Gyurkity Péter

Túl sokba kerül a százdolláros laptop előállítása

Fél éven belül elrajtolhat az MIT olcsó laptopja, ám az előállítás egyelőre túl sokba kerül. A százdollárosnak is nevezett készülék legyártása pontosan 150 dollárba kerül, ami meghaladja a korábbi elképzeléseket.

A projekt a héten fontos mérföldkőhöz érkezett: bejelentették, hogy elkészültek a B1 jelzésű prototípusok, mégpedig összesen 10 példány amelyeket hamarosan további 900 követ majd. Ezeket kifejezetten a tesztelők és a szoftverfejlesztők számára állítják össze, a következő állomás, vagyis a sorozatgyártás a sikeres tesztek után indulhat meg. A legnagyobb akadályt azonban nem az esetleges hibák jelentik, hanem az olcsó laptop előállítási költsége, amely másfélszeresére rúg az eredetileg tervezett és a névben is szereplő árnak.

A legfrissebb hírek szerint ugyanis a sanghaji Quanta üzemben készülő darabok pontosan 150 dollárba kerülnek, vagyis még hosszú idő kell ahhoz, hogy valóban teljesíthető legyen az áhított rekordár. A megnövekedett költségek elsősorban a kijelző és az akkumulátor esetében érhetők tetten, ezek ugyanis a vártnál jóval többet kóstálnak. A beépített kamerával, VoIP-támogatással, portaszító komponensekkel és speciális kijelzővel érkező laptop nagyjából 2008-ra érheti el az eredetileg elképzelt árat, vagyis a 100 dollárt. Utóbbi egyébként két üzemmódban használható: a színes mellett megjelenik a fekete-fehér, amely napfényben is jól látható, e-book olvasásra kifejezetten alkalmas.



A magasabb ár nem meglepő, erre már korábban számítottak. Júniusban maga Nicholas Negroponte, a projekt szülőatyja is arról beszélt, hogy 100 helyett a memória méretétől függően 135-140 dollárral számolnak, ebből lett mára 150 dollár. A tervek szerint a B1 sorozatot a következő év elején a B2, a második prototípus követi majd, a második negyedév végére pedig megkezdődhet a terítés. Mintegy 1,2 millió darabot líbiai tanárok és gyerekek kapnak, 4 milliót pedig egyéb országokba - Nigéria, Brazília, Argentína - szállítanak le.

A laptop áramellátásáról akkumulátor, hagyományos hálózati vezeték, illetve a sokaknál nagy izgalmat kiváltó kurbli gondoskodik. A Wi-Fi kapcsolat révén csatlakozhatunk az iskolai és egyéb hálózatokhoz, akár több gépet is használva egyetlen hozzáférésen. A hálózatok kiépítésénél szintén igyekeznek az oktatási intézmények segítségére lenni, az OLPC folyamatosan tárgyal az iskolákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cif #74
    - A laptoppal egy esélyt kap néhány afrikai szóval kapják csak meg mi meg drukkoljunk nekik.
    - Mi lehet, hogy több dologra tudnánk használni de negyedannyira se vagyunk rászorulva mint ők.
    - Akinek van megunt hardvere az adja ide: www.felajanlasok.hu
  • smv #73
    Nem vettem annak. :)

    Viszont én akkoris azona véleményen vagyok, hogy ők kevesebb dologra tudják használni, mint mondjuk mi... :) Tehát ide is dobhatnának pár darabot... Olcsóbb, mint egy pda...
  • Cybernaut #72
    Azok kedvéért akik tudatlanul köpködnek mielőtt utánaolvasnának dolgoknak, esetleg ezt a laptop cikket sem tudták elolvasni, segítek egy kicsit, mert itt páran nagyon elbeszélnek egymás mellett.

    Idézet a cikkből: "Mintegy 1,2 millió darabot líbiai tanárok és gyerekek kapnak, 4 milliót pedig egyéb országokba - Nigéria, Brazília, Argentína - szállítanak le."

    Nézzük ezek közül az afrikai államokat:
    Líbia
    Nigéria
    Nem sok, de bemutatónak nem rossz. Még a gazdaságról is van egy nagyon rövid leírás.
    Ezen államok városainak bemutatásáról is van pár cikk a neten, de többnyire angulul, úgyhogy azt már meg sem merem kockáztatni, hogy olyan valaki aki nem ért meg egy magyar cikket, az majd megért egy angol leírást.

  • Indigo #71
    Nem sértésként mondtam, még csak véletlenül se annak vedd!
  • Cybernaut #70
    Idézet a cikkből: " A hálózatok kiépítésénél szintén igyekeznek az oktatási intézmények segítségére lenni, az OLPC folyamatosan tárgyal az iskolákkal."

    Ehhez a lehetőséghez azért oktatás is jár. Ráadásul sokan félreértettek pár dolgot a cikkben : "a színes mellett megjelenik a fekete-fehér, amely napfényben is jól látható, e-book olvasásra kifejezetten alkalmas."

    Nekem ebből az derül ki, hogy nem fekete-fehér a noti, hanem van ilyen üzemmódja is. Ránézésre meg semmi gond nincsen a kijelzőjével!

    Szerintem nagyon is használhtaó!
  • Indigo #69
    Ohh, aranyos ez a naívság...
  • Cybernaut #68
    "Családról, házról, élhető életről, kajáról, mittomén. De nem hiszem, hogy pont internetről, amit még látni sem látott..."

    Nem tudom. A 8 éves szomszédom is simán elboldogul vele.
    Nekem számíógép=Internet+tanulás. Tanulás alatt értem: ebook, webfejlesztés, programozás stb. Mivel nem játszom másranem használom. Az albérletbe ahová költöztem nem volt net; a gépet szinte be sem akpcsoltam.

    smv: mindenkinek megvolt az az idő az életében amikor netet még csak nem is látott, most mégis fórumozunk.
  • smv #67
    Családról, házról, élhető életről, kajáról, mittomén. De nem hiszem, hogy pont internetről, amit még látni sem látott...
  • Cybernaut #66
    Szerintem az a probléma, hogy sokan csak fekete-fehérben tudnak gondolkodni.
    Én betettem egy pár linket azért, hogy eloszlassam azt a félreértést, hogy Afrikában csak falvak vannak éhező gyerekekkel teli, akik napról napra az életükért küzdenek. Ez a két véglet van: a falvak és az üdülőparadicsomok.
    igen ám, de a fekete és a fehér között van szürke is, olyan városokkal, ahol gettó szerrű körülmények között élnek az emberek panelházakban.
    Hozzáteszem, nem voltam még Afrikában, viszont nem egy ismeretterjesztő műsor volt már a tv-ben ami pont az ilyen afrikai városokról, vagy esetleg kisebb településekről szól, ahol marha nagy a megélhetési bűnözés.
    Nem véletlen írtam példának egyiptomot. Ha valaki nincsen tisztában az életkörülményekkel, akkor nézze meg Kairót. Kb 10 millós nagyváros ahlol bőven a mi színvonalunk alatt élnek az emberek. Nagyon nagy a forgalom, baromi régi kocsik közlekednek, mégis sok helyen nincs még áram sem. A házakat meg kb úgy kell elképzelni mint az Illatos úti putrit.
    Baromi sok az éhező gyerek, de legalább ennyi nem éhező, viszont csóró ember él Afrikában. Gondolkodjunk már racionálisan! Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy ezeket a laptopokat azoknak a csóró felpuffadt hasú kisgyerekek kapják, akiknek még arra sincs erejük hogy a legyeket elhesegessék magukról?
    Valószínű, hogy nem is azok fognak hozzájutni akik mindenféle oktatás nélkül napi 16-18 órában teaültetvényeken dolgoznak vagy a földet túrják...

    Ey másik dolog, hogy ebbe a laptop project-be nem kis energia és pénz lehet beleölve, és valószínű hogy a fórumozók többségénél egy kicsit okosabb emberek dolgoznak rajta. Szerintetek legyártanának egy csomó használhatatlan notebook-ot? Ezeket nem olyan kocka figuráknak szánják akik azt a baromi sok szabadidejüket arra pazarolják, hogy egész nap játszanak a fene nagy jó dolgukban. Én például szerintem nagyon jól ki tudnám használni ezekkel a paraméterekkel ezt a cuccot. Ha meg kéne vennem nem ezt venném meg, mert minden igényemet nem tudná kielégíteni, de ha ingyen adnák, akkor tudnám használni. Nem is beszélve azokról a csórókról akik még életükben nem láttak számítógépet.

    Nem értem hogyha végre van egy jó kezdeményezés, akkor miért kell aztmindjárt leugatni. Talán sokaknak az a baja, hogy nem Ők kapnak ingyen powerbook-ot, mert ugye ezt a szart nem tudják használni, ezért aztán az afrikai emberek se kapjanak semmit még akkor se ha esetleg ennek hasznát tudják venni.

  • Indigo #65
    "nem, csak veled ellentétben ismerem a kijelző paramétereit... "

    Ha ismernéd, akkor nem beszélnél ostobaságokat... A techinaki paraméterei szerintem lehetővé teszik a szöveg jó olvashatóságát.

    "neked ez olyannak tűnik mint egy könyv? Akkor ideje lenne megnézni egy ebook-ot, mielőtt nyomod a butaságot.."

    Mert, neked minek tünik? LOL! Én láttam már e-bookot. És te láttál már MS féle e-bookot, ahol a szöveg minden egyes paarméterét állítani lehet (szín, betűtípus, betűnagyság stb.) Szerintem nincs semmi gáz, ha megfelelően lehet optimalizálni a kijelzőhöz a szöveget, kinek-kinek ízlése szerint.

    A butaságot azt te nyomod, ész nélkül, folyamatosan. Persze aztán a számodra kellemetlen dolgokat megválaszolatlanul hagyod...