Berta Sándor

VoIP-funkció és jobb XML-támogatás az új Office-ban

Bill Hilf, a Microsoft stratégiai menedzsere egy IT-konferencián először közölt részleteket az amerikai szoftverfejlesztő óriáscég Office 12 irodai programcsomagjáról.

A hivatalosan Office 12-nek nevezett irodai programcsomag várhatóan jövőre jelenik meg. Az új Office leginkább széles körű multimédiás és telekommunikációs funkcióival fog különbözni elődeitől. Ezek közé tartozik például a VoIP, vagyis az internetes telefónia támogatása is. A San Fransiscóban megrendezett Gartner Symposium nevű rendezvényen Bill Hilf elmondta, hogy a VoIP-funkció lesz az új szoftvercsomag egyik fő alkotóeleme. Arról azonban a szakember nem kívánt beszélni, hogy ebben a kérdésben a Microsoft melyik céggel fog együttműködni, illetve hogy a VoIP igénybe vétele mennyibe fog kerülni.

Márciusban hozták nyilvánosságra, hogy a redmondi cég már javában teszteli az új Office-verzió telekommunikációs funkcióiért felelős Microsoft Office Communicator 2005 nevű programot. Ennél a szoftvernél egy központi kommunikációs szervert használnak, amely képes akár az azonnali üzenetküldő (Instant Messaging) szolgáltatások, de éppúgy a hagyományos telefonvonalak vagy a VoIP-rendszerek irányítására, felügyeletére is, azaz lehetővé válik a PC előtti telefonálás.


Ezenkívül az Office 12 egyik újdonsága lesz a Peer-to-Peer, vagyis a fájlcserélő technológiák használata. A Microsoft már meg is vásárolta a Groove Networks céget, és a jövőben ők felelnek majd a fájlcserélő alprogram kifejlesztéséért, amely lehetővé teszi majd akár az egyes vállalati osztályok vagy részlegek közötti fájltovábbítást és együttműködést is. A Groupware-funkció pedig már csak a hab tortán.

Azonban nem szabad megfeledkezni az előző Office-változatokhoz képest jelentősen javított XML-támogatásról sem. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft teljes mértékben támogatni fogja az XML-szabványt és ezáltal a redmondi cég partnerei remélhetőleg az Office-csomaghoz még jobban illeszkedő kiegészítő modulokat készíthetnek. A Microsoft 2005 őszén jelenteti meg az irodai szoftvercsomag bétaváltozatát, míg a végleges verzióra 2006 második feléig várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #23
    A lényeg a jó hangulat :)
    1) minden telkomnak VAN VoIP telefon készüléke
    2) valószínűleg normál vezetékes telefont is szeretne hívni szegény VoIP-es :)
    3) Igen ideje, hogy beletegyék, egyetértek. De nem így. 10 éves termékre ne akarjanak most ők kitalálni egy szabványt (és mindenkire rákényszeríteni)
    4) kompatibilitás: mint előzőben írtam, 1000-1500 funkció. Még a telkomok IP telefonjai sem kompatibilisek egymással, miből gondolod, hogy ez majd minddel kompatibilis lesz? Mission Impossible :)
    5) amit most el akarnak adni, az nem más mint egy (4 évvel ez előtti) Cisco VoIP koppintás. Semmi extra, semmi új, szóval spanyol viasz :p
  • mrzed001 #22
    Integráció?
    Láttad valahol a hírben, hogy pl:
    a Microsoft integrálta Office programcsomagjába a:
    - xyz telkom VoIP megoldását
    - xyz telkom hagyományos telefonvonalak irányítási eszközét
    - szabványt hozott létre x+y+z telkom támogatásával, melyet implementált

    Szóval, hol is itt az integráció ?
    Csendbe jegyzem meg, hogy az összes telkom eltér a szabvány VoIP-től, mert:
    1) nincs olyan
    2) ami van, az kevés
    Ezért saját megoldásaik vannak, egyedi speciális funkciók (egy alközpont telefonjára kb 4000 féle funkció programozható fel, Cisco IP telefonja "még csak" kb 1000-et tud, más IP telefonja 1500-at)
    Melyik telkom VoIP gateway-ével (hogy ne csak IP telefont, hanem vezetékeset is lehessen hívni) lesz kompatibilis, és mennyire?
    Szóval, most mi is került INTEGRÁLÁSra?
  • FTeR #21
    akkor jót szórakoztunk, együtt :)

    a voiphez mintha nem kellene telefonkészülék, sőt telefon vonal sem kell hozzá, úgyhogy egyáltalán nem értem a párhuzamodat.

    ha tízensok éve van már egy tech, akkor nem gondolod, h éppen ideje, h bele tegyék??

    azt így kapásból honnan veszed, h nem lesz kompatibilis velük?

    és továbbra is fentartom, h nem spanyol viasz, szal még mindíg kiváncsi vagyok mitől érzed ezt.
  • Hierogli #20
    Az egyszeru emberek nem fogjak fel, hogy ez nem a kerek ujrafeltalalasa, hanem INTEGRACIO.
  • mrzed001 #19
    A megnyugtatásodra közlöm, hogy hülyére röhögtem magam. Nos igen, a sok nevetéstől kivörösödött a fejem Látnod kellett volna :)

    De akkor elég is volt ennyi a személyeskedésből, térjünk is át a szakmára
    "tapit sztem fölösleges volt eleve ide keverni, mert semmi köze az egészhez"
    Eredeti szövegben:
    "hagyományos telefonvonalak vagy a VoIP-rendszerek irányítására, felügyeletére"
    Hagyományos telefonvonalak irányítására csak a TAPI, illetve a direkt telefon-PC soros porti kapcsolat képes. Utóbbit szinte senki sem használja, elsővel már 8-10 éve is írtam progit, ami pl: Excel-ben (sokaknak ott a telefonkönyve), SHIFT+ALT+D -> a kiválasztott cellában lévő telefonszámot tárcsázza a gép melletti telefon.
    VoIP dettó ugyanez, és ott még egyszerűbb és nyitottabb az architektúra

    Ami az M$ fikázást illeti, én nem azt mondtam, hogy sz.r, nem is azt, hogy nem kellenek ezek a feature-ök, hanem azt, hogy ne akarják feltatlálni a spanyol viaszt
    Álljanak szépen elő a 3 legnagyobb telkommal (Nortel, Avaya, Cisco), és használják a náluk már rég bevált megoldásokat (és minden szépen kompatibilis lesz).
  • FTeR #18
    csak a személyeskedés kedvéért, tényleg HÜLYE vagy.
    remélem izzó vörös fejjel írtad soraidat. kár, h nem láthattam.

    tapit sztem fölösleges volt eleve ide keverni, mert semmi köze az egészhez. de azt csinálsz amit akarsz. tőlem boldogan utálhatod M$-t csak azé mert van.

    ha esetleg lenyugszol és kedvet is érzel, kérlek bővebben írd le, mért is gond neked, h M$ bővíti a fícsötlistát. A "kiadják mint a saját nagy találmányuk" fajta szövegtől kímélj.
  • FTeR #17
    ez már teljesen más kérdés. M$ nek már van voip, azonnali üzenetküldője és kezdetleges fálcserélője is. de ezek nem részei az ofisznak, mostmár azok lesznek. ofisz egy elég összetett csomag, ami most bővűlni fog. ha nem bővűlne, mindenkinek az lenne a baja, h újra kiadják ugyan azt, csak, h pénzt kérhessenek érte. ha meg bővít, az a baj, mert monopolra törekszik. szal tök mind1 mit csinál M$ nem jó.
  • mrzed001 #16
    "(de ezt már végigvitatkoztam 1 gyerekkel, úgyhogy felőlem lezárva)"

    Tuti ő is azt mondta, hogy debil vagy :)

    Enyi hülyeséget 1 hozzászólásban rég olvastam
    Most nem kezdem el magyarázni mi is az a TAPI (TAPI, nem hozzád hasonló TAP-LÓ)

    Szóval vita lezárva DeBillke
  • clarus #15
    Ebben igazad van, soha nem dolgoztam ilyen környezetben és nem is igazán ismerem. Ha így van és tényleg sikerrel, a munkavégzés szempontjából is eredményesen tudják használni ezeket a technológiákat, akkor biztos van értelme egy ilyen verziónak a nagyvállalatok részére. De miért nem lehet egy egyszerű, alapszintű otthoni v. kiscéges OLCSÓ verziót is kiadni? Vagy van ilyen? Esetleg lehetne ingyenes is otthoni felhasználásra. Ez szerintem még az M$-nek is jó lenne. Nem mintha így nem lenne egyeduralkodó!
  • FTeR #14
    ez márcsak így van M$nél.
    szabványokról annyit, h azér kommonikációs dolgokban szabványosítnai sokott M$ és ezek nyíltak is általában.