Gyurkity Péter

Samsung vezető börtönben az árrögzítések miatt

Ismét bővült a memóriaárak rögzítése miatt elítélt egykori és jelenlegi vállalati vezetők köre, ezúttal a Samsung egyik részlegének elnökével. A férfi részt vett a korábbi egyeztetéseken, emiatt vonulhat most börtönbe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium alapos munkát végez: már októberben jelezték, hogy a vizsgálatok legújabb fejezetében felmerült a gyanú a Samsung és a Hynix egykori alelnökei iránt, és most be is következett az elkerülhetetlen. A 2001-2002 között nyélbe ütött titkos egyezményekért ezúttal Young Hwan Park, a Samsung akkori értékesítési alelnöke kénytelen vállalni a felelősséget, méretes pénzbüntetést fizetve ki, valamint leülve a kirótt 10 hónapos börtönt.

Hwan Park jelenleg a Samsung Semiconductor, a gyártó amerikai részlegének elnöke, így elmondhatjuk, hogy a minisztérium nem kíméli a legmagasabb posztokat betöltő vezetőket sem. A vád szerint az elnök - akkor még az anyavállalat alelnökeként - személyesen is részt vett a több más memóriagyártóval folytatott tárgyalásokon, egyeztetett egyéb vezetőkkel, elősegítve a teljes DRAM-piacra kiterjedő árkartell létrejöttét. Mindezért 250 ezer dolláros, vagyis mintegy 48 millió forintos büntetést kell leperkálnia, illetve 10 hónapot kell leülnie börtönben - aránylag olcsón megúszta, mondhatnánk, hiszen az ügyben ennék komolyabb ítéletre is volt példa.

Hosszasan lehetne sorolni a listát, az igazságügyi minisztérium elmúlt években folytatott vizsgálatának eddigi eredményeiről. Most csak a lényeget emelnénk ki: több gyártó, így a Hynix, az Infineon, a Samsung, a Micron és az Elpida bűnösségét is sikerült bebizonyítani, a vállalatoktól összesen 731 millió dolláros büntetést hajtottak be, ezzel egy időben pedig tucatnyi egykori és jelenlegi vezetőt ítéltek el. A dél-koreai gyártó ebből a szempontból visszatérő vendégnek számít, hiszen már korábban kerültek börtönbe egyes igazgatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #10
    Ezek cégek állítom, hogy ezért szeretnek Magyarországon beruházni, itt nem kell félniük az igazságszolgáltatástól.
  • dez #9
    Elvitte a balhét... A nagyobb Samsung-vezetők meg csak röhögnek a markukba.
  • Zsoldos #8
    "És attól magától lemennek a ram árak, ha ezek börtönbe mennek?"

    Lenne hosszutavu pozitiv hatasa bizony. Csak szigoritani kellene a bunteteseken.
  • Sanyix #7
    lol?
  • Dodo55 #6
    És attól magától lemennek a ram árak, ha ezek börtönbe mennek?
    Nem hiszem...
    Inkább azért kéne valamit tenni, hogy az ezáltal a titkos szövetkezés által keltett óriási áremelkedés "visszavonódjon", és újból annyiért lehessen kapni ramot, amennyit ér is.
  • PíszLávJuniti #5
    még büntetésekkel együtt is megéri nekik..
  • Anotino #4
    remelem azokat is eloveszik egyszer, akik a mostani arakert felelosek.
  • Gabest #3
    biztos akkora a jólét hogy nem is volt veszélyes a társadalomra
  • csorfab #2
    Mi az, hogy ezeket a gennyládákat 10 hónapra ültetik le, míg ha magyarországon egy kis cég adót csal és lebukik, akkor 5-8 éveket is kapnak???
  • Anteris #1
    nyolcadik főbűn: a kapzsiság...