vista-ban, van helyette sok más egyéb opció, ami pl hasznos is, egy ezek közül az exposé klón (ami jobb, mint a mac féle eredeti)
Nekem sok bajom nincs a Vista-val, csak nem kéne úgy beálítani, mintha ez lenne az informatika szent grálja. És lehet olyat mondani, hogy dejó a DX10, de jelenleg mindenkinek csak az jön át, hogy nagyobb lehúzás, mint újítás. Megjegyzem ez jellemző az egész rendszerre (hardwareigény): külön tetszettek pár hónapja az SG-n a cikkek, melyben szépen ki van számolva, hogy milyen jó lesz a hardwaregyártóknak, mert a Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból. -
#47 BStage-t és eax-ot versenyeztetni kellene, hogy melyik csinál jobb rendszert. -
juzosch #46 Nyugi, nem az MS reklámozza ezzel a Vistát. Valszeg csak 2 szóban megemlítették. Az SG hozza inkább a formáját ezekkel a hírekkel. -
#45 "Linux nem Windows" mekkora hülye duma!
Mindkét oprendszer mögötti cégek azon vannak, hogy egyre transzparensebb legyen a két oprendszer használhatóság, funkciók szempontjából. Lehet, hogy a Linux kezdetben nem ezt a célt képviselte, de mára egy teljeskörű server és desktop rendszer lett belőle.
A Microsoft a Windows-zal meg épp a server oldalon nyomul, próbál beférkőzni minden olyan területre, ahol eddig más oprendszer volt az uralkodó.
Szóval mindenki írhat szépeket, mindkét rendszer funkcionálisan igencsak összemosódott az évek során.