Gyurkity Péter

Nem lesz MS Office Linuxra

A szoftvercég egyik vezetője megerősítette, hogy egyelőre maradnak a Windows és Mac operációs rendszereknél. Közben kinevezték azt az IT-szakembert, aki figyelemmel kíséri majd, mennyire tartják be az Európai Bizottság trösztellenes határozatát.

A Cnet tudósítása szerint Nick McGrath, a Microsoft platform stratégiájáért felelős igazgatója a Londonban megrendezett LinuxWorld konferencián jelentette be a döntést. Eszerint belátható időn belül nem készítik el az irodai szoftvercsomag linuxos változatát, és nem is terveznek ilyen irányú fejlesztést. McGrath ezt arra a kérdésre felelte, hogy ha a vállalat belépett a Macintosh-piacra, miért nem teszi ezt meg a nyílt forráskódú disztribúcióknál is?

"A Microsoft 100 százalékig a Windows platformra koncentrál: dollármilliárdokat öltünk ebbe a területbe. Igen, megjelentettük az Office maces-változát, de - és úgy vélem nemleges válaszommal elég világosan fejeztem ki magam - nem tervezünk hasonló lépést Linuxon" - jelentette ki az igazgató. A szoftvercég tehát továbbra sem hajlandó számításba venni a nyílt platformot, bár ez korántsem lepte meg a résztvevőket. Matt Asay, a Novell Linux Business Office igazgatója például leszögezte, hogy a Microsoft soha nem veszélyeztetné az asztali Windows pozícióját egy Linuxos Office megjelentetésével. Úgy vélte, a piac szereplőinek maguknak kell cselekedniük, és nem szabad a Microsoft, vagy akár a hardvergyártók döntéseire várniuk.

Nem kétséges, hogy a vállalat nem szívesen dobná sutba eddigi fejlesztéseit, márpedig a nyílt forráskódú operációs rendszereknél igencsak kényelmetlen helyzetbe kerülne. Vagy a szokásos árakon (itthon 50-100 ezer forint között) árulná az Office különböző változatait (Small Business Edition, Professional, stb) vagy a konkurens szoftverekhez hasonlóan ingyen hozná forgalomba azokat. Az első esetben nem számíthatna túl nagy népszerűségre, míg a másodikban megkérdőjeleződne az eddig folytatott stratégia, hiszen meglehetősen lehetetlen helyzet állna elő.

Amint arról a napokban beszámoltunk, a fejlesztés alatt álló Office 12 támogatni fogja az Adobe pdf formátumát. A Microsoft itt fontos lépésre szánta el magát, hiszen korábban saját, konkurens szabványt, a Metrót jelentett be, amely több részletében is hasonlít az Adobe megoldására. Azt még nem tudjuk, hogy a vállalat feladta-e a Metróval kapcsolatos korábbi terveit, vagy csak pusztán javítani szeretne az irodai szoftverek kompatibilitásán.

A Microsofthoz kapcsolódó hír, hogy időközben kinevezték a cég lépéseit felügyelő IT-szakembert, aki azt hivatott ellenőrizni, hogy mennyiben tartják be az Európai Bizottság tavaly meghozott határozatát. Neil Barrett professzor - aki biztonsági kérdésekben számít elismert kutatónak, és emellett a silicon.comnak is dolgozik - a bizottság megbízottjaként tevékenykedik majd, illetve tanácsaival igyekszik segíteni a testületet a vitás kérdésekben.

Az Európai Bizottság tavaly 497 millió eurós (körülbelül 125 milliárd forint) pénzbüntetést rótt ki a cégre, a Microsoft azonban kétségbe vonta a döntés jogosságát és megpróbálta felfüggeszteni a határozatot. Végül megegyeztek abban, hogy a döntés alapján megosztandó prokollokat a kiválasztott vállalatok nem hozhatják nyilvánosságra, és csak saját szoftvereik nagyobb kompatibilitása érdekében használhatják fel azokat. A napokban Steve Ballmer vezérigazgató ismét találkozott Nelie Kroesszel, az ügyet felügyelő biztossal, ám a találkozó részleteiről egyelőre nem nyilatkoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #34
    akinek túl sokat tud a word, az használjon wordPad-ot, az ingyenes (benne van az osben) és legalább tökéletesen kezeli a .doc-ot. arra bőven elég, h ember szöveget cifrázzon benne.
  • Aspirin #33
    Valamikor még különálló program volt, pl Word 6.0 vagy Excel 5.0.
    Én használtam Star Officet, évekkel ezelőtt, azt hiszem a 8.0-t, vagy 7 napig bírtam tartani a gépen... Hasonlításképpen az OOo-t 168 órát
  • megrab #32
    Rendben van, hogy a msoffice jóval többet tud mint a többi hasonló, esetleg ingyens program, ezért aki profi szinten szeretné használni annak meg kell vennie.

    Egy nagy probléma van vele, mégpedig az hogy még így is túl nagy, túl sok minden van egy programcsomagba egybegyúrva (mint pl a symantec system works-e), tehát nagyon eszi a gépet, néha nem működik rendesen, saját magával is képes kompatibilitási problémákat összehozni.

    A megoldás az lenne, ha több célirányos szoftvert adnának ki külön, amiket profi szinten is kényelmesebben lehet használni, mint pl kiadványszerkesztéshez az acrobatot.

    Sajnos redmondban úgy gondolják, hogy nekik csak így éri meg eladni (valószínű, hogy másképp nem lenne ekkora a bevételük).

    Az a baj a microsoft-tal, hogy sok tekintetben a gazdasági szempontok 99,99%-ig fontosak, a jó szoftvert pedig intenzív marketinggel helyettesítik, aki mmeg win-t és msofficet használ nagyokat szív. (persze mindenkit megnyugtatnak, ha a következőt megveszi abba majd kevesebb hiba lesz).
  • Ackro #31
    pontosan. amire az msoffice-t a világon a felhasználók túlnyomó töbssége használja arra tökéletesen megfelelnek ingyenes alternatívái is, szóval ha az office-t csak azok vennék akik ki is használják a tudását akkor gyakorlatilag szarban lenne az msoffice fejlesztőcsapat.

    egyébként én is csatlakozom ahhoz, hogy nem értem mi ebben a hírben az újdonság? eddig se volt, ezután se lesz. ez olyan, mintha az közölték volna, hogy mégse lesz milliomos mindenki a földön.
  • strogg #30
    Pontosan erről beszélek:)

    Az m$ off, és az OOo azt két eszköz.
    Két tudás szintel.

    Kinek melyikre van szüksége azt kell eldönteni.

  • NEXUS6 #29
    Viszont én speciel a M$-on kívül nem tudok olyan nagyvállalatról, ahol az offiszt oútlukostól, wördöstől, excellestől, publiserestől stbvel együtt az abban levő funkciók jelentős részét kihasználva rendeltetés szerűen ki is használnák.

    Lehet hogy van, de az átlagjúzer messze nem használja ki a lehetőségeket és a vállalat munkáját sem erre építik fel.
  • yvorl #28
    A Sun Staroffice-t hazsnálta már valaki? Milyen? Csak ha már offiszokról van szó..
  • strogg #27
    Tök értelmetlen azon vitázni melyik is tud többet, mert egyértelműen az m$ office. Ez nem is kérdés.

    Az pedig az érem másik oldala, hogy a userek 80%-nak elegendő az OOo adta tudás, mert ők túl sok extrát nem fognak használni. Körlevél, kis szöveges doksik, stb..., erre nekem pl: k**-ra nem kell 100e forintos m$ office.

    Itt elhangzott, hogy az m$ rá akarja eröltetni a vállalati gondolkodást a userekre. Egyértelmű, mert az m$ office nagyobb cégekhez való, ahol komoly csoportmunka, és makró meg hasonló kezelés van. Ha ezt nem erőltetné az m$ a usereket nem programozták volna át fizető robotokká, merthogy nincs szüksége arra temérdek tudásra amit ad.

    Én pl: nagyon kellemesen elvagyok az OOo 2.0-vel, amivel még könyvemet is szerkesztettem, (saját írásom), és semmi gondom nem volt vele.

    Szóval nem egymás termékeit kéne fikázni, hanem végre észre kéne venni, hogy mindkető egy eszköz, más-más rétegeknek. Nem tudok arról, hogy komoly szakember azt írta mondta volna, hogy az OOo megfelel nagyvállalati környezetben. De mondom ismét.
    Kis kft-k, vagy az otthoni userek 70-80%-nak megfelelő az OOo, mert tud annyit amit használni szokot, igaz többet nem. De cserébe ingyenes, és ő hazsnáltaja.
    Akinek meg nem felel meg, mert keveset tud, az átböngészi az m$ árlistát, és megveszi.

    Szóval eace. Nem kell ide vitázni, mert tök felesleges.

    Keresztkérdés. EU-ban nem tervezik az OpenDocument szemléletet elfogadni?
  • yvorl #26
    Ja értem, a szerverek...
  • yvorl #25
    Mégis, milyen konkurenciáról beszélsz? Az Xp-ről?