Berta Sándor

Thaiföld: olcsó laptop minden gyereknek

Lassan testet ölt a száz dolláros laptop és ebben alighanem komoly szerepe lesz Tájföldnek. Októbertől a One Laptop Per Child (OLPC) program keretében a helyi iskolások millióit látják el a notebookokkal.

Tájföld az elsők között van azoknak az országoknak a sorában, akik úgy döntöttek, áldoznak a lakosság szegényebb rétegeinek informatikai oktatására és csatlakoznak az OLPC-projekthez. Thaksin Shinawatra tájföldi miniszterelnök bejelentette, hogy októbertől 30, novemberben pedig 500 laptopot vásárol meg az ország egyelőre tesztelési célokból. Ezeket a készülékeket szétosztják a vidéken élő szegény falvakban élő gyerekek között, akiknek eddig gyakorlatilag semmilyen lehetőségük sem volt arra, hogy számítógéphez vagy internethozzáféréshez jussanak.

A laptopok ára a korábban meghirdetett 100 dollár lesz. A gyerekeknek azonban egy centet sem kell fizetniük, hiszen a költségeket a tájföldi kormány állja. "Minden iskolás ingyen juthat majd ezekhez a hordozható olcsó számítógépekhez. Úgy döntöttünk, hogy ezúttal a könyvek helyett ilyen laptopokat vásárolunk, hiszen a könyveket később a számítógépeken is elolvashatják a gyerekek" - mondta Thaksin Shinawatra.


Mint ismeretes, a 100 dolláros laptop prototípusát Nicholas Negroponte, a MIT Media Lab alapítója és vezetője a davosi világgazdasági fórumon mutatta be. Közölte, hogy az új notebook robusztus lesz és keveset fog fogyasztani. Hogy a készülékeket ne érje meg ellopni, rendkívül feltűnő lesz a külsejük. Az első évben 15 millió laptopot fognak gyártani és többek között kínai, brazil, egyiptomi, tájföldi és dél-afrikai gyerekek kaphatnak majd belőle.

Thaksin Shinawatra egyébként maga is a számítástechnikai iparban dolgozott: korábban az IBM egyik helyi képviselője volt, majd felépítette saját távközlési cégbirodalmát. A politikust ugyanakkor korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolja az ellenzék. Amennyiben a miniszterelnök veszít az idén október 15-ére kiírt választásokon, megkérdőjeleződhet a beszerzés sorsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cr3ativ3 #42
    Nekem is adhatnának csk 10x ilyen drágát :)
  • dez #41
    Hát nem tudom, én kényelmesebb pozícióban szeretek olvasni. Játék közben némileg mozogsz is, olvasás közben viszont mereven meredsz a képernyőre, ami nem jó. És hát az, hogy mennyire terheli az agyadat, az azért az olvasnivalótól is függ... :P
  • dez #40
    Több fajta LCD panel technológia létezik, mindegyiknek más-más a karakterisztikája. Az olcsóknak (suli) olyan is a képe.
  • bogyo999 #39
    ennek "ellenére" ha lenne ilyen Magyaroszágon biztos vennék ilyet :D
    nagyon jónak tűnik...
    egyébként a monitoron való olvasás ugyanolyan mintha
    játszanál, csak az agyadat kevésbé terheli
    annak jó a "digitális könyv", aki nem szeret csak úgy leülni olvasgatni
  • bogyo999 #38
    hát Én nem tom miket mondanak LCD monitorokról, de
    saját tapasztalatom (suliban), hogy kifolyik a szemem kb 5 perc alatt
    itthon a CRT-mmel elvagyok több órán keresztül (EIZO F930 21")
  • mikloss #37
    Legalább az antarktiszon melegíti a pocijukat a gép
  • dez #36
    Az tuti...
  • dez #35
    Paltopról olvasni kicsit jobb, mint egy monitorról, asztal mellett. Bár ez a laptop is hordozható, de nem tudom, elég könnyű-e ahhoz, hogy hanyatfekve a hasukra tegyék a gyerekek. De az mellesleg nem is túl egészséges.
  • irkab1rka #34
    Amúgy meg hozzák csak ide is, remote desktop-ra (vagy VNC, vagy X szerver) elég, aztán akkor rendben is vagyunk.

    De most komolyan... a tömeggyártás csak olcsóbbá tenné..
  • irkab1rka #33
    Mert nem ismerik az ASCII táblát? :)
    Alt 160, alt 144,...
    Vagy olyan helyről fórumozol, ahol nem jutsz magyar billentyűzethez ööö hol is van ilyen? ja TÁJföldön :))) muhahahahaha