Berta Sándor

Thaiföld nem vásárol olcsó laptopokat

A thaiföldi kormány bejelentette, hogy több másik informatikai program mellett törlik a korábban meghirdetett olcsó laptop-vásárlási projektet is. Az így felszabaduló pénzeket inkább a 3G hálózatok kiépítésére akarják fordítani.

Az OLPC-programból való kivonulást és az erre a célra elkülönített pénzek törlését az ország költségvetéséből Wijit Srisa-arn, az ideiglenes thaiföldi kormány oktatási minisztere jelentette be. Az eredeti tervek szerint az ázsiai állam 2007-ben több százezer olcsó notebookot vásárolt volna elsősorban a helyi iskolások számára. A miniszter elmondta azt is, hogy a költségvetésből töröltek más programokat is, így például a minden iskolát szélessávú internethozzáféréssel ellátó projektet. A két beruházásra korábban összesen 275 millió dollárt különítettek el.

Wijit Srisa-arn szerint a két projekt csak arra volt jó, hogy az elődje politikai karrierjét egyengesse velük. A politikus hozzátette: a két beruházás ellenére alig javult volna valamit a fiatalok oktatási színvonala. "Ezeknek a programoknak nincs prioritásuk, éppen ezért már nem is képezik részét a tervezett oktatási reformnak. Ezek helyett inkább azt szeretném, ha egy éven belül valóban érdemben nőne az oktatás színvonala" - nyilatkozta az ideiglenes kormány oktatási minisztere. Thaiföldön az átmeneti kormány álláspontja szerint a hardverberuházásokra csak akkor lesz szükség, amennyiben már teljesült az oktatási rendszer átalakítása és az állam megengedheti majd magának ezeket a beszerzéseket.

Sitthichai Pokai-udom, az ideiglenes thaiföldi kormány informatikai és távközlési minisztere ugyanakkor bejelentette, hogy felgyorsítják az ország 3G mobil hálózatainak kiépítését célzó programokat. A Thai Mobile közreműködésével zajló beruházás a tervek szerint összesen 550 millió dollárba fog kerülni, míg a konkurens CAT cég 275 és 495 millió dollár közötti megrendelésre számíthat. A Thai Mobile egy WCDMA/UMTS-, míg a CAT egy CDMA2000 EV-DO hálózatot épít majd ki.

A miniszter bejelentette azt is, hogy ezzel párhuzamosan leállítják a két állami mobilszolgáltató megkezdett privatizációját és hasonló sorsra jut az előző kormány által elindított nyílt forráskódú szoftverekre való átváltást célzó projekt is. Utóbbit azzal indokolta a politikus, hogy ezek a programok - a Linux kivételével - gyakran elavulnak, tele van hibákkal és a minőségük is hagy kívánnivalót maguk után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    Nem teljes a kép, nyilván mást is fejlesztenek, írja is: előbb átszervezik az oktatási rendszert és utána fejlesztenek vasat az iskolákban. Ez teljesen korrekt.

    A 3G valószínű inkább a helyi iparnak/szolgáltatásnak kell, lehet hogy optika fektetése túlzottan drága és körülményes lenne. (pl. földrajzi okok miatt, de szélessávú internet vezetékes kiépítése iszony drága, ha nincs megfelelő telefonhálózat amire ráhúzzák... Annál már olcsóbb a 3G...) Nomeg írják is, a telekom az állami cég (nyilván monopol is), ebből lesz nekik bevétel bőven, ha van rajta sok cég ami használja. (Emlékezz vissza a Matávra a rendszerváltás utáni 10-15 évben, annyit lehet kérni amennyit nem szégyellnek.) De ehhez jobban kéne ismerni őket és a szitut, mindenesetre ez a cikk kicsit lyukas így. Egymás mellé pakoltak pár info morzsát.
  • craesh #1
    ugyanaz megy itt is mint nálunk... a szegényebb réteg helyett megintcsak a tehetősebbeket támogatják ezzel, hogy a 3G-t fejlesztik.

    "Ezek helyett inkább azt szeretném, ha egy éven belül valóban érdemben nőne az oktatás színvonala"

    hát B+ a 3G-vel nagyon nöni fog a szinvonal, mintsem az internet és az olcso laptopok bevezetésével...idioták.